

Mit sau adevar: daca tundem bebelusii scurt, vor avea parul mai des si mai sanatos cand creste?
Mit sau adevar: daca tundem bebelusii scurt, vor avea parul mai des si mai sanatos cand creste?
Mit sau adevar: daca tundem bebelusii scurt, vor avea parul mai des si mai sanatos cand creste?
Exista o serie de teorii potrivit carora tunderea, sau chiar raderea, podoabei capilare la varste foarte mici face parul sa creasca mai sanatos, dar si mai des – sa vedem daca este adevarat sau este vorba despre un mit.
Cu toate ca in multe parti ale lumii oamenii au obiceiul de a isi tunde bebelusii foarte scurt sau chiar 0, pentru a stimula cresterea parului, specialistii ne asigura ca aceasta metoda nu este nici pe departe eficienta.
Potrivit oamenilor de stiinta, ne nastem cu un anumit numar de foliculi de par la nivelul scalpului. Foliculii sunt cei din care cresc firele de par. Acestia sunt cei care determina cat de des sau rar vom avea parul, precum si culoarea si textura podoabei capilare.
Numarul de foliculi este determinat genetic, ceea ce inseamna ca nu poate fi schimbat nici prin tunderea/ raderea parului, nici prin alte metode folosite.
Este adevarat ca uneori, dupa ce bebelusul este tuns scurt, parul care ii creste are o alta textura, insa acest lucru se intampla si daca cel mic nu este tuns. Bebelusul se naste cu parul moale, foarte putin pigmentat, insa intre varsta de 3 si 7 luni, textura firului de par incepe procesul de transformare, care se va incheia complet pana cand copilul ajunge la varsta de 2 ani.
Cresterea parului poate fi insa stimulata prin spalarea in mod regulat a scalpului. Daca scalpul bebelusului nu este spalat in mod regulat, atunci secretiile naturale eliberate la radacina firelor de par pot bloca foliculii firelor, incetinind cresterea acestora.
In cultura asiatica, de pilda, capul bebelusului este ras atunci cand acesta implineste 1 luna. Chinezii pastreaza parul bebelusului pentru noroc si protectie. Unii parinti il prind cu o panglica rosie si il pun sub perna micutului, in timp ce altii il ofera rudelor.
Cum sa tunzi parul bebelusului
Daca te hotarasti totusi sa tunzi parul celui mic, e bine sa apelezi la ajutorul unui specialist. Daca esti genul de parinte care se simte mai confortabil sa se ocupe el de acest aspect, tine cont de urmatoarele reguli:
- Tune parul celui mic in timpul zilei – bebelusii au tendinta de a fi mai morocanosi seara, inainte de culcare
- Asigura-te ca bebelusul sta intr-o pozitie confortabila si ca i se distrage atentia
- Dupa ce tunzi parul celui mic, fa-i o baie pentru a indeparta firele de par de pe scalp, fata si corp
- Maseaza cu lotiune hidratanta scalpul celui mic dupa baita
Ce e de facut daca cel mic are cojite la nivelul scalpului
In primul rand, trebuie sa discuti cu medicul pediatru pentru ca acesta poate fi un semn al dermatitei seboreice infantile.
Apoi, foloseste un sampon special pentru copii, pentru a curata scalpul celui mic. La final, dupa ce usuci parul celui mic, foloseste o perie pentru a-i “pieptana” scalpul, astfel incat cojitele sa fie indepartate.
La recomandarea medicului, poti folosi o crema sau o lotiune pentru tratarea cojitelor de la nivelul scalpului.
Sursa foto: Shutterstock