Colesterolul in sarcina: este normal sa aiba un nivel ridicat?

Cresterea colesterolului in timpul sarcinii este esentiala, dar daca este combinata cu un nivel ridicat inainte de conceptie, ar putea duce la hipertensiune arteriala si la riscuri pentru viitoarea mama.

Nivelurile mari ale colesterolului in timpul sarcinii sunt necesare pentru productia de hormoni steroidieni, cum ar fi estrogenul si progesteronul, care sunt vitali pentru ca femeia sa poata duce sarcina la termen. Bebelusul din pantece, care este in continua crestere, foloseste colesterolul la o rata mare, pentru ca il ajuta sa aiba un creier sanatos si la dezvoltarea membrelor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Medicii specialisti spun ca exista "parteneriate" esentiale care apar in cele 9 luni de sarcina, pentru a veni in ajutorul dezvoltarii bebelusului. Mama, placenta si fatul au enzime specifice pentru a altera si pentru a schimba colesterolul in hormoni functionali.

Creste colesterolul "bun"

Nivelurile colesterolului cresc in mod natural in cel de-al doilea trimestru de sarcina, atingand un "varf" in cel de-al treilea trimestru. De obicei, colesterolul revine la normal dupa aproximativ 4 saptamani de la nastere. Cei mai multi cardiologi recomanda ca nivelul colesterolului LDL (considerat colesterolul "rau") sa fie sub 100 mg/dl, iar colesterolul HDL (numit si colesterolul "bun") sa aiba o valoare mai mare de 60 mg/dl. Atunci cand o femeie este insarcinata, nivelurile colesterolului ei cresc cu 25% sau chiar cu 50% si, din fericire, nivelul colesterolului HDL pare sa creasca si mai mult in timpul sarcinii.

Se trateaza sau nu colesterolul in timpul sarcinii?

In general, medicii nu trateaza prea des colesterolul marit in cazul femeilor insarcinate, doar daca nu exista motive de ingrijorare extreme, cum ar fi ca femeia sa aiba un risc cardiovascular. Sarcina este, dupa cum subliniaza medicii ginecologi, o mica "fereastra" in timp, aparuta in viata unei femei, iar potentialul unor tratamente care pot dauna fatului trebuie cantarit foarte bine.

Nivelul mare al colesterolului in timpul sarcinii poate duce la hipertensiune, afectiune care poate pune in pericol atat viata mamei, cat si viata bebelusului. Pe de alta parte, un nivel scazut al colesterolului poate duce la nastere prematura si la o greutate foarte mica a bebelusului la nastere.

Ce spun studiile despre colesterol si sarcina

Studiile efectuate pe aceasta tema au aratat ca un colesterol marit avut efecte adverse asupra urmasilor unei mame, atat cat bebelusii se aflau in uter, cat si mai tarziu in viata. De exemplu, potrivit fundatiei " Heart and Stroke Foundation of Canada", copilasii ale caror mame au avut un nivel mare al colesterolului inainte sa ramana insarcinate sunt de 5 ori mai predispusi sa aiba colesterolul marit, ca adulti.

In conditii normale, medicii pot prescrie statine, pentru a reduce nivelul colesterolului. Cu toate acestea, studiile au aratat ca aceste medicamente care reduc colesterolul sunt legate de anumite anomalii in ceea ce priveste dezvoltarea fiziologica a bebelusilor. Desi rezultatele studiilor pe aceasta tema sunt limitate, medicii ginecologi recomanda intreruperea utilizarii acestor medicamente daca esti insarcinata sau daca incerci sa concepi un copil.

In locul de tratamente medicamentoase, cele mai bune modalitati prin care iti poti mentine colesterolul in limite normale in timpul sarcinii este sa adopti o dieta echilibrata, cu fructe, legume si fibre. De asemenea, evita consumul de grasimi saturate si incearca sa faci exercitii la un nivel de efort aprobat de medicul tau. Nu uita ca organismul tau are nevoie doar de 300 de calorii in plus, pe zi, pentru a te sustine atat pe tine, cat si pe bebelusul tau, asa ca excesele culinare nu trebuie sa devina o regula.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ai probleme cu grasimile in sange, si suferi si de diabet? Completează , iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult de specialitate GRATUIT!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0