Cancerul de col uterin si fertilitatea

In ziua de astazi, se considera ca un cancer de col uterin (cervix) depistat precoce si tratat este compatibil cu fertilitatea. Insa nu toate situatiile sunt fericite, mai ales daca boala s-a instalat la o varsta mult prea tanara sau daca depistarea a fost tardiva, in stadii avansate ale bolii, cand si exciziile tesuturilor canceroase sunt mai intinse.

 

Chiar daca nu si-a planificat in vitorul apropiat un copil, pierderea fertilitatii poate fi traumatizanta pentru o femeie, fiind asimilata de unele femei ca un drum inchis pe linia maternitatii. Evident, cu suportul unui psiholog si adoptarea unui copil, de exemplu, acest aspect al feminitatii poate fi rezolvat. Insa implicatiile psihologice sunt delicate, mai ales pentru o persoana care se confrunta cu un diagnostic de cancer si cu o biopsie de col uterin.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Multe femei se simt extrem de revoltate daca medicul apreciaza ca au nevoie ca tratament de o histerectomie (indepartarea uterului pe cale chirurgicala), acest lucru resimtindu-se chiar si la cele care au deja copii, sunt trecute de prima tinerete, ba chiar sunt la menopauza.

In plan psihologic si mental, eliminarea chirurgicala a organelor de reproducere interne, chiar si ca "moneda de schimb" pentru pastrarea vietii si a sanatatii generale, are un impact psihologic major asupra feminitatii si autoperceptiei.

 

 

Tratamentul cancerului inainte si in timpul sarcinii

Ingrijorare si anxietate prezinta si femeile cu modificari precanceroase sau un frotiu anormal, insa in lipsa histerectomiei, tratamentul specific leziunilor de col (conizatie si altele) nu afecteaza capacitatea de a deveni gravida. Pentru cele mai multe femei, tratamentul nu va cauza probleme in timpul sarcinii viitoare.

Dar, in urma terapiilor de conizatie sau de tip LLETZ (excizia mare a zonei transformate, cu ajutorul laserului) se instaleaza o crestere a riscului de nastere prematura sau de a naste un copil cu o greutate scazuta. Ablatia cu laser nu creste riscul de a avea probleme in sarcina si de asemenea, riscul de a dezvolta reactii adverse grave in timpul sarcinii, este mic.

Cercetatorii au analizat toate studiile privind efectele tratamentului chirurgical limitat al cancerului de col uterin asupra sarcinii si au publicat o analiza sistematica a rezultatelor lor. Ei au descoperit ca femeile care au avut conizatie si LLETZ (numita si excizia electrochirurgicala cu ansa sau electrocauterizare cu ansa) au avut mai multe riscuri de nastere prematura (inainte de 37 saptamani).

Si riscul copiilor lor de a avea o greutate mica la nastere (sub 2,5 kg) a fost un pic mai mare. Este posibil ca femeile care au suferit un tratament de conizatie (pentru o rana pe col) sa aiba indicatia de nastere prin cezariana, iar in cazul interventiei cu laser (LLETZ) sa prezinte un risc mai mare de “rupere a apei“ precoce (ruptura prematura a membranelor).

De asemenea, s-a aratat ca acest risc a fost direct proportional cu cantitatea de tesut de col uterin eliminat, riscul de nastere timpurie fiind mai mare pentru femeile care au avut un tratament mai adanc de 10 mm.

Toate aceste riscuri, insa, nu pun in pericol major mama sau viitorul bebelus, astfel incat aceasta reprezinta o veste buna pentru femeile care isi depisteaza precoce modificarile epiteliale precanceroase de la nivelul colului uterin (cervixului) si care recurg rapid la terapiile de excizie chirurgicala localizate.

Semnele si simptomele cancerului de col uterin

 
 

Este extrem de important ca boala sa fie depistata precoce, pentru a nu afecta in vreun fel sanatatea sistemului reproducator al femeii. Femeile cu cancere de col uterin precoce si cu leziuni precanceroase nu au, de regula, simptome.

De cele mai multe ori, simptomele nu incep sa apara pana cand cancerul a devenit invaziv si pana cand se dezvolta in tesuturile din apropiere. Cand se intampla aceste lucruri, cele mai frecvente simptome sunt:

* Sangerarile vaginale anormale, cum ar fi sangerarea dupa raportul sexual (penetrare vaginala), sangerarea dupa menopauza, sangerare si spotting intre menstruatii si faptul ca pacienta are menstruatii care sunt mai lungi si mai abundente decat in mod normal. Sangerarea poate sa apara dupa spalaturile vaginale sau dupa o examinare pelvina.

* Secretii neobisnuite din vagin - secretiile pot contine sange intr-o oarecare masura si pot sa apara intre menstruatii sau dupa instalarea menopauzei.

* Durere in timpul sexului.

Aceste semne si simptome pot fi cauzate, insa, si de alte afectiuni, nu doar de cancerul de col uterin. Chiar si asa, daca ai oricare dintre aceste simptome, mergi la medicul ginecolog imediat.

Cat de important e diagnosticul precoce

Ignorarea simptomelor precum cele de mai sus poate permite cancerului sa se dezvolte si sa ajunga intr-un stadiu mult prea avansat, iar astfel scad sansele ca tratamentul tau sa fie eficient. De aceea, mergi la medicul ginecolog in mod regulat, testeaza-te si fa toate investigatiile necesare, pe care acesta ti le recomanda, cum ar fi testul Papanicolau, care ar trebui efectuat si dupa varsta de 65 de ani. In cazul in care sunt depistate modificari la nivelul celulelor, exista tratament, iar sansele de a invinge boala sunt foarte mari in stadii incipiente.

De ce e bine sa te testezi

Medicii spun ca nu trebuie sa astepti sa apara simptomele. Fa-ti teste de screening in mod regulat, pentru depistarea cancerului de col uterin. Testul Babes Papanicolau este cel mai important dintre acestea. Toate femeile ar trebui sa inceapa sa se testeze pentru cancerul de col uterin incepand cu varsta de 21 de ani, potrivit Asociatiei Americane a Cancerului. Incepand cu varsta de 30 de ani, screeningul se face cu un test Papanicolau, in combinatie cu o testare HPV la fiecare 5 ani.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: American Cancer Society - https://www.cancer.org/cancer/cervical-cancer/detection-diagnosis-staging/signs-symptoms.html

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0