

Afecțiunile care pot provoca sângerări anale
Hemoragia rectală sau hematochezia reprezinta eliminarea de sânge prin rect și poate fi provocată de numeroși factori, mai mult sau mai puțin gravi. Cele mai frecvente cauze ale hemoragiei rectale sunt reprezentate de prezența diverticulozei, hemoroizilor și a altor probleme digestive, însă există și alte afecțiuni care pot duce la apariția acestui simptom, dintre care unele pot fi chiar severe. Sangerarile importante si repetate cu origine in abdomenul inferior pot determina instabilitate hemodinamică, anemie si impun uneori chiar necesitatea transfuziilor
Cele mai frecvente cauze pentru sângerări anale
Cauzele care duc la apariția sângerărilor rectale sunt:
- Boala diverticulara
- Fisurile anale sau rupturile mici ale țesutului de la nivelul anusului;
- Constipația și eliminarea de materii fecale tari și uscate;
- Hemoroizii sau varice rectale la nivelul venelor inflamate din regiunea anusului și rectului;
- Polipii (mici excrescențe apărute pe mucoasa rectului sau a colonului).
- Colopatie indusă de consumul frecvent de amtiinflamatoare nesteroidiene AINS - ca in cazul pacientilor cu dureri reumatice
- Ectazie vasculară colonică- anomalii ale vascularizatiei intestinului de tipul hemangioamelor
- Hemoragie digestivă superioară ( inclusiv ulcer duodenal sau gastric, varice)
Afecțiuni severe care se pot manifesta prin hemoragie rectală sunt:
• Cancerul anal;
• Cancerul de colon;
• Fistula aortoenterică
• Boala Crohn;
• Colita ulcerativă;
• Infecția intestinală sau cea cauzată de anumite bacterii (de exemplu, infecția cu Salmonella)
Care sunt simptomele hemoragiei rectale
Semnul evident al hemoragiei rectale îl constituie prezența sângelui pe hârtia igienică sau în compoziția materiilor fecale. Cu toate acestea, este important să acorzi o importantă deosebită și culorii sângelui, deoarece poate sugera tocmai cauza acestui simptom neplăcut. De exemplu:
- Sângele de culoare roșu aprins indică o sângerare survenită la nivelul tractului gastrointestinal inferior (adică în colon sau în rect);
- Sângele de culoare roșu închis sau în nuanța vinului poate indica sângerări la nivelul intestinului subțire sau la porțiunea finală a colonului;
- Materiile fecale de culoare închisă, aproape negre, indică sângerări la nivelul stomacului sau în partea superioară a intestinului subțire.
Simptomele asociate
- durere abdominala
- modificări recente ale tranzitului cu senzatia de defecaţie imperioasă, tenesme (senzatia ca defecatia nu este completa)
- scădere ponderală
Pacientii pot semnala ca s-au mai confruntat cu hemoragie rectala in antecedente, au suferit traumatisme locale, interventii de chirurgie abdominală, boală ulceroasă în antecedente, sau au un istoric de radioterapie la nivelul abdomenului şi pelvisului( pacientii oncologici)
De asemenea, medicul te va intreba daca urmezi tratamente cu AINS, aspirina şi anticoagulante.
Simptome suplimentare asociate cu hemoragia rectală sunt: confuzia, leșinul, amețeala și durerea rectală.
Citeste si 5 adevăruri și mituri despre hemoroizi
Când sângerările anale constituie o urgență medicală
In cazul celei mai frecvente cauze ale sangerarii rectale - boala diverticulara, care reprezinta pana la 30% din cazurile care se prezinta la camera de garda cu hematochezie se constata oprirea spontană la majoritatea cazurilor, insa poate fi necesară si intervenţia chirurgicala, iar mai mult de jumatate dintre pacieni pot necesita >4 unităţi de sânge/24 de ore pentru corectarea anemiei, din cauza episodului acut, dar si a sangerarilor oculte din antecedente.
Sângerările rectale, chiar dacă inițial nu sunt severe, pot deveni abundente în scurt timp, așa că este important să te adresezi medicului imediat ce observi acest simptom.
Dacă hemoragia rectală este însoțită și de alte simptome, precum cele enumerate mai jos, solicită ajutor medical de urgență, deoarece poate fi vorba despre o afecțiune gravă:
- Transpirații reci la nivelul feței;
- Confuzie;
- Leșin;
- Crampe abdominale dureroase;
- Accelerarea respirației;
- Durere anală severă;
- Stări de greață.
Ce presupune vizita la medic și ce analize sunt recomandate
Pentru o gestionare corecta a hemoroizilor se impune o consultatie la proctolog. În afară de anamneză și de examinarea fizică (utilă mai ales în procesul de diagnostic pentru hemoroizi), medicul mai poate solicita o colonoscopie sau o sigmoidoscopie, proceduri care permit analizarea în detaliu a colonului și care identifică precis zona de unde pornește sângerarea.
De asemenea, pot fi recomandate teste de sânge, care scot la iveală diverse infecții sau cantitatea de sânge pierdută, precum hemograma completă, ionograma serică, urea, creatinina, evaluarea coagulării : PT/PTT ( dacă există istoric de hepatopatie si consum de anticoagulante), determinarea grupului de sange in vederea instituirii tratamentului prin transfuzie de sange, in cazul anemiilor grave.
Tratamentul pentru sângerări anale diferă, în funcție de cauza descoperită în urma investigațiilor medicale. Așadar, este necesar să te prezinți la medicul specialist dacă prezinți sângerări anale, astfel încât să urmezi tratamentul adecvat.
In cazul fisurilor anale si hemoroizilor se practica tratamentul endoscopic, prin injectarea de adrenalină sau agenţi sclerozanţi sau ligatura elastică a hemoroizilor interni. De asemenea, medicul poate efectua colonoscopia totala în vederea excluderii unei posibile surse proximale a hemoragiei.
Angiografia (arteriografia) este recomandata la bolnavii cu hemoragie masivă când este prezentă hematochezia persistenta si recurentă,cu debit mare (mai mult de 1 ml de sange/minut) iar colonoscopia nu a evidenţiat sursa sângerării, In plus, in cazul ectaziilor vasculare, permite şi atitudine terapeutică prin angioterapie.
Metode de prevenire a sângerărilor anale
Riscul sângerărilor rectale poate fi redus semnificativ dacă previi apariția constipației, o cauza principală a hemoroizilor. Poți face acest lucru consumând alimente bogate în fibre (mere, banane, morcovi, broccoli, linte, năut, migdale etc.), hidratându-te cu cel puțin doi litri de apă zilnic și făcând mișcare cel puțin cinci zile pe săptămână. În plus, e important ca, atunci când simți nevoia de a merge la toaletă, să nu amâni momentul. Dacă totuși te confrunți cu constipația, cere sfatul farmacistului sau al medicului.
De asemenea, este foarte important să păstrezi curată zona rectală și să o speli cel puțin o dată pe zi și, de asemenea, să eviți folosirea hârtiei igienice parfumate și a produselor cosmetice care conțin agenți iritanți.
Pentru a preveni apariția polipilor, o altă cauză a sângerărilor anale, stilul de viață trebuie să fie unul echilibrat, cu limitarea alcoolului, evitarea fumatului și includerea unor cantități mai mari de fructe și legume în alimentație, în defavoarea grăsimilor. Apelează la consilierea genetică dacă ai în familie persoane care au dezvoltat polipi anali sau pe colon.
Daca iti doresti sa te programezi chiar acum la un nutritionist nu mai amana nicio zi. Timpul si sanatatea ta sunt pretioase!
Te poti programa chiar acum, la un medic specialist, in orasul tau, pe DOC TIME.
Solutia pentru imbunatatirea starii tale de sanatate este doar la un click distanta!
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - 5 Simple Ways You Can Prevent Hemorrhoids
https://health.clevelandclinic.org/5-simple-ways-you-can-prevent-hemorrhoids/
