

Metode eficiente prin care scapi de senzatia de greata
Metode eficiente prin care scapi de senzatia de greata
Metode eficiente prin care scapi de senzatia de greata
1. Factori de risc greață și vărsături
2. Cum scapi de senzația de greață?
a. Scapă de greață cu medicamente antiemetice
b. Scapă de greață cu o felie de lămâie
c. Scapă de greață cu ghimbir
d. Scapă de greață cu mentă
e. Scapă de greață cu scorțișoară
f. Scapă de greață cu aromaterapie
3. Ce mai poți face pentru a combate greața?
4. Cum previi vărsăturile?
Greața este senzația de rău de la stomac, care apare adesea înainte de vomă. Nu este obligatoriu ca senzația de greață să fie urmată de vărsături, însă este oricum extrem de neplăcută. Greața și vărsăturile nu sunt boli, ci mai degrabă sunt simptome ale multor afecțiuni diferite, precum toxiinfecția alimentară, răul de mișcare, excesul de mâncare, comoție sau leziuni cerebrale, apendicita și migrene. De altfel, acestea pot anunța boli mai grave, cum ar fi atacuri de cord, tulburări ale rinichilor sau ficatului, tulburări ale sistemului nervos central, tumori cerebrale și unele forme de cancer.
Factori de risc greață și vărsături
Greața și vărsăturile pot apărea atât la copii, cât și la adulți. Persoanele care urmează tratamente pentru cancer, cum ar fi radioterapie sau chimioterapie, au un risc crescut să se confrunte cu astfel de simptome. Femeile însărcinate în primul trimestru se pot confrunta cu greață și vărsături, denumite în mod obișnuit „greaturile matinale”. Se estimează că 50 până la 90% dintre femeile însărcinate suferă de greață, în timp ce 25 până la 55% suferă de vărsături.
Cum scapi de senzația de greață?
În primă fază, tratamentele la domiciliu pot ajuta la ameliorarea stării de greață. Folosește aceste remedii pentru a combate senzația de greața rapid și eficient.
Scapă de greață cu medicamente antiemetice
Aceste medicamente ameliorează senzația de greața și previn vărsăturile, însă adesea vin la pachet cu o serie de efecte neplăcute precum: senzație de somnolență, oboseală, indigestie, modificări ale apetitului sau agitație, neliniște.
Scapă de greață cu o felie de lămâie
Citricele au un miros puternic, iar lămâia este în mod deosebit benefică în combaterea senzației de greață. Taie o felie de lămâie și miroase-o preț de câteva minute. Dacă simți nevoia, poți chiar să muști felia de lămâie.
De altfel, și mirosul de ulei de lămâie poate ușura, de asemenea, greața. Potrivit unui studiu, inhalarea uleiului esențial de lămâie poate ajuta la reducerea senzației de greață și vărsăturilor la femeile însărcinate. Dacă nu ai ulei esențial de lămâie la îndemână, pur și simplu taie o lămâie proaspătă și respiră parfumul ei.
Scapă de greață cu ghimbir
Ghimbirul este cel mai eficient remediu anti-greață, multe dintre pastilele antiemetice naturiste fiind pe bază de ghimbir. Studiile făcute în domeniu au confirmat eficiența ghimbirului în tratarea senzației de greață, dar și a vărsăturilor, cauzate de sarcină, rău de mișcare și chimioterapie. Avantajul consumului de ghimbir este că nu prezintă aceleași riscuri la capitolul efecte adverse ca și medicamentele antiemetice. Poți consuma ghimbirul ca atare, mestecând o felie subțire. De asemenea, poți bea ceai de ghimbir sau poți folosi capsule cu extract de ghimbir. La farmacie poți găsi și acadele cu ghimbir, destinate mai ales celor mici care au senzație de greață când sunt transportați cu mașina, de exemplu.
Scapă de greață cu mentă
Menta poate, de asemenea, să combată greața cauzată chiar și de chimioterapie. Aceasta poate fi consumată sub formă de capsule, ceai sau ulei esențial. Potrivit unui alt studiu, uleiul de mentă s-a dovedit a fi o modalitate sigură și eficientă de a combate greața din cauza tratamentului cu chimioterapie. Poți lua capsule de mentă sau poți să bei ceai de mentă. Inhalarea uleiului esențial de mentă sau a frunzelor proaspete de mentă poate, de asemenea, ușura greața după anestezie, conform altor cercetări.
Scapă de greață cu scorțișoară
Dacă greața este cauzată de durerile menstruale, scorțișoara este cea care o poate combate. O poți consuma atât în preparatele gătite, cât și în ceai.
Scapă de greață cu aromaterapie
Aromaterapia cu ulei de lavandă, lămâie, mușețel sau mentă te poate scăpa de greață și vărsături.
Ce mai poți face pentru a combate greața?
Hidratează-te: Dacă greața este acompaniata de vărsături, este esențial să se asigure hidratarea organismului. Consumă apă și alimente sărate (pâine prăjită, biscuiți sărați) pentru a reechilibra organismul din punct de vedere electrolitic.
Stai în picioare: Statul în șezut sau chiar întins poate accentua senzația de greață. Ridică-te în picioare și stai drept pentru a facilita ameliorarea senzației de greață.
Controlează-ți respirația: Respirația accelerată accentuează senzația de greață. Combate respirația accelerată cu câteva exerciții de respirație.
Ieși la aer curat: Aerul curat combate senzația de greață așa că deschide geamul și inspiră profund, apoi expiră lent aerul din plămâni. În câteva secunde, ar trebui să te simți mai bine.
Ia suplimente de vitamina B6: În 2013, Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a aprobat o combinație de vitamina B6 (piridoxină) și antihistaminic (doxilamină), ca tratament pentru greața asociată sarcinii. Vitamina B6 singură a avut rezultate mixte pentru tratarea greaței. Doza tipică este între 30 și 100 de miligrame pe zi, în 1 până la 3 doze divizate timp de până la 3 săptămâni. Prea multă vitamina B6 poate agrava greața, totuși. De asemenea, poate provoca reacții adverse grave, cum ar fi: ritm cardiac anormal, furnicături, scăderea tonusului muscular. Din acest motiv, ia vitamina B6 pentru greață numai sub supravegherea medicului. Este întotdeauna important să discuți cu medicul despre toate medicamentele pe care le iei în timpul sarcinii, pentru a le evita pe cele care nu sunt recomandate.
Când apar la scurt timp după masă, greața sau vărsăturile pot indica un ulcer peptic. Greața sau vărsăturile până la opt ore după masă pot indica toxiinfecții alimentare. Bolile alimentare, cum ar fi Salmonella, pot dura mai mult pentru a produce simptome din cauza timpului de incubație. Și femeile în premenopauză se pot cronfrunta cu stări de greață, fie înainte de menstruație, fie la ovulație.
O persoană care se confruntă cu greață ar trebui să consulte un medic dacă se confruntă cu astfel de simptome mai mult de o săptămână. Vărsăturile se diminuează de obicei în șase până la 24 de ore și pot fi tratate acasă.
Ar trebui să te adresezi medicului dacă tratamentul la domiciliu nu funcționează, te confrunți cu deshidratarea sau o leziune cunoscută (cum ar fi vătămarea capului sau infecția) cauzează vărsăturile.
Medicul te va întreba despre severitatea și momentul simptomelor tale, precum și date despre istoricul tău alimentar și te va întreba dacă ai avut vreun contact cu persoane bolnave. De asemenea, vei fi supus unui examen fizic pentru eventualele semne ale deshidratării. De altfel, îți va și recomanda anumite testele de sânge și/sau urină și/sau o radiografie abdominală pentru a determina cauza greaței și vărsăturilor.
Mergi cu copilul sub 6 ani la medic dacă:
- Vărsăturile durează mai mult de câteva ore
- Este prezentă și diareea
- Apar semne de deshidratare
- Are febră mare
- Copilul nu a urinat de șase ore
Mergi cu copilul peste 6 ani la medic dacă:
- Vărsăturile durează o zi
- Diareea combinată cu vărsături durează mai mult de 24 de ore
- Există semne de deshidratare
- Are febră mare
- Copilul nu a urinat de șase ore
Vărsăturile persistente combinate cu diaree pot duce la deshidratare. Un tratament mai agresiv poate fi necesar pentru copiii mai mici sau pentru oricine cu deshidratare severă. De aceea, trebuie să ajungi la medic.
Adulții trebuie să consulte un medic dacă vărsăturile apar mai mult de o zi, dacă diareea și vărsăturile durează mai mult de 24 de ore și dacă există semne de deshidratare moderată.
Ar trebui să consulți imediat un medic dacă apar următoarele semne sau simptome:
- Sânge în vărsături
- Cefalee severă sau gât rigid
- Letargie
- Confuzie
- Scăderea vigilenței
- Dureri abdominale severe
- Vărsături cu febră
- Vărsăturile și diareea sunt prezente
- Respirație sau puls rapid
Cum previi vărsăturile?
Vărsăturile pot fi prevenite prin consumul unor cantități mici de lichide, îndulcite, cum ar fi sucuri de fructe (cu excepția portocalelor și grepfrutului, deoarece acestea sunt prea acide). Băuturile care conțin zahăr calmează stomacul mai bine decât o fac alte lichide. Odihnește-te fie în poziție așezată, fie în poziție culcat sprijinit. Activitatea poate agrava greața și poate duce la vărsături, așa că încearcă să te odihnești.
Iată și câteva strategii care vor preveni instalarea senzației de greață:
- Evită alimentele grase sau foarte picante;
- Consumă alimente bogate în proteine;
- Evită mesele copioase;
- Nu te așeza în pat în primele 30-60 de minute după ce iei masa;
- Nu consuma băuturi carbogazoase;
- Practică sport în mod regulat.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Nausea & Vomiting
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/8106-nausea--vomiting
Stanford Medicine - Treatments for Nausea and Vomiting
https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/digestion-and-metabolic-health/nausea-and-vomiting/treatments.html
Te-ar mai putea interesa și...