Mancarimile anale, simptom pentru hemoroizi sau cancer

Mâncărimea anală (pruritul anal) este un simptom des întâlnit, care poate apărea din numeroase cauze, majoritatea fiind de natură cutanată. Printre cauzele mâncărimilor anale pot fi hemoroizii, psoriazisul sau infecțiile cu paraziți. Află mai multe din materialul pe care ți l-am pregătit astăzi.

Necesitatea de scărpinare în regiunea anusului poate surveni și ca urmare a spălării excesive a zonei respective, dar, de cele mai multe ori, mâncărimile anale au legătură fie cu o igienă necorespunzătoare, fie cu prezența hemoroizilor, o problemă des întâlnită. În majoritatea cazurilor, mâncărimea anală dispare fără tratament de specialitate, respectarea măsurilor de igienă și aplicarea anumitor unguente ameliorând acest disconfort.

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Din ce cauze apar mâncărimile anale?

  • Dermatita atopică;
  • Folosirea unei hârtii igienice cu textura dură, care creează o frecare agresivă;
  • Folosirea unor săpunuri, geluri de duș sau șervețele umede care conțin parfum sau alte substanțe iritante;
  • Curățarea necorespunzătoare a anusului după mersul la toaletă sau igienizarea efectuată prea rar;
  • Psoriazisul;
  • Fisurile anale;
  • Tumorile anale;
  • Diareea;
  • Incontinența fecală;
  • Bolile cu transmitere sexuală;
  • Infecțiile fungice;
  • Hemoroizii;
  • Infecțiile cu paraziți;
  • Prezența verucilor în zona anală;
  • Infecțiile streptococice;
  • Candidoza.

Uneori, cauza pruritului anal nu este identificată, însă specialiștii spun că motivele cel mai des întâlnite ale mâncărimilor din zona anală sunt:

Factorii iritanți

Incontinența fecală și diareea cronică (pe termen lung) pot irita pielea; mai este posibil și ca pacientul să aibă o rutină de îngrijire care include produse ori comportamente care irită pielea: săpunuri cu acțiune prea dură, șervețele umede parfumate, spălatul prea agresiv al zonei.

Infecțiile

Aici sunt incluse bolile cu transmitere sexuală (BTS), anumiți paraziți (enterobius sau oxiurile) și infecțiile fungice, precum cea cu Candida albicans.

Afecțiunile dermatologice

Uneori, mâncărimile anale sunt rezultatul unei afecțiuni a pielii, cum ar fi psoriazisul, o boală autoimună, și dermatita de contact, o afecțiune care apare când pielea unei persoane intră în contact cu o substanță pe care nu o tolerează, fie că e vorba de un săpun, o ojă, o plantă etc.

Alte condiții de sănătate ori afecțiuni

Printre cauzele des întâlnite ale mâncărimilor anale se află și hemoroizii sau tumorile anale. Alte posibile cauze ale mâncărimilor anale sunt laxativele luate în exces și consumul anumitor alimente și băuturi (alune, roșii, bere, băuturi carbogazoase, cafea, ardei iute, citrice etc.), care pot irita zona anusului la defecare. 

Anumite boli sau tulburări care afectează întregul organism pot să afecteze și zona anală, iar printre acestea se află: diabetul, leucemia și limfomul, insuficiența renală sau o afecțiune renală, hipertiroidismul (glanda tiroidă este hiperactivă), anemia, anxietatea și stresul.

Simptome adiacente mâncărimilor anale

Pe lângă necesitatea stringentă de scărpinare, mâncărimile anale mai pot fi însoțite de următoarele simptome:

  • Senzație de arsură;
  • Durere;
  • Înroșirea zonei din jurul anusului;
  • Tumefierea (umflarea) zonei respective;
  • Ulcerații;
  • Eczeme.

Când reprezintă mâncărimile anale o urgență medicală?

Mâncărimile anale reprezintă rareori o urgență medicală, acestea putând fi tratate și la domiciliu, cu ajutorul unguentelor specifice și a igienizării corecte a zonei respective. În cazul în care pruritul anal este însoțit de sângerare anală, solicită de urgență ajutor medical de specialitate, deoarece există riscul unei hemoragii gastrointestinale.

Vizita la medic și analizele recomandate

În cazul în care mâncărimile anale sunt persistente și nu au o cauză care ține de igienă ori alimentație, este indicat să programezi o vizită la medic, care îți va stabili cu certitudine diagnosticul corect. În scopul identificării cauzei care a dus la apariția pruritului anal, medicul îți va adresa câteva întrebări referitoare la simptomele manifestate, istoricul medical și obiceiurile zilnice de igienă.

În cazul în care specialistul suspectează o infecție cu paraziți, e posibil să îți recomande efectuarea unei coproculturi. În alte situații, medicul ar putea recomanda examinarea digitală rectală. Dacă nu este descoperită cauza acestui simptom, medicul te-ar putea îndruma spre cabinetul unui dermatolog ori proctolog, cel din urmă putând solicita efectuarea unei colonoscopii sau proctoscopii, pentru a vedea mai bine activitatea tractului digestiv.

Cum pot fi tratate mâncărimile anale?

În funcție de cauza care a dus la apariția acestui simptom deranjant, există mai multe metode de tratament. Dacă pruritul anal este cauzat de o infecție, aplicarea unor creme speciale poate rezolva problema, însă acestea trebuie recomandate întotdeauna de medic.
Alte măsuri care pot reduce mâncărimile anale sunt:

  • Curățarea blândă a zonei anale;
  • Încetarea folosirii unor produse de igienă intimă care conțin parfum;
  • Folosirea unei hârtii igienice moi, fără parfum sau coloranți;
  • Purtarea de lenjerie intimă lejeră din bumbac.

De cele mai multe ori, tratamentul se axează pe stabilirea și menținerea unei rutine pentru o bună igienă a zonei anale. Dacă medicul descoperă, însă, o cauză secundară a mâncărimilor anale, tratamentul recomandat va depinde de acea boală de care suferă pacientul.

În principal, tratamentul medicamentos pentru mâncărimi anale este împărțit în câteva categorii:

Medicamente topice

Aici sunt incluse medicamente topice din clasa corticosteroizilor, cum ar fi cremele sau unguentele care conțin 1% hidrocortizon; aceste medicamente pot calma pruritul anal și iritația zonei. Cremele sau unguentele pot fi aplicate de două sau de trei ori, pe zona afectată, local, la exterior, în fiecare zi.

Medicamente cu administrare orală

Medicul poate prescrie antibiotice ori medicamente antifungice, dacă este prezentă o infecție.

Injecțiile cu albastru de metilen

Această tehnică poate fi folosită pentru a trata cazurile mai avansate ale pruritului, care nu răspund la medicamentele topice. Albastrul de metilen este injectat sub piele, în regiunea perianală. Această substanță ar calma durerea și mâncărimile, afectând terminațiile nervoase din zona în care este injectată.

Metode de prevenire a mâncărimilor anale

Pentru a preveni pruritul anal, este necesară, în primul rând, o schimbare în stilul de viață. Alimentația echilibrată și mișcarea zilnică pot îmbunătăți digestia, prevenind astfel diareea, constipația sau hemoroizii, afecțiuni care pot duce, cum spuneam, destul de des, la apariția mâncărimilor anale.

De asemenea, menținerea unei igiene corespunzătoare și evitarea scărpinatului în zona anală pot reduce riscul apariției pruritului anal. Evitarea săpunurilor și a gelurilor de duș care au în compoziție parfum este o altă măsură eficientă în prevenirea mâncărimilor anale, la fel și purtarea de lenjerie intimă din fibre naturale, care împiedică apariția iritațiilor și a umezelii în regiunea anală.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual – Pruritus Ani (Anal Itching)
https://www.msdmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/anorectal-disorders/pruritus-ani-anal-itching
Cleveland Clinic – Anal Itching (Pruritus Ani)
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15574-pruritus-ani-anal-itching/management-and-treatment


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0