Vaccinul HPV și eficiența lui împotriva cancerului de col uterin

Femeile vaccinate împotriva HPV prezintă un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta cancer de col uterin, iar efectul pozitiv este cel mai pronunțat pentru femeile vaccinate la o vârstă fragedă.

Femeile vaccinate împotriva virusului papilloma uman (HPV) au un risc semnificativ mai mic de a dezvolta cancer de col uterin la maturitate, iar efectul pozitiv este cel mai pronunțat pentru femeile care au fost vaccinate la o vârstă fragedă, conform unui studiu¹ amplu realizat de cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia și publicat în New England Journal of Medicine.

„Este pentru prima dată când noi, la nivel de populație, suntem capabili să arătăm că vaccinarea împotriva HPV este protectoare nu numai împotriva modificărilor celulare care pot fi precursoare ale cancerului de col uterin, ci și împotriva cancerului de col uterin invaziv propriu-zis”, spune Jiayao Lei, cercetător la Departamentul de Epidemiologie Medicală și Biostatistică de la Karolinska Institutet și autor principal al studiului. Acest aspect a fost presupus de multă vreme de către oamenii de știință, însă acum, prin intermediul acestui amplu studiu, conexiunea dintre vaccinarea împotriva HPV și dezvoltarea cancerului de col uterin la nivel individual devine mai clară.

Vaccinul HPV, extrem de util în scăderea riscului de cancer de col uterin

NEWSLETTER DEDICAT DOC

HPV reprezintă un grup de virusuri care cauzează în mod obișnuit apariția verucilor genitale, precum și diferite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de col uterin, o boală care ucide anual, la nivel global, peste 250.000 de femei. Peste 100 de țări din întreaga lume au implementat programe naționale de vaccinare împotriva HPV pentru fete, iar în unele dintre aceste programe sunt incluși și băieții.

Studii anterioare au arătat că vaccinul HPV protejează împotriva infecției cu acest virus, împotriva condiloamelor genitale (negi) și a leziunilor cervicale precanceroase care s-ar putea transforma ulterior în cancer de col uterin. Cu toate acestea, există o lipsă de cercetări bazate pe populație care, la nivel individual, să fi studiat legătura dintre vaccinul HPV și așa-numitul cancer invaziv de col uterin (carcinom scuamos sau adenocarcinom), care este cea mai severă formă a bolii. 

În acest studiu, cercetătorii au urmărit pe parcursul unei perioade de 11 ani un număr de aproape 1,7 milioane de femei cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani. Dintre aceste femei, peste 500.000 au fost vaccinate împotriva HPV, majoritatea înainte de vârsta de 17 ani. În această perioadă, au fost diagnosticate cu cancer de col uterin 19 dintre femeile vaccinate, comparativ cu 538 dintre femeile nevaccinate, ceea ce ar însemna 47, respectiv 94 de femei la suta de mii.

Analiza cercetătorilor arată că vaccinarea împotriva HPV a fost asociată cu un risc semnificativ redus de cancer de col uterin și că fetele vaccinate înainte de vârsta de 17 ani și-au redus riscul de cancer de col uterin cu 88%. Femeile vaccinate cu vârste cuprinse între 17 și 30 de ani și-au redus la jumătate riscul de cancer de col uterin, comparativ cu femeile nevaccinate, potrivit studiului.

Cu alte cuvinte, fetele vaccinate la o vârstă fragedă par a fi mai protejate, probabil pentru că este mai puțin probabil ca ele să fi fost expuse la infecția cu HPV înainte de a face vaccinul și având în vedere că vaccinarea împotriva HPV nu are niciun efect terapeutic împotriva unei infecții preexistente.

Studiul a fost ajustat pentru mai multe covariabile care ar fi putut influența rezultatul, inclusiv vârsta, zona rezidențială, anul calendaristic, timpul de urmărire și caracteristicile părinților, cum ar fi educația, veniturile, țara de naștere și istoricul de boală.

În concluzie, studiul de față arată că vaccinarea împotriva HPV poate reduce semnificativ riscul de cancer de col uterin, mai ales dacă este realizată la o vârstă fragedă. Datele sprijină cu tărie continuarea vaccinărilor HPV la copii și adolescenți prin programe naționale de vaccinare.

De ce este important vaccinul HPV?

Virusul papilloma uman se transmite de la o persoană la alta prin contact direct piele pe piele în timpul activității sexuale. Majoritatea persoanelor active din punct de vedere sexual se vot infecta cu HPV la un moment dat în viață, deși mulți oameni nu vor ști că îl au. Infecția cu HPV este cea mai frecventă la persoanele de 18-20 de ani. 

Există aproximativ 40 de tipuri de HPV care pot infecta zonele genitale ale bărbaților și ale femeilor, cele mai multe nu cauzează simptome și dispar de la sine. Dar unele tipuri pot duce la cancer de col uterin la femei și alte tipuri de cancer mai puțin frecvente - cum ar fi cancerele de anus, penis, vagin și vulvă. Alte tulpini de HPV pot provoca veruci în zonele genitale ale bărbaților și ale femeilor. Negii genitali nu pun viața în pericol, dar pot provoca stres emoțional și tratamentul lor poate fi foarte incomod. Pentru persoanele active sexual, prezervativele pot reduce riscul de a lua HPV, dacă sunt utilizate la fiecare contact sexual, de la început până la sfârșit.

Care este situația vaccinului HPV în România?

În România, în ianuarie 2020, a fost demarat un program de vaccinare gratuită antiHPV. Acordul Cadru încheiat de Ministerul Sănătății cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2.100.000, după cele 20.000 inițiale, în funcție de cerere și de derularea campaniei de vaccinare. Vaccinarea gratuită se face în cabinetele medicilor de familie, la fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care au solicitat in anii 2017 și 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv cele care au trecut de această vârstă, dacă au solicitat. 

Vaccinul poate fi făcut și mai târziu, însă nu este gratuit la persoanele de peste 15 ani, prețul unei doze fiind de aproximativ 700 de lei. Fetele care au între 11 și 14 ani au nevoie de două doze, iar persoanele care au peste 15 ani, de trei doze. Vaccinul se recomandă a fi făcut de orice persoană cu vârste între 9 și 26 de ani, fiind util și bărbaților, pentru prevenirea condilomatozei ano-genitale și a cancerului anal.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The New England Journal of Medicine - HPV Vaccination and the Risk of Invasive Cervical Cancer
https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa1917338
1. Studiul „HPV Vaccination and Risk of Invasive Cervical Cancer”, apărut în New England Journal of Medicine (2020). DOI: 10.1056/NEJMoa1917338, autori: Jiayao Lei et al.
Ministerul Sănătății - Vaccinarea gratuită antiHPV
http://www.ms.ro/2019/11/15/vaccinarea-gratuita-antihpv/
CDC - HPV Vaccine Information For Young Women
https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv-vaccine-young-women.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0