Simptomele cancerului de colon pe care si tinerii trebuie sa le stie

Potrivit specialiștilor americani de la Institutul Național al Cancerului, numărul îmbolnăvirilor de cancer de colon și de cancer rectal în rândul tinerilor este în continuă creștere. Prevenția este esențială atunci când vine vorba despre afecțiuni serioase precum cancerul. Așadar, e important ca starea de sănătate să fie monitorizată constant, pentru a se observa la timp orice schimbare care se petrece în corp. Să vedem care sunt simptomele cancerului de colon și cum se poate preveni această boală.

Cercetătorii au descoperit că persoanele născute după anul 1990 au risc dublu de cancer de colon și risc cvadruplu de dezvoltare de cancer rectal, în comparație cu persoanele născute în anul 1950. Așadar, în timp ce riscul de cancer colorectal în rândul vârstnicilor scade, în rândul tinerilor este în plină ascensiune. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Alimentația tip fast-food crește riscul de cancer de colon

În ceea ce privește cauzele apariției acestei probleme în rândul tinerilor, oamenii de știință nu au un răspuns 100% sigur, însă sunt de părere că stresul, alimentația abundentă în  produse tip fast food, grăsimi de tip trans, alimente ultraprocesate și produși aditivați, precum și stilul de viață sedentar sunt factori care contribuie la dezvoltarea acestui tip de cancer în rândul celor născuți în anul 1990 și după aceea. S-a emis ipoteza că nivelurile de trigliceride, glucoză și insulină sunt asociate cu riscul de cancer de colon și că dietele bogate în zaharuri simple cresc riscul de cancer de colon dfin cauza impactului lor asupra acestor factori.

Cancerul de colon se poate dezvolta în orice parte a colonului, în timp ce cancerul de rect afectează doar zona terminală a tubului digestiv. Diareea sau constipația frecvente se numără printre simptomele cancerului de colon, mai ales dacă aceste modificări intestinale apar brusc. Aceste probleme pot apărea, de asemenea, însoțite de frecvente dureri abdominale.

Un cancer de colon are de obicei creștere lentă, începând ca un polip benign care în cele din urmă devine malign. Odată ce cancerul de colon s-a dezvoltat, pot trece încă ani înainte să fie detectat. Dezvoltarea unui cancer intestinal dintr-un polip poate dura între cinci și zece ani, iar la început e posibil să nu existe deloc simptome.

Această veste este în special îngrijorătoare pentru femei, întrucât cancerul colorectal reprezintă a treia cauză de deces în rândul bolnavelor de cancer, imediat după cancerul la sân și cancerul de plămâni. Vestea bună este însă că acest tip de cancer este cel care poate fi prevenit cu cea mai mare ușurință așa că, dacă observi simptome alarmante, ia legătura cu un medic și schimbă-ți stilul de viață. O colonoscopie va lămuri lucrurile.

Simptomele cancerului de colon: la ce să fii atent?

Primele semne de cancer colonorectal care ar trebui să te trimită la medic. Iată care sunt acestea:

Observi sânge închis la culoare în materiile fecale

Sângele prezent în scaun poate apărea din cauza unui hemoroid ori din cauza unei fisuri anale sau răniri în zona anală, având o culoare roșu deschis; însă atunci când sângele este prezent în cantități mai mari și are o culoare închisă, sângerarea se produce de-a lungul mucoasei colonului și stagnează pe parcurs, având timp să se oxideze. În cazul în care constați prezența acestuia e cazul să contactezi medicul de familie și să îi spui ce simptome ai, pentru a primi un bilet de trimitere pentru o colonoscopie. Sângerările din colon pot fi responsabile pentru o asemenea problemă.

Constipația cronică

Constipația ocazională este normală și se poate întâmpla din cauza alegerilor alimentare pe care le faci. O alimentație bogată în grăsimi și săracă în fibre precum și hidratarea insuficientă pot fi cauzele care determină constipația. Dacă, însă, constipația se cronicizează și defecația devine dureroasă, alternând apoi cu diaree, și apoi iar constipație o perioadă lungă, e cazul să apelezi la un consult de specialitate pentru a descoperi cauza problemei tale.

Crampe puternice

Spasmele din partea inferioară a stomacului pot trăda o problemă serioasă. Dacă gazele nu sunt de vină pentru crampele tale ori dacă ai senzația că trebuie să mergi la toaletă, dar nu o poți face, e necesar să mergi la medic pentru că poate fi vorba de unul dintre simptomele cancerului de colon. Asta nu înseamnă că orice crampă inofensivă trebuie să te îngrozească sau să te facă să te gândești la cel mai negru scenariu, ci că trebuie să iei măsuri dacă problema nu se remediază de la sine în câteva zile.

La pacienții cu vârsta mai mică de 50 de ani - o grupă de vârstă care se confruntă cu rate crescânde de cancer colorectal, un studiu care a utilizat date din Clinical Practice Research Datalink din Anglia a constatat că durerea abdominală a fost cel mai frecvent simptom prezent al cancerului colorectal.

Scaun subțire, tip panglică sau în creion

Dacă scaunul tău are forma și dimensiunile unei panglici, e posibil să existe ceva care îți blochează colonul. Acest tip de scaun nu este unul normal, de aceea e bine să informezi medicul de familie cu privire la problema pe care o ai. Acesta va recomanda, dacă este cazul, analize care pot depista cauza acestor dereglări.

Tenesmele fecale

Acest simptom generează senzația că intestinul tău nu se golește complet și te face să simți nevoia să mergi mai des la toaletă, fără succes însă de cele mai multe ori.

Oboseală

Oboseala este cel mai frecvent, dar și cel mai puțin definit dintre simptomele cancerului de colon, pentru că o persoană poate să fie obosită din foarte multe motive. Oboseala se poate întâmpla dacă polipii sau tumorile sângerează în tractul digestiv, ducând la pierderea fierului în timp și, eventual, la anemie cu deficit de fier. Un efect secundar direct al anemiei cu deficit de fier este acela că persoanele afectate se simt obosite și dispneice.

Dacă te simți mai obosit decât de obicei (și mai ales dacă acest simptom a apărut recent, fără să ai un motiv clar), adresează-te medicului de familie pentru un test de sânge. Dacă rezultatul arată un număr scăzut de celule roșii din sânge, poate fi un semn de avertizare timpurie.

Cum se depistează cancerul de colon devreme?

Există câteva opțiuni de screening care vor detecta cancerul de colon:

  • Colonoscopia
  • Sigmoidoscopia
  • Testarea sângelui ocult fecal

Nici un test de sânge nu îți poate spune direct dacă este prezent un cancer de colon. Dar medicul poate face analize de sânge pentru a găsi indicii despre starea generală de sănătate, cum ar fi testele funcției renale și hepatice. De asemenea, medicul poate testa sângele pentru un marker specific, o substanță chimică produsă uneori de cancerul de colon (antigen carcinoembrionar sau CEA). De obicei, dacă se suspectează un cancer colorectal prin orice test de screening sau diagnostic, acesta este biopsiat în timpul colonoscopiei. Într-o biopsie, medicul îndepărtează o mică bucată de țesut cu un instrument special. Mai rar, o parte mai mare a colonului poate fi necesară prin îndepărtarea chirurgicală pentru a pune diagnosticul.

În plus față de acestea, medicul ar putea să mai solicite următoarele investigații:

  • Testarea biomarkerului tumorii
  • Tomografie computerizată
  • Imagistică prin rezonanță magnetică (RMN)
  • Ecografie abdominală

Cancerul de colon în stadiul 1 poate fi vindecat?

Cancerul de colon în stadiul 1 este limitat la mucoasa care căptușește colonul, nu invadează peretele colonului și cavitatea abdominală și nu s-a răspândit la niciun organ adiacent sau ganglioni limfatici locali. Aproximativ 90% dintre pacienți sunt vindecați numai cu o intervenție chirurgicală și nu vor experimenta o reapariție a cancerului. Persoanele cu cancer de colon foarte timpuriu (stadiul 1) nu au nevoie de obicei de chimioterapie. Dar acest lucru s-ar putea schimba după operație. După operație, un medic specialist (patolog) va examina îndeaproape cancerul și poate recomanda în unele cazuri și radioterapie.

Cancerul de colon poate fi prevenit?

Pentru a evita cancerul colorectal, ia în considerare următoarele modificări în stilul de viață:

  • Dacă fumezi, fă-ți un plan legat de cum poți renunța la acest viciu. Fumatul, pe lângă faptul că crește riscul de cancer pulmonar, sporește riscul de a dezvolta și alte tipuri de cancer, inclusiv colorectal.
  • Bea alcool în mod responsabil (asta dacă obișnuiești să consumi alcool, dacă nu, nu te apuca). Ghidurile de sănătate recomandă nu mai mult de două băuturi pe zi pentru bărbați și nu mai mult de una pentru femei.
  • Fii activ fizic, pentru că ai un risc mai mare de a dezvolta cancer de colon dacă ești sedentar.
  • Străduiește-te să pierzi kilogramele suplimentare. Dacă ești supraponderal sau suferi de obezitate, ai un risc mai mare atât de a dezvolta cancer colorectal, cât și de a-ți pierde viața din cauza acestuia.
  • Consumă fibre în cantități adecvate, dar și probiotice (varză murată, iaurt etc.). Acest lucru înseamnă să mănânci regulat fructe proaspete, legume crude sau fierte, fulgi de ovăz, fasole și alte leguminoase. Este nevoie de aproximativ 25 de grame de fibre pe zi pentru a menține un colon sănătos. Ca exemplu, un măr mediu are aproximativ 3.7 g de fibre, 200 g de fasole fiartă au cam 14 g de fibre, iar o cană de paste din grâu integral, cam 6.3 g de fibre. De asemenea, pe lângă aceste fibre, e important să bei suficientă apă. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Cancer Society - What Is Colorectal Cancer?
https://www.cancer.org/cancer/types/colon-rectal-cancer/about/what-is-colorectal-cancer.html
CDC - What Are the Symptoms of Colorectal Cancer? 
https://www.cdc.gov/cancer/colorectal/basic_info/symptoms.htm
Johns Hopkins Medicine - Colon Cancer Prevention 
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/colon-cancer/colon-cancer-prevention


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0