Hemoroizii in sarcina ● Cauze ● Cum se manifesta ● Tratament

1. Informații generale despre hemoroizii în sarcină
   a. Ce sunt hemoroizii?
   b. Cauzele hemoroizilor în sarcină
   c. Factori de risc hemoroizi în sarcină
   d. Simptomele hemoroizilor în sarcină
   e. Tipuri de hemoroizi
   f. Metode de diagnosticare pentru hemoroizi în sarcină
2. Riscurile și complicațiile hemoroizilor în sarcină
3. Tratament hemoroizi în sarcină
   a. Tratamentul medicamentos pentru hemoroizii în sarcină
   b. Tratamentul naturist pentru hemoroizii în sarcină
   c. Tratamentul chirurgical pentru hemoroizi
4. Prevenirea hemoroizilor în sarcină
   a. Dietă 
   b. Activitate fizică regulată
   c. Suplimente din fibre 
   d. Alte măsuri 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Informații generale despre hemoroizii în sarcină

Există multe probleme frecvente cu care se confruntă femeile în timpul sarcinii, începând de la constipație, crampe, bufeuri, incontinență urinară, urinări frecvente, varice și până la hemoroizi, dureri de spate, hipertensiune arterială și preeclampsie. Află din articolul de astăzi mai multe despre hemoroizii în sarcină și despre opțiunile de tratament când e vorba de hemoroizi în sarcină.

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt vase de sânge umflate în interiorul și în preajma anusului și rectului. Aceștia reprezintă o problemă întâlnită des la femeile gravide, însă e bine de știut că oricine poate face hemoroizi. Aceștia se întâlnesc la aproximativ 40% dintre femeile însărcinate și aflate în perioada postpartum. De obicei, apar în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină și la 1-2 zile după naștere.

Cauzele hemoroizilor în sarcină

Hemoroizii în sarcină pot apărea deoarece hormonii produși de organism în această perioadă fac ca venele să se relaxeze și să nu mai funcționeze așa cum ar fi normal. Desigur, există și alte cauze ale hemoroizilor atunci când ești însărcinată.

Hemoroizii sunt o problemă asociată cu constipația în sarcină. Constipația, combinată cu presiunea crescută exercitată pe zona rectului și perineului, este principalul motiv pentru care femeile gravide se confruntă cu hemoroizii în sarcină. 

O altă cauză a hemoroizilor are legătură cu fătul care se dezvoltă în interiorul uterului. Dimensiunea tot mai mare a uterului exercită o presiune sporită pe venele din spatele acestuia (cele din apropierea anusului și rectului) și din această cauză pot apărea hemoroizii. O creștere a volumului de sânge, care mărește venele, poate de asemenea să contribuie la apariția hemoroizilor în timpul sarcinii.

Cauzele hemoroizilor în timpul sarcinii includ și factori precum: efortul depus de femeia gravidă în timpul defecării (eliminării materiilor fecale); presiunea exercitată pe zonele sensibile, de pe urma faptului că femeia gravidă are o greutate mai mare în timpul sarcinii; faptul că gravida stă pe scaun sau stă în picioare perioade lungi de timp.

Există și alte aspecte care pot contribui la constipație în timpul sarcinii, cum ar fi faptul că gravida este prea puțin activă fizic, iar din această cauză, pot să apară hemoroizii influențați de constipație.

Alimentația prea săracă în fibre dietetice poate, de asemenea, să contribuie la dezvoltarea hemoroizilor în sarcină, la fel cum și un istoric medical de constipație cronică sau de diaree cronică (înainte ca femeia să rămână însărcinată) poate contribui la apariția hemoroizilor.

Creșterea nivelului de progesteron în timpul sarcinii poate, de asemenea, să contribuie la dezvoltarea hemoroizilor, pentru că acest hormon relaxează pereții venelor, făcând ca vasele de sânge să fie mai predispuse la dilatare.

Este posibil ca femeile gravide care stau mai mult timp pe toaletă încercând să elimine materiile fecale să aibă un risc mai mare de a dezvolta hemoroizi.

hemoroizi sarcina

Factori de risc hemoroizi în sarcină

Pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă, are un risc mai mare de a dezvolta hemoroizi. Explicația este simplă: acest lucru se întâmplă deoarece țesuturile care susțin venele în zona rectului și a anusului se pot slăbi și se pot întinde. Acest lucru se poate întâmpla, de asemenea, în timpul sarcinii, deoarece greutatea fătului din uter exercită o presiune mai mare pe regiunea anală.

Simptomele hemoroizilor în sarcină

Simptomele hemoroizilor pot fi multe, așa că este important să observi dacă apar dureri și disconfort în zona anusului și rectului. Discută cu medicul tău, care îți poate recomanda tratamentul corespunzător pentru hemoroizi în sarcină.

Simptomele pot include mâncărimi anale, durere continuă, inflamație, umflare în jurul anusului, durere la defecare și o secreție de mucus după defecare, o mică umflătură care atârnă în exteriorul anusului, care trebuie să fie împinsă înapoi după ce persoana a defecat și sângerări anale de un roșu aprins care apar după defecare.

Tipuri de hemoroizi

Nu întotdeauna vei simți un hemoroid în exteriorul anusului. Uneori, hemoroizii se formează în interiorul zonei rectale. De aceea, este bine să reții că există mai multe tipuri de hemoroizi. Hemoroizii nu sunt întotdeauna vizibili, însă când aceștia se dilată, pot să arate că niște umflături sau protuberanțe de culoare roșie ori ca niște protuberanțe decolorate.

Hemoroizii interni sunt cei care se află în rect și nu pot fi observați întotdeauna, deoarece pot fi situați prea adânc în anus pentru a fi vizibili. În mod normal, hemoroizii interni nu sunt gravi și tind să dispară de la sine.

Hemoroizii externi apar pe anus, direct pe suprafața pe unde are loc defecarea. Aceștia nu sunt întotdeauna vizibili, însă uneori sunt observați sub forma unor umflături sau protuberanțe pe suprafața anală. Hemoroizii externi nu sunt, de regulă, o problemă medicală gravă, însă dacă provoacă durere sau disconfort care afectează viața de zi cu zi, e indicat un consult medical.

Metode de diagnosticare pentru hemoroizi în sarcină

Medicul poate alege unul sau mai multe teste pentru a examina zona anală sau zona rectală, pentru a diagnostica hemoroizii. Acesta îi va adresa femeii gravide întrebări despre istoricul ei medical, pentru a afla care ar putea fi posibilele cauze și factorii de risc care ar contribui la dezvoltarea hemoroizilor.

Medicul va efectua apoi examenul fizic, se va uita la anus și în rect, pentru a descoperi semnele vizibile ale hemoroizilor. Examinarea rectală face parte din examenul fizic al pacientei. Medicul va introduce un deget (acoperit, în prealabil, cu o mănușă lubrifiată) în rect, pentru a simți posibilele semne ale hemoroizilor.

Medicul poate opta să folosească un endoscop pentru a se uita în interiorul rectului și pentru a examina hemoroizii interni. Această procedură constă în introducerea unui tub foarte subțire, cu o sursă de lumină la capăt, în rectul pacientei. 

Riscurile și complicațiile hemoroizilor în sarcină

Complicațiile hemoroizilor sunt foarte rare, însă ele pot include anemia și hemoroidul strangulat. Rareori, pierderea cronică a sângelui din cauza hemoroizilor existenți poate cauza anemia la unele persoane, ceea ce înseamnă că organismul nu are suficiente globule roșii sănătoase pentru a transporta oxigenul la celulele și țesuturile din corp. Dacă alimentarea cu sânge a unui hemoroid intern este întreruptă, acel hemoroid poate fi unul „strangulat”, o altă cauză a durerii extreme pe care pacienta o poate simți în acel moment.

Hemoroizii prolabați (cei care ies în afara anusului) pot cauza durere sau disconfort atunci când pacienta stă jos sau când elimină materiile fecale din intestine. Și tromboza poate fi o complicație a unui hemoroid extern. De asemenea, bacteriile pot pătrunde în hemoroizii care sângerează și pot infecta țesutul din aceste zone. Infecțiile lăsate netratate pot să provoace uneori complicații mai grave, cum ar fi necroza țesutului, abcese și febră.

Tratament hemoroizi în sarcină

Nu trebuie inițiat un tratament pentru hemoroizi în sarcină decât după ce se face un control la medicul specialist, pentru a nu pune în pericol sănătatea fătului. Pentru a calma disconfortul cauzat de hemoroizi în timpul sarcinii, se pot alege mai multe metode non-chirurgicale:

  • Poți face băi de șezut de mai multe ori pe zi, adică să stai cu zona anală în apă călduță, în care dizolvi puțină sare sau bicarbonat de sodiu. Poți sta într-un lighean sau în cadă.
  • Ca tratament pentru hemoroizi în sarcină se pot aplica, după caz, comprese cu gheață pe zona afectată, de câteva ori pe zi. Frigul poate reduce umflarea și poate ajuta la calmarea durerii cauzate de hemoroizi.
  • Anusul va fi menținut curat și uscat. Dacă se folosesc șervețele umede pentru a curăța cu blândețe zona anusului după defecare, se va tampona apoi zona cu hârtie igienică uscată.

Tratamentul medicamentos pentru hemoroizii în sarcină

Poți folosi, la recomandarea medicului, un remediu eliberat fără prescripție medicală: geluri, creme sau unguente sau supozitoare. Nu folosi niciodată o cremă sau alte produse ca tratament pentru hemoroizi în sarcină fără să ceri înainte sfatul medicului.

Tratamentul naturist pentru hemoroizii în sarcină

Pentru a trata hemoroizii în sarcină se pot aplica și comprese cu hamamelis, care pot calma durerea și mâncărimile din preajma anusului. Înainte de a folosi orice fel de produse naturiste, cere sfatul medicului.

Tratamentul chirurgical pentru hemoroizi

În cazul în care hemoroizii se agravează, tratamentul chirurgical poate fi recomandat după naștere. În cazul celor mai multe femei, majoritatea simptomelor se vor rezolva spontan, la scurt timp după ce au născut și doar câteva cazuri vor necesita o evaluare chirurgicală în timpul sarcinii sau după naștere, spun experții.

Prevenirea hemoroizilor în sarcină

Chiar dacă nu poți schimba anumiți factori care duc la apariția hemoroizilor în sarcină, dacă alegi să îți modifici dieta și stilul de viață, ai putea reuși să îi previi.

Dietă

Este esențial să ai o dietă sănătoasă, bogată în fibre. Dieta cu fibre este utilă în menținerea unui scaun moale, atât pentru a preveni, cât și pentru a ține sub control hemoroizii în timpul sarcinii. Este bine să bei multe lichide, în special apă și suc natural de prune și să te asiguri că mănânci zilnic o cantitate suficientă de alimente bogate în fibre, precum legume, fructe, leguminoase și pâine integrală.

Activitate fizică regulată

Un alt pas important pentru a preveni constipația și, implicit, hemoroizii în sarcină este să faci mișcare în mod regulat, chiar zilnic. Nu face activități fizice care implică un contact fizic, cum ar fi artele marțiale, boxul, voleiul etc., deoarece pot să afecteze sarcina, însă plimbările sunt excelente, la fel înotul, mersul pe bicicleta staționară, yoga și antrenamentele de forță.

Suplimente din fibre 

Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a preveni hemoroizii în sarcină este să eviți constipația, iar suplimentele cu fibre te ajută să ai un tranzit intestinal normal.

Alte măsuri 

Foarte important pentru a preveni hemoroizii în sarcină este un aport suficient de apă, pentru a avea un scaun mai moale și pentru a face defecarea mai ușoară. În plus, se vor evita pe cât posibil alimentele care favorizează constipația, precum pâinea albă cu carne, chipsurile și produsele de fast food. De asemenea, nu se va amâna momentul în care persoana simte nevoia să meargă la toaletă. 


Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The National Health Service (NHS) - Common health problems in pregnancy
https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/common-pregnancy-problems/#other-common-problems
American Pregnancy Association - Hemorrhoids During Pregnancy
http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/hemorrhoids-during-pregnancy/
NCBI - Perianal Diseases in Pregnancy and After Childbirth: Frequency, Risk Factors, Impact on Women's Quality of Life and Treatment Methods
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8894587/
Studiul „Perianal Diseases in Pregnancy and After Childbirth: Frequency, Risk Factors, Impact on Women's Quality of Life and Treatment Methods”, Front Surg. 2022; 9: 788823. Published online 2022 Feb 18. doi: 10.3389/fsurg.2022.788823, autori: Diana Bužinskienė et al.
Pub Med - Hemorrhoids during pregnancy: Sitz bath vs. ano-rectal cream: A comparative prospective study of two conservative treatment protocols
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29055673/
Studiul „Hemorrhoids during pregnancy: Sitz bath vs. ano-rectal cream: A comparative prospective study of two conservative treatment protocols”, apărut în Women Birth. 2018 Aug;31(4):e272-e277. doi: 10.1016/j.wombi.2017.10.003. Epub 2017 Oct 18, autori: Bader Hamza Shirah et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0