Ce cauze pot avea secrețiile vaginale roz sau maro

Secrețiile vaginale incolore și inodore sunt normale, vaginul eliminând astfel celulele moarte și bacteriile, pentru a-și menține curățenia și sănătatea. Secrețiile vaginale colorate, însă, deși pot să fie și acestea inofensive, pot, de asemenea, să fie semne de boală, de aceea nu trebuie ignorate.

Secrețiile vaginale care nu au culoare și nu au miros sunt normale, vaginul eliminând în acest mod celulele moarte și bacteriile, pentru a-și păstra sănătatea. Secrețiile vaginale colorate, mai precis cele de culoare roz sau chiar maro pot trăda, însă, anumite afecțiuni.

Care este rolul secrețiilor vaginale?

Secrețiile vaginale transparente sau albe sunt normale și mențin sănătatea vaginală. Acestea hidratează vaginul și îl protejează de infecții. Totodată, secrețiile vaginale sunt importante și pentru fertilitate. Secrețiile vaginale normale își schimbă culoarea și textura în timpul ciclului menstrual. Echilibrul bacterian în vagin poate fi afectat și din alte motive, precum administrarea de antibiotice, anumite geluri de duș sau săpunuri ori atrofia vaginală care apare la menopauză.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Secreții vaginale normale și anormale

Scurgerea fiziologică normală se modifică odată cu ciclul menstrual. Caracterul secreției tinde să fie mai clar, cu o consistență extensibilă în jurul ovulației, apoi poate fi mai gros și ușor galben în timpul fazei luteale. Secreția normală sănătoasă nu ar trebui să fie asociată cu simptome precum mâncărime, roșeață și umflare și nu are un miros puternic. Secrețiile vaginale pot spori când estrogenul este mai ridicat, cum ar fi ovulația, faza luteală, pubertatea și sarcina sau când se fac terapii pe bază de estrogeni, cum ar fi contracepția hormonală combinată și terapiile de substituție hormonală.

Secrețiile vaginale anormale se caracterizează printr-o schimbare a culorii, consistenței, volumului sau mirosului și pot fi asociate cu simptome precum mâncărime, durere, disurie, durere pelvină, sângerare între menstruații sau sângerare după actul sexual. Dacă secreția vaginală are o schimbare semnificativă a culorii și mirosului, conține sânge sau provoacă mâncărime sau disconfort, este mai puțin probabil să fie de natură fiziologică.

De ce apar secrețiile vaginale roz sau maronii?

Secrețiile vaginale roz-maronii sunt normale în perioada menstruației, însă dacă apar în alt moment al lunii, femeile pot să se îngrijoreze. De cele mai multe ori, însă, secrețiile vaginale colorate nu reprezintă un motiv serios de teamă. Iată care sunt cele mai comune cauze ale secrețiilor vaginale roz sau maronii:

Ovulația

În timpul ovulației, ovarele eliberează un ovul. Ovulația se petrece la jumătatea ciclului menstrual. În această perioadă, își pot face apariția crampe ușoare, dar și o mică sângerare, care poate colora, astfel, secrețiile vaginale. Nu e vorba de o sângerare intensă, ci mai degrabă câteva picături colorate.

Hipomenoreea

Femeile care au menstruații foarte slabe, adică cele care suferă de hipomenoree, pot avea secreții maronii în locul sângerărilor de culoare roșie specifice menstruației. Printre cauzele hipomenoreei se numără sindromul ovarelor polichistice, stresul, sportul în exces ori alăptarea.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Anticoncepționalele

Pilulele anticoncepționale pot cauza, în zilele în care începi să le administrezi, secreții vaginale maronii sau de culoare roz. De asemenea, orice alt dezechilibru hormonal poate avea ca urmare colorarea secrețiilor. Dezechilibrele hormonale pot fi cauzate în special de terapia hormonală, unele medicamente, tratamente pentru cancer, cum ar fi chimioterapia, de tumori (canceroase sau benigne), dar și de tulburări de alimentație, de stres, rănire sau traumatisme.

Implantarea ovulului

Implantarea are loc atunci când un ovul fecundat se fixează la nivelul pereților uterului. În această perioadă, unele femei pot observa colorarea secreției vaginale. Pot apărea și crampele ușoare. Acest proces are loc, de obicei, în perioada în care femeia se așteaptă să îi vină menstruația. Nu toate femeile au o asemenea secreție la implantare.

Chisturile ovariene

Chisturile ovariene sunt, de fapt, mici săculeți plini cu fluid, care se dezvoltă pe suprafața ovarelor. Acestea apar, în general, la femeile tinere și fertile. De cele mai multe ori, chisturile apar după ce un ovar eliberează un ovul și dispar după menstruație. Uneori, chistul nu dispare de la sine, ci își mărește dimensiunile. Într-o asemenea situație, poate fi nevoie de tratament medicamentos.

Chisturile ovariene provoacă și simptome precum durere și presiune la nivelul abdomenului, durere la contact sexual, durere la urinare, greață sau vărsături.

Infecțiile

Mai multe infecții, printre care și bolile cu transmitere sexuală, pot cauza secreții vaginale roz-maronii. Printre infecțiile care cauzează colorarea secrețiilor vaginale se numără: Chlamydia, gonoreea, vaginitele bacteriene, boala inflamatorie pelvină. Alături de secrețiile vaginale atipice, aceste infecții cauzează și alte simptome precum: durere pelvină, durere în timpul actului sexual, dureri la urinare, mâncărimi vaginale, miros neplăcut la nivelul vaginului.

Avortul spontan 

Pierderea sarcinii înainte că aceasta să ajungă la 20 de săptămâni se numește avort spontan. Atunci când femeia pierde sarcina într-un stadiu neavansat de evoluție, poate apărea o secreție roz sau maronie, urmată apoi de sângerare.

Recomandările Experților DOC

Acestea sunt doar câteva cauze pentru care poți avea de-a face cu secrețiile vaginale colorate. Însă pentru a te asigura că totul este în regulă, este obligatoriu să mergi la medicul ginecolog dacă ai un asemenea simptom și te îngrijorează. Medicul este cel în măsură să stabilească diagnosticul și, dacă este cazul, să îți recomande un tratament adecvat.

De ce este important consultul medical?

Controlul medical ar trebui să fie făcut cât mai repede dacă, alături de secrețiile vaginale colorate, apar și simptome precum durerile, sângerările neregulate și puternice, miros neplăcut, senzație de usturime sau mâncărimi la nivel vaginal. Medicul îți va cere detalii legat de când au început să apară aceste secreții colorate, dacă au miros, dacă ai simptome precum arsuri sau mâncărimi în zona vaginală și va lua o mostră de secreție pentru a fi analizată în laborator sau va face o recoltare pentru testul Papanicolau.

În concluzie, secrețiile vaginale pot fi ori o apariție fiziologică normală, ori o manifestare patologică. Secrețiile maronii sau roz pot avea legătură fie cu ovulația, fie cu administrarea de anticoncepționale, dar pot fi și un semn de avort spontan sau de infecție. De aceea, mai ales dacă apar și alte simptome (durere pelvină, mâncărimi vaginale etc.) pe lângă aceste secreții, este necesar un consult medical, pentru ca pacienta să se asigure că primește un diagnostic și un tratament adecvat.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:

NHS - Vaginal discharge
https://www.nhs.uk/conditions/vaginal-discharge/
SMJ – Vaginal discharge: evaluation and management in primary care
http://www.smj.org.sg/article/vaginal-discharge-evaluation-and-management-primary-care
Studiul „Vaginal discharge: evaluation and management in primary care”, apărut în Singapore Med J 2020; 61(6): 297-301, doi: https://doi.org/10.11622/smedj.2020088, autori: Michelle Sim et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0