Îndesirea părului: soluții care funcționează

Deși nu există nicio modalitate sigură de a schimba textura foliculilor de păr, există multe lucruri pe care le poți încerca pentru ca părul să pară mai gros și pentru a reduce ruperea și căderea firelor.

Părul subțire și rar este o problemă des întâlnită. De multe ori bărbații se confruntă cu căderea părului (alopecie) însă și femeile se pot confrunta cu rărirea și subțierea podoabei capilare. Aceste probleme ar putea fi cauzate de îmbătrânirea naturală, de bagajul genetic, o alimentație dezechilibrată, utilizarea excesivă a produselor de styling, reacții alergice la substanțe chimice sau o boală.

Indiferent care este cauza, părul poate fi îngrijit în așa fel încât să pară natural mai gros, cum ar fi prin utilizarea unui șampon cu stemoxidină, care conferă părului volum, densitate și vitalitate. De asemenea, părul poate căpăta volum prin utilizarea unor produse simple. Aceste metode nu ar trebui să ia locul tratamentului pentru afecțiuni de bază care pot cauza părul subțire, cum ar fi o deficiență nutrițională sau alopecia.

Există o serie de moduri naturale de a îngroșa părul subțire, dar rezultatele vor varia de la o persoană la alta. Produsele care contribuie la conferirea unui aspect de îndesire a părului sunt:

Ouăle

Ouăle au un conținut ridicat de proteine, elemente esențiale necesare organismului pentru a construi un păr puternic și gros. Când este utilizat în mod regulat, remediul pe bază de ou poate contribui la îngroșarea și întărirea firelor de păr. Cum procedezi? 

Bate 1-2 ouă, în funcție de lungimea părului, apoi umezește părul și aplică ouăle pe scalp. Lasă-le să acționeze aproximativ 30 de minute, apoi spală bine părul cu apă caldă și șampon. O altă metodă este să bați două gălbeneușuri de ou cu 1 lingură de ulei de măsline și 1 lingură de apă, apoi să aplici amestecul pe scalp și pe părul uscat. Lași amestecul pe păr 15 minute, apoi te speli cu apă caldă și cu șampon.

Utilizarea unuia dintre aceste remedii cu ouă o dată sau de două ori pe săptămână timp de câteva săptămâni poate ajuta la fortificarea părului.

Uleiul de măsline

Uleiul de măsline este bogat în acizi grași Omega 3 și alți nutrienți esențiali pentru sănătatea generală, inclusiv a părului. Atunci când este aplicat direct pe scalp și păr, uleiul de măsline ajută la creșterea părului mai gros. Uleiul de măsline are, de asemenea, beneficiul suplimentar de înmuiere a părului și de atenuare a scalpului uscat. Cum procedezi?

Încălzește ușor uleiul, la temperatura corpului, apoi masează-l cald pe scalp și păr. Lasă-l să acționeze 30 de minute, apoi splaă-te normal cu șampon și apă caldă. Uleiul de măsline poate fi lăsat să acționeze și peste noapte (ai grijă să îți acoperi părul cu o cască de duș și să pui un prosop pe pernă).

O alimentație adecvată

O dietă hrănitoare care conține grăsimi sănătoase, proteine și o serie de vitamine poate ajuta la îngroșarea părului. De fapt, părul subțire poate fi un semn că o persoană nu primește suficienți nutrienți. Pentru a remedia această problemă, persoanele cu părul subțire ar trebui să includă unele dintre următoarele alimente bogate în nutrienți în alimentația zilnică (1-2 porții):

  • somon, care este bogat în proteine și acizi grași
  • ouă, care conțin proteine, Omega 3 și fier
  • nuci, migdale și altele asemenea care sunt surse de acizi grași
  • iaurt grecesc, care este sursă de proteine
  • fasole, care conține proteine.

Piureul de portocale

Vitamina C, pectina, și acidul din portocale pot fi de folos persoanelor cu păr subțire și rar. Vitaminele și nutrienții pot îmbunătăți strălucirea naturală a părului, făcându-l să pară mai gros. Acidul din portocale ajută la eliminarea reziduurilor rămase din produsele de styling, care pot interfera cu creșterea normală a părului. În plus, spre deosebire de unele dintre celelalte tratamente, piureul de portocale are un parfum mai plăcut.

Piureul de portocale poate fi folosit ca tratament pentru păr prin masarea scalpului și a lungimii părului. Piureul se lasă pe păr aproximativ o oră pentru a acționa, apoi se clătește cu apă. În urma unui tratament cu piure de portocale se poate folosi un balsam de păr.

Gelul de aloe

Multe persoane folosesc remedii cu aloe, raportând că planta este utilă pentru piele, scalp și păr. Se pare că aplicarea uleiului de aloe direct pe păr și pe scalp poate ajuta la întărirea părului și la îngroșarea acestuia în timp. Mai multe produse comerciale care conțin aloe ca ingredient activ sunt disponibile cu ușurință, sub formă de geluri și creme care sunt aplicate direct pe scalp și păr.

Pentru un tratament făcut acasă, poți cumpăra gel de aloe pur pe care să îl masezi pe scalp și să îl lași să acționeze 30 de minute înainte de clătire. În acest gel de aloe mai poți amesteca ulei de cocos. Remediul se utilizează o dată sau de două ori pe săptămână.

Avocadoul

Fructul de avocado este bogat în vitamina E și pare să aibă un efect hidratant asupra părului. Cum îl folosești? Pisează împreună pulpa de la un avocado cu o lingură de ulei de măsline, apoi aplică amestecul pe păr și pe scalp și lasă-l să stea aproximativ 30 de minute. Ulterior, spală-te cu șampon și apă caldă, ca de obicei.

Uleiul de ricin

Uleiul de ricin este de asemenea bogat în vitamina E, care contribuie la menținerea sănătății părului, și în acizi grași. Acest ulei se poate aplica pe păr ca atare, fără a fi combinat cu alte ingrediente. Masează pur și simplu uleiul pe scalp și păr până când părul este acoperit în întregime. Lasă să acționeze aproximativ 30 de minute, apoi spală-te cu apă și șampon.

Persoanele cu alergii ar trebui să utilizeze cu prudență unele dintre aceste remedii, deoarece frecarea unui alergen pe scalp poate declanșa o reacție alergică. De asemenea, persoanele care se confruntă cu o pierdere bruscă sau inexplicabilă a părului sau cu subțierea bruscă ar trebui să ceară sfatul medicului, deoarece poate fi vorba de o problemă de sănătate (afecțiuni tiroidiene, alopecia areata etc.) care să favortizeze căderea părului.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Nutrition of women with hair loss problem during the period of menopause
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4828511/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0