Metode eficiente prin care scapi de senzatia de greata

Greața este senzația de rău de la stomac, care apare adesea înainte de vomă. Nu este obligatoriu ca senzația de greață să fie urmată de vărsături, însă este oricum extrem de neplăcută.

Greața și vărsăturile nu sunt boli, ci mai degrabă sunt simptome ale multor afecțiuni diferite, precum toxiinfecția alimentară, răul de mișcare, excesul de mâncare, comoție sau leziuni cerebrale, apendicita și migrene. 

Studiul VITALISsCE

De altfel, acestea pot anunța boli mai grave, cum ar fi atacuri de cord, tulburări ale rinichilor sau ficatului, tulburări ale sistemului nervos central, tumori cerebrale și unele forme de cancer.

Factori de risc greață și vârsături

Greața și vărsăturile pot apărea atât la copii, cât și la adulți. Persoanele care urmează tratamente pentru cancer, cum ar fi radioterapie sau chimioterapie, au un risc crescut să se confrunte cu astfel de simptome. Femeile însărcinate în primul trimestru se pot confrunta cu greață și vărsături, denumite în mod obișnuit „greaturile matinale”. Se estimează că 50 până la 90% dintre femeile însărcinate suferă de greață, în timp ce 25 până la 55% suferă de vărsături.

Cum scapi de senzația de greață

În primă fază, tratamentele la domiciliu pot ajuta la ameliorarea stării de greață. Folosește aceste remedii pentru a combate senzația de greața rapid și eficient.

Medicamente antiemetice 

Aceste medicamente ameliorează senzația de greața și previn vărsăturile, însă adesea vin la pachet cu o serie de efecte neplăcute precum: senzație de somnolență, oboseală, indigestie, modificări ale apetitului sau agitație, neliniște.

Consumă o felie de lămâie 

Citricele au un miros puternic, iar lămâia este în mod deosebit benefică în combaterea senzației de greață. Taie o felie de lămâie și miroase-o preț de câteva minute. Dacă simți nevoia, poți chiar să muști felia de lămâie.

De altfel, și mirosul de lămâi poate ușura, de asemenea, greața. Potrivit unui studiu din 2014, inhalarea uleiului esențial de lămâie poate ajuta la reducerea senzației de greață și vărsăturilor la femeile însărcinate 1. Dacă nu ai ulei esențial de lămâie la îndemână, pur și simplu taie o lămâie proaspătă și respiră parfumul ei.

Ghimbir 

Ghimbirul este cel mai eficient remediu anti-greață, multe dintre pastilele antiemetice naturiste fiind pe bază de ghimbir. Studiile făcute în domeniu au confirmat eficiența ghimbirului în  tratarea senzației de greață, dar și a vărsăturilor, cauzate de sarcină, rău de mișcare și chimioterapie 2. Avantajul consumului de ghimbir este că nu prezintă aceleași riscuri la capitolul efecte adverse ca și medicamentele antiemetice. Poți consuma ghimbirul ca atare, mestecând o felie subțire. De asemenea, poți bea ceai de ghimbir sau poți folosi capsule cu extract de ghimbir.

Menta 

Menta poate, de asemenea, să combată greata cauzată chiar și de chimioterapie. Aceasta poate fi consumată sub formă de capsule, ceai sau ulei esențial. Potrivit unui studiu din 2013, uleiul de mentă s-a dovedit a fi o modalitate sigură și eficientă de a combate greața din cauza tratamentului cu chimioterapie. Poți lua capsule de mentă sau poți să bei ceai de mentă 3.

Inhalarea uleiului esențial de mentă sau a frunzelor proaspete de mentă poate, de asemenea, ușura greața după anestezie, conform unui studiu din 2011 4.

Scorțișoară 

Dacă greața este cauzată de durerile menstruale, scorțișoara este cea care o poate combate. O poți consuma atât în preparatele gătite, cât și în ceai.

Hidratează-te 

Dacă greața este acompaniata de vărsături, este esențial să se asigure hidratarea organismului. Consumă apa și alimente sărate pentru a reechilibra organismul din punct de vedere electrolitic.

Stai în picioare 

Statul în șezut sau chiar întins poate accentua senzația de greață. Ridică-te în picioare și stai drept pentru a facilita ameliorarea senzației de greață.

Cunoaște-te mai bine

Controlează-ți respirația

Respirația accelerată accentuează senzația de greață. Combate respirația accelerată cu câteva exerciții de respirație.

Ieși la aer curat 

Aerul curat combate senzația de greață așa că deschide geamul și inspiră profund, apoi expiră lent aerul din plămâni. În câteva secunde, te vei simți mai bine.

Aromaterapia 

Aromaterapia cu ulei de lavandă, lămâie, mușețel sau mentă poate combate senzația de greață și poate chiar să prevină vărsăturile.

Ia suplimente de vitamina B6

În 2013, Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a aprobat Diclegis, o combinație de vitamina B6 (piridoxină) și antihistaminic (doxilamină), ca tratament pentru greața asociată sarcinii.
 
Vitamina B6 singură a avut rezultate mixte pentru tratarea greaței. Doza tipică este între 30 și 100 de miligrame pe zi, în 1 până la 3 doze divizate timp de până la 3 săptămâni.

Prea multă vitamina B-6 poate agrava greața, totuși. De asemenea, poate provoca reacții adverse grave, cum ar fi:

 • ritm cardiac anormal
 • furnicături
 • scăderea tonusului muscular

Din acest motiv, ia vitamina B6 pentru greață numai sub supravegherea medicului. 

Este întotdeauna important să discuți cu medicul despre toate medicamentele pe care le iei în timpul sarcinii, pentru a le evita pe cele care nu sunt recomandate.  

Cum previi vărsăturile

Vărsăturile pot fi prevenite prin consumul unor cantități mici de lichide, îndulcite, cum ar fi sucuri de fructe (cu excepția portocalelor și grepfrutului, deoarece acestea sunt prea acide).
Băuturile care conțin zahăr calmează stomacul mai bine decât o fac alte lichide. Odihnește-te fie în poziție așezată, fie în poziție culcat sprijinit. Activitatea poate agrava greața și poate duce la vărsături, așa că încearcă să te odihnești.

Iată și câteva strategii care vor preveni instalarea senzației de greață:

 • Evită alimentele grase sau foarte picante;
 • Consumă alimente bogate în proteine;
 • Evită mesele copioase;
 • Nu te așeza în pat în primele 30-60 de minute după ce iei masa;
 • Nu consuma băuturi carbogazoase;
 • Practică sport în mod regulat.

Când trebuie consultat medicul

Când apare la scurt timp după masă, greața sau vărsăturile pot indica un ulcer peptic. Greața sau vărsăturile până la opt ore după masă pot indica toxiinfecții alimentare. Bolile alimentare, cum ar fi Salmonella, pot dura mai mult pentru a produce simptome din cauza timpului de incubație.

O persoană care se confruntă cu greață ar trebui să consulte un medic dacă se confruntă cu astfel de simptome mai mult de o săptămână. Vărsăturile se diminuează de obicei în șase până la 24 de ore și pot fi tratate acasă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

Ar trebui să te adresezi medicului dacă tratamentul la domiciliu nu funcționează, te confrunți cu deshidratarea sau o leziune cunoscută (cum ar fi vătămarea capului sau infecția) cauzează vărsăturile.

Medicul te va întreba despre severitatea și momentul simptomelor tale, precum și date despre istoricul tău alimentar și te va întreba dacă ai avut vreun contact cu persoane bolnave. De asemenea, vei fi supus unui examen fizic pentru eventualele semne ale deshidratării. De altfel, îți va și recomanda anumite testele de sânge și/sau urină și/sau o radiografie abdominală pentru a determina cauza greaței și vărsăturilor.

Mergi cu copilul sub 6 ani la medic dacă:

 • Vărsăturile durează mai mult de câteva ore
 • Este prezentă și diareea
 • Apar semne de deshidratare
 • Are febră mare
 • Copilul nu a urinat de șase ore

Mergi cu copilul peste 6 ani la medic dacă:

 • Vărsăturile durează o zi
 • Diareea combinată cu vărsături durează mai mult de 24 de ore
 • Există semne de deshidratare
 • Are febră mare
 • Copilul nu a urinat de șase ore

Adulții trebuie să consulte un medic dacă vărsăturile apar mai mult de o zi, dacă diareea și vărsăturile durează mai mult de 24 de ore și dacă există semne de deshidratare moderată.

Ar trebui să consulți imediat un medic dacă apar următoarele semne sau simptome:

 • Sânge în vărsături 
 • Cefalee severă sau gât rigid
 • Letargie
 • Confuzie
 • Scăderea vigilenței
 • Dureri abdominale severe
 • Vărsături cu febră  
 • Vărsăturile și diareea sunt prezente
 • Respirație sau puls rapid

Ce complicații pot da greața sau vărsăturile prelungite

Recomandările Experților DOC

Vărsăturile persistente combinate cu diaree pot duce la deshidratare. Un tratament mai agresiv poate fi necesar pentru copiii mai mici sau pentru oricine cu deshidratare severă. De aceea, trebuie să ajungi la medic. 
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „The Effect of Lemon Inhalation Aromatherapy on Nausea and Vomiting of Pregnancy: A Double-Blinded, Randomized, Controlled Clinical Trial”, publicat în Iranian Red Crescent Medical Journal, în 2014, autori: Parisa Yavari kia, Farzaneh Safajou, Mahnaz Shahnazi și Hossein Nazemiyeh
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4005434/
2 Review „Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting: A Review”, publicat în Critical Reviews in Food Science and Nutrition, în 2013, autori: Princy Louis, Raghavendra Haniadka, Bhavishya Valder, Rajesh Arora &Manjeshwar Shrinath Baliga
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2011.553751 
3 Studiul „Antiemetic activity of volatile oil from Mentha spicata and Mentha × piperita in chemotherapy-induced nausea and vomiting”, publicat în Ecancermedicalscience, în 2013, autori: Z Tayarani-Najaran, E Talasaz-Firoozi, R Nasiri, N Jalali și MK Hassanzadeh
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3562057/
4 Studiul „Examination of the Effectiveness of Peppermint Aromatherapy on Nausea in Women Post C-Section”, publicat în Journal of Holistic Nursing, în 2012, autori: Betty Lane, RN, MSN, PhD, Kathi Cannella, RN, MSN, PhD, Cathy Bowen, RN, AD, David Copelan, PharmD, MPA, FASHP, Grace Nteff, RN, MSN, NP, Katrina Barnes, RN, MSN, Melanie Poudevigne, PhD, Jacqueline Lawson, RN, MBA
https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0898010111423419
FDA- Drugs@FDA: FDA-Approved Drugs
https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cder/daf/index.cfmevent=overview.process&applno=02187
 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0