7 forme de tratament pentru cancerul de col uterin
7 forme de tratament pentru cancerul de col uterin
7 forme de tratament pentru cancerul de col uterin
Tratamentul pentru cancerul de col uterin depinde de vârsta și starea generală de sănătate a pacientei, dar și de stadiul în care este tumora și dacă există metastaze ale bolii. În cele mai multe cazuri, se recomandă histerectomie cu eliminarea trompelor, ovarelor și a ganglionilor limfatici din regiune.
La nivel global, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei. Cancerul de col uterin se prezintă în general ca un carcinom cu celule scuamoase cauzat de infecția cu papilomavirus uman (HPV), iar în cazuri mai rare sub formă de adenocarcinom. Vârsta medie la diagnosticare este de 50 de ani, dar cancerul poate apărea încă de la 20 de ani.
Factorii de risc pentru dezvoltarea cancerului de col uterin sunt vârsta mai tânără la primul contact sexual, un număr mare de parteneri sexuali de-a lungul timpului, fumatul și imunodeficiența. Cancerul de col uterin precoce poate să nu dea niciun fel de semn, iar când apar simptome, în stadii mai avansate, acestea pot include sângerarea vaginală neregulată, scurgeri vaginale urât mirositoare sau dureri pelvine, dureri de spate și umflarea picioarelor.
Cancerul de col uterin: ce opțiuni de tratament există?
Există următoarele opțiuni de tratament pentru tratarea cancerului de col uterin:
1. Crioterapia
În timpul acestei proceduri, medicul introduce un dispozitiv prin vaginul femeii care îngheață regiunea bolnavă, distrugând celulele cu cancer. Acest tip de tratament se recomandă în special pentru tratarea cancerului invaziv, dar nu în leziunile premaligne.
2. Chirurgia laser
Celulele cu modificări sunt arse de fasciculul laser, care poate fi de asemenea utilizat pentru a colecta, inițial, proba de biopsie. Acestă soluție terapeutică este folosită numai în cazuri de leziuni pre-canceroase, dar nu și pentru cazurile de cancer invaziv.
3. Conizația
O altă opțiune de tratament în cancerul de col uterin este conizația. Aceasta constă în îndepărtarea unei mici părți a colului uterin în formă de con, cu efectuarea unei biopsii. De asemenea, este considerat tratamentul standard pentru cazurile de HSIL, care este leziune scuamoasă intraepitelială cu grad crescut de risc pentru malignitate, care nu este considerată cancer în prezent, dar care poate evolua în această maladie.
4. Histerectomia
Histerectomia este o intervenție chirurgicală care poate fi folosită în stadii incipiente de cancer sau mai avansate, în două moduri:
Histerectomie totală
Chirurgul îndepărtează doar uterul și colul uterin și se poate face printr-o tăietură în abdomen sau prin canalul vaginal, fără a lăsa urme. În plus, aceasta se poate face laparoscopic, prin doar două mici tăieturi în abdomen. Acestă formă de tratament este utilizată pentru tratarea cancerului de col uterin în stadiul IA1 și în unele cazuri, în stadiul 0 și poate fi de asemenea aplicat pentru a trata alte probleme prezente în uter, cum ar fi spre exemplu fibromul uterin.
Histerectomie radicală
În histerectomia radicală, în afară de uter și de colul uterin sunt, de asemenea, eliminate partea de sus a țesuturilor vaginului și apropiate uterului, care pot fi și acestea afectate de cancer. În general, această intervenție chirurgicală este recomandată pentru cazurile de cancer în stadii IA2 și IB, și se face printr-o tăietură abdominală clasică. Mai mult decât atât, este important să știm că în cele două tipuri de histerectomie, ovarele și trompele uterine sunt eliminate numai în cazul în care au fost afectate de cancer sau dacă prezintă alte probleme.
5. Trachelectomie
O altă opțiune de tratament pentru cancer de col uterin este trachelectomia. Această procedură este similară cu histerectomia, dar îndepărtează numai o porțiune din vagin și colul uterin, lăsând corpul uterin intact, ceea ce permite femeii să obțină în viitor o sarcină. Această operație poate fi efectuată prin canalul vaginal sau abdominal; în cazul în care femeia rămâne însărcinată, sarcina ar trebui să fie monitorizată îndeaproape de către un obstetrician și nașterea trebuie să se facă prin cezariană.
6. Exenterația pelvină
Este o intervenție chirurgicală mai extinsă, utilizată în cazurile în care cancerul este extins și afectează alte regiuni. În această intervenție chirurgicală sunt eliminate uterul, cervixul, ganglionii pelvini, și alte organe, cum ar fi ovare, trompe uterine, vagin, vezică urinară și partea finală a intestinului.
7. Radioterapia și chimioterapia
Tratamentul cu radiații (radioterapia) sau cel de chimioterapie pot fi utilizate atât înainte, cât și după tratamentele chirurgicale, pentru a ajuta în lupta împotriva cancerului, mai ales atunci când acesta este în stadii avansate sau când există metastaze tumorale.
Prevenirea cancerului de col uterin
Cu cât cancerul de col uterin este descoperit și tratat mai repede, cu atât șansele de supraviețuire sunt mai mari. Pentru a depista acest tip de cancer, se fac o serie de teste printre care examenul Babeş-Papanicolau (PAP), cea mai simplă şi mai eficientă metodă în prevenirea apariţiei cancerului de col uterin. Prin acest test, se depistează celulele anormale cu mult timp înainte ca acestea să ajungă celule maligne. Toate femeile care au trecut de vârsta de 21 de ani ar trebui să facă un examen PAP o dată la 3 ani.
Pentru siguranță, testul poate fi repetat o dată pe an. Examenul PAP trebuie făcut chiar dacă femeia a fost vaccinată împotriva HPV, deoarece vaccinarea nu protejează împotriva tuturor tulpinilor de papilomavirus. Un examen PAP cu rezultat anormal va conduce la repetarea acestuia după aproximativ două luni şi după ce pacienta a urmat un tratament.
De asemenea, dacă testul este anormal, se poate recomanda serotiparea HPV sau efectuarea unei colposcopii. Infecția cu HPV este identificată în 99% dintre cazurile de cancer de col uterin. Testarea HPV se recomandă a fi făcută începând cu vârsta de 25 de ani, o dată la 5 ani.
În ceea ce privește vaccinarea HPV se recomandă și în cazul fetelor și al băieților la vârsta de 11-12 ani, cel târziu până la 26 de ani. Există un vaccin bivalent care protejează împotriva subtipurilor 16 și 18 (care cauzează majoritatea cancerelor de col uterin), un vaccin tetravalent care protejează împotriva subtipurilor 16 și 18 plus 6 și 11 și un vaccin 9-valent care protejează împotriva acelorași subtipuri ca și subtipurile cvadrivalent plus subtipurile 31, 33, 45, 52 și 58 (care cauzează aproximativ 15% din cancerele de col uterin).
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Cervical Cancer
https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/gynecologic-tumors/cervical-cancer
Frontiers in Oncology - Prognostic Model for Predicting Overall and Cancer-Specific Survival Among Patients With Cervical Squamous Cell Carcinoma: A SEER Based Study
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fonc.2021.651975/full
Studiul „Prognostic Model for Predicting Overall and Cancer-Specific Survival Among Patients With Cervical Squamous Cell Carcinoma: A SEER Based Study”, apărut în Front. Oncol., 2021 | https://doi.org/10.3389/fonc.2021.651975, autori: Zhuolin Li, Yao Lin, Bizhen Cheng, Qiaoxin Zhang, Yingmu Cai
Te-ar mai putea interesa și...