Simptomele cancerului de colon pe care si tinerii trebuie sa le stie

Preventia este esentiala atunci cand vine vorba despre afectiuni serioase precum cancerul. Asadar, monitorizeaza-ti in permanenta starea de sanatate si observa orice schimbare care se petrece.

 

Potrivit specialistilor americani de la Institutul National de Cancer, numarul imbolnavirilor de cancer de colon si de cancer rectal in randul tinerilor este in continua crestere.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cercetatorii au descoperit ca persoanele nascute dupa  anul 1990 au risc dublu de cancer de colon si risc cvadruplu de dezvoltare de cancer rectal, in comparatie cu persoanele nascute in anul 1950. Asadar, in timp ce riscul de cancer colonorectal in randul varstnicilor scade, in randul tinerilor este in plina ascensiune. In ceea ce priveste cauzele aparitiei acestei probleme in randul tinerilor, oamenii de stiinta nu au un raspuns 100% sigur, insa sunt de parere ca stresul, alimentatia abundenta in fast food, grasimi de tip trans, carne si produsi aditivati, precum si stilul de viata sedentar sunt factori care contribuie la dezvoltarea acestui tip de cancer in randul celor nascuti in anul 1990 si dupa aceea. S-a emis ipoteza că nivelurile de trigliceride, glucoză și insulină sunt asociate cu riscul de cancer de colon și că dietele bogate în zaharuri simple cresc riscul de cancer de colon dfin cauza impactului lor asupra acestor factori.

Cancerul de colon se poate dezvolta în orice parte a colonului, în timp ce cancerul de rect afectează doar zona care  conectează colonul la anus. Diareea și constipația frecvente pot fi simptome ale cancerului, mai ales dacă aceste modificări intestinale apar brusc. Aceste probleme pot apărea, de asemenea, insotite de frecvente dureri de gaze și abdominale.

Cancerul de colon are de obicei cu creștere lentă, începând ca un polip benign care în cele din urmă devine malign. Odată ce cancerul de colon s-a dezvoltat, pot trece încă ani înainte să fie detectat. Dezvoltarea unui cancer intestinal dintr-un polip poate dura între cinci și zece ani, iar la început poate să nu existe deloc simptome

Aceasta veste este in special ingrijoratoare pentru femei intrucat cancerul colonorectal reprezinta a treia cauza de deces in randul bolnavilor de cancer, imediat dupa cancerul la san si cancerul de plamani.

Vestea buna este insa ca acest tip de cancer este cel care poate fi prevenit cu cea mai mare usurinta asa ca, daca observi simptome alarmante, ia legatura cu un medic si schimba-ti stilul de viata. O colonoscopie va lamuri lucrurile.

Primele simptome de cancer colonorectal care ar trebui sa te trimita la medic

Observi sange inchis la culoare in materiile fecale

Sangele rosu prezent in scaun poate aparea din cauza unui hemoroid  ori din cauza unei fisuri anale sau raniri in zona anala are o culoare rosu deschis, insa atunci cand sangele este prezent in cantitati mai mari si are o culoare inchisa, sangerarea se produce de-a lungulmucoasei  colonului si stagneaza pe parcurs, avand timp sa se oxideze. Daca constati prezenta acestuia e cazul sa iti suni de urgenta medicul si sa te programezi la o colonoscopie. Sangerarile din colon pot fi responsabile pentru o asemenea problema.

 

 

Constipatia cronica

Constipatia ocazionala este normala, se poate intampla din cauza alegerilor alimentare pe care le faci. O dieta bogata in grasimi si saraca in fibre precum si hidratarea insuficienta pot fi cauzele care determina constipatia. Daca insa constipatia se cronicizeaza si defecatia devine dureroasa, alternand apoi cu diaree, si apoi iar constipatie o perioada lunga, e cazul sa apelezi la un consult de specialitate pentru a descoperi cauza problemei tale.

 
Crampe puternice

Spasmele din partea inferioara a stomacului pot trada o problema serioasa. Daca gazele nu sunt de vina pentru crampele tale ori daca ai senzatia ca trebuie sa mergi la toaleta, dar nu o poti face, e necesar sa mergi la medic. Asta nu inseamna ca orice crampa inofensiva trebuie sa te ingrozeasca sau sa te faca sa te gandesti la cel mai negru scenariu, ci ca trebuie sa iei masuri daca problema nu se remediaza de la sine in cateva zile.

 La pacienții cu vârsta mai mică de 50 de ani - o grupă de vârstă care se confruntă cu rate crescânde de cancer colorectal  un studiu care a utilizat date din Clinical Practice Research Datalink din Anglia a constatat că durerea abdominală a fost cel mai frecvent simptom prezent al cancerului colorectal. .

 

 

Scaun subtire, tip "panglica" sau" in creion"

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca scaunul tau are forma si dimensiunile unei panglici, e posibil ca ceva sa iti blocheze colonul. Acest tip de scaun nu este unul normal, iar medicul tau trebuie sa fie informat cu privire la problema pe care o ai. Acesta va recomanda, daca este cazul, analize care pot depista cauza acestor dereglari.

Tenesmele fecale

Acest simptom genereaza senzatia că intestinul tău nu se golește complet si te face sa simti sa merge mai des la toaleta, fara succes insa de cele mai multe ori.

Oboseală

Oboseala este cel mai frecvent și cel mai puțin definit dintre simptomele asociate cu cancerul de colon. Oboseala se poate întâmpla dacă polipii sau tumorile sângerează în tractul digestiv, ducând la pierderea fierului în timp și, eventual, la anemie cu deficit de fier. Un efect secundar direct al anemiei cu deficit de fier este acela că indivizii se simt obosiți și dispneici.

Dacă vă simțiți obosit mai des (și mai ales dacă acest simptom a apărut recent), adresați-vă medicului dumneavoastră pentru un test de sânge. Dacă rezultatul dvs. arată un număr scăzut de celule roșii din sânge, poate fi un semn de avertizare timpurie.

Cum se depisteaza cancerul de colon devreme?


Există câteva opțiuni de screening care vor detecta cancerul de colon:
  • Colonoscopia.
  • Sigmoidoscopie.
  • Testarea sângelui ocult fecal.
Nici un test de sânge nu vă poate spune dacă aveți cancer de colon. Dar medicul dumneavoastră vă poate face analize de  sânge pentru a găsi indicii despre starea generală de sănătate, cum ar fi testele funcției renale și hepatice. De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate testa sângele pentru un marker specific, o substanță chimică produsă uneori de cancerul de colon (antigen carcinoembrionar sau CEA) De obicei, dacă se suspectează un cancer colorectal prin orice test de screening sau diagnostic, acesta este biopsiat în timpul colonoscopiei. Într-o biopsie, medicul îndepărtează o mică bucată de țesut cu un instrument special. Mai rar, o parte mai mare a colonului poate fi necesară prin îndepărtarea chirurgicală pentru a pune diagnosticul.

In plus fata de acestea, medicul tau ar putea sa mai solicite urmatoarele investigatii:

  • Biopsie
  • Testarea biomarkerului tumorii
  • Tomografie computerizată
  • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN)
  • Ecografie abdominala

 

Cancerul de colon în stadiul 1 poate fi vindecat?

Cancerul de colon din stadiul I este limitat la mucoasa care căptușeste colonul, nu invadeaza peretele colonului si  cavitatea abdominală și nu s-a răspândit la niciun organ adiacent sau ganglioni limfatici locali. Aproximativ 90% dintre pacienți sunt vindecați numai cu o intervenție chirurgicală și nu vor experimenta o reapariție a cancerului. Persoanele cu cancer de colon foarte timpuriu (stadiul 1) nu au nevoie de obicei de chimioterapie. Dar acest lucru s-ar putea schimba după operație. După operație, un medic specialist (patolog) vă examinează îndeaproape cancerul si poate recomanda in unele cazuri si radioterapie.

 

Cancerul de colon poate fi prevenit?

Pentru a evita cancerul colorectal, luați în considerare următoarele modificări în stilul dvs. de viață:

 

  • Dacă fumati, renunțati acum: asta include e-cigs. Dacă fumați, riscul dvs. este mai mare nu numai pentru cancerele pulmonare, ci și pentru cancerul colorectal și alte tipuri de cancer.
  • Beți în mod responsabil: Societatea Americană a Cancerului recomandă nu mai mult de două băuturi pe zi pentru bărbați și una pentru femei.
  • Faceti miscare: aveți un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal dacă sunteți sedentar. A fi mai activ poate reduce riscul.
  • Slăbiți: dacă sunteți supraponderal sau obez, aveți un risc mai mare atât de a dezvolta cancer colorectal, dar și de a muri din cauza acestuia. Acest lucru este valabil mai ales pentru cancerul de colon.
  • Consumați fibre in cantitati adecvate: ar trebui să luați 25 de grame de fibre pe zi pentru a menține un colon sănătos. Aceasta înseamnă să consumați mai multe fructe proaspete, legume, cereale integrale, fasole și leguminoase. Dieta tipică  este de 10 până la 15 grame de fibre pe zi.
  • Consumati alimente cu continut probiotic
 
  • Sursa foto: Shutterstock
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0