Calculator ovulatie

Calculatorul de ovulatie te ajuta sa afli care este perioada fertila in care poti concepe un copil. Ovulatia are loc de regula la mijlocul ciclului menstrual si reprezinta o perioada de 3-5 zile in care un ovul este eliberat pentru a putea fi fecundat. In aceste zile poti resimti simptome precum crampele abdominale, durere intr-o parte a abdomenului inferior si chiar modificari ale dispozitiei.

Foloseste acest calculator online pentru perioada fertila introducand data ultimei menstruatii (ziua in care a inceput sangerarea) si durata unui ciclu menstrual (perioada dintre o sangerare si urmatoarea). Vei afla astfel care este perioada de fertilitate si ziua probabila a ovulatiei.

Daca ai un ciclu neregulat, discuta cu medicul tau ginecolog pentru o estimare mai exacta a ovulatiei.

 
 

Despre ovulatie

Ovulatia este fenomenul ce se petrece lunar, datorita caruia femeile au sansa de a ramane insarcinate. In fiecare luna, intre 3 si 30 de ovule se dezvolta la nivelul ovarelor. Dintre acestea, unul singur, cel mai matur, este eliberat de-a lungul tubului falopian pentru a fi fecundat.

Ce este ovulatia

Ovulatia este procesul prin care ovului matur este eliberat de ovare, in scopul fecundarii. Daca dupa ovulatie, timp de 12-24 de ore, ovulul nu intalneste un spermatozoid pentru a incepe fecundarea, acesta impreuna cu invelisul ingrosat al uterului, dar si cu o cantitate semnificativa de sange, sunt eliminate si astfel are loc menstruatia.

Fazele ovulatiei

Ovulatia se petrece in fiecare luna in faza ovulatorie a ciclului menstrual. Intr-un ciclu menstrual de 28 de zile, ovulatia ar trebui, in mod ideal, sa se petreaca in cea de-a 14-a zi. Aceste date insa sunt variabile din cauza ca multe femei au un ciclu menstrual mai lung sau mai scurt, a carui perioada variaza in functie de dereglari hormonale, stres, dieta sau anumite probleme de sanatate.

Ciclul menstrual se petrece in 3 faze:

Faza foliculara (pre-ovulatorie) – in timpul acestei faze, care se petrece la inceputul ciclului menstrual, ovulul se maturizeaza. Hormonii eliberati in aceasta perioada stimuleaza dezvoltarea ovulului.

Faza ovulatorie – in aceasta faza, datorita nivelului de estrogen, secretiile cervicale isi maresc volumul si isi schimba consistenta, in vederea favorizarii fecundarii ovulului. Hormonul luteinizant LH isi sporeste concentratia si ajuta ovulul sa se desprinda, intrand astfel pe tubul falopian, care il va conduce catre uter.

Faza luteala (post-ovulatorie) – daca in mai putin de 24 de ore ovulul nu intalneste un spermatozoid, acesta va muri, nivelul de progesteron va inregista o scadere brusca si menstruatia se va instala. Daca, pe de alta parte, ovulul va intalni un spermatozoid, are loc fecundarea acestuia.

Semnele ovulatiei

Femeile care isi cunosc foarte bine corpul si sunt atente la semnalele transmise de acesta, pot sesiza ovulatia dupa anumite simptome precum:

• Sensibilitate in zona sanilor

• Mucus cervical cu o alta textura, mai subtire, asemanatoare albusului de ou

• Balonare

• Durere difuza in dreptul unuia dintre ovare

• Cresterea temperaturii bazale cu 0,5 grade Celsius

Ovulatia si sarcina

Ovulatia este esentiala pentru ca femeia sa ramana insarcinata. Pentru a ramane insarcinata pe cale naturala, e necesar ca un ovul sa intalneasca spermatozoidul partenerului de-a lungul tubului falopian. Intrucat spermatozoidul poate supravietui in vagin, uter sau in tuburile falopiene pana la 7 zile, perioada fertila a femeii poate sa dureze cateva zile, nu numai pe parcursul celor 24 de ore de viata ale ovulului.

Factori ce pot influenta ovulatia

Ovulatia, deci fertilitatea femeii, poate fi influentata de o serie de factori, dintre care doar unii pot fi controlati.

Varsta – pe masura ce inainteaza in varsta femeia, ovulatia devine neregulata. Dupa implinirea varstei de 30 de ani, pot aparea asemenea probleme, care ingreuneaza procesul de concepere. Din nefericire, tot mai multe femei cu varste de 30-40 de ani au de-a face cu menopauza prematura, care cauzeaza infertilitate.

Fumatul – fumatul imbatraneste ovarele, afectand ovulatia. De asemenea, fumatul incetineste si parcursul ovulului de-a lungul tubului falopian.

Consumul de alcool – alcoolul are efecte devastatoare asupra sanatatii ovarelor, iar studiile au scos la iveala faptul ca femeile care abuzeaza de consumul de alcool au mai mari sanse sa dezvolte probleme de fertilitate, comparativ cu femeile care nu au acest viciu.

Obezitatea – kilogramele in plus afecteaza secretia de estrogen, cauzand astfel dereglari ale ciclului menstrual.

Dereglarile hormonale – dereglarile homronale caracterizate de ciclurile menstruale neregulate, prea lungi sau prea scurte, pot afecta ovulatia.

Afectiunile de natura autoimuna – afectiunile de natura autoimuna ale glandei tiroide, lupusul, diabetul ori artrita reumatoida pot afecta ferilitatea, avand un impact negativ asupra ovulatiei.

Tratamentele medicamentoase urmate – tratamentele pe baza de antidepresive, calmante pentru dureri ori antibioticele pot cauza infertilitate temporara, impiedicand ovulatia.

Stresul – stresul, in doze controlate, ne poate motiva, scotand ce e mai bun din noi. Exista insa si situatii in care ne expunem pe perioade indelungata stresului, iar acest lucru poate avea efecte negative asupra fertilitatii. Mai exact, nivelul crescut de cortizol si adrenalina (n.r. hormonii stresului) pot suprima ovulatia.

Anticonceptionalele – contraceptia hormonala poate intarzia, pe perioade scurte, ovulatia.

calculator ovulatie

Despre calculatorul de ovulatie

Calculatorul de ovulatie este un instrument ce poate fi folosit atat pentru aflarea perioadei fertile in scopul conceperii, cat si pentru contraceptie.

Ce este calculatorul de ovulatie

Calculatorul de ovuatie este instrumentul care calculeaza perioada in care esti fertila, pentru ca tu sa stii cand poti ramane cu usurinta insarcinata. Pentru ca acesta sa furnizeze informatii cat mai relevante, trebuie sa introduci date cat mai corecte. Mai mult decat atat, e important sa stii ca daca ai un ciclu neregulat, calculatorul pentru ovulatie nu poate estima cu mare precizie data ovulatiei in cazul tau. Este bine, intr-o asemenea situatie, sa apelezi la ajutorul medicului sau la alte metode de identificare a ovulatiei precum masurarea temperaturii bazale.

Cum functioneaza calculatorul de ovulatie

Calculatorul pentru ovulatie estimeaza, pe baza unui calcul simplu, perioada fertila a femeii. In mod ideal, femeia ovuleaza la 14 zile dupa prima zi a menstruatiei precedente. Ceea ce inseamna ca perioada de 3-5 zile de dinainte, din timpul si de dupa ovulatie este perioada fertila a femeii.

Date utilizate de calculatorul ovulatiei

Datele folosite de calculatorul de ovulatie sunt prima zi a ultimei menstruatii, precum si durata menstrei. Cu cat ciclul menstrual este mai regulat, avand aceeasi durata in general, ori macar in ultimele 3 luni, cu atat sansele ca rezultatele sa fie precise sunt mai mari.

Date furnizate de calculatorul ovulatiei

Calculatorul de ovulatie iti va oferi, dupa ce introduci datele cerute, data aproximativa a urmatoarei menstruatii, ziua ovulatiei precum si perioada ovulatiei, adica perioada fertila, in care ai cele mai mari sanse de a ramane insarcinata.

Recomandari in folosirea calculatorului pentru ovulatie

Calculatorul pentru ovulatie poate fi folosit atat pentru estimarea perioadei fertile, cat si pentru estimarea urmatoarei menstruatii.

Acuratetea calculatorului de ovulatie

Calculatorul de ovulatie nu poate fi 100% precis intrucat ovulatia poate fi influentata de diversi factori precum stresul, anumite afectiuni, tratamente medicamentoase sau calatoriile indelungate. De asemenea, si ciclul neregulat afecteaza acuratetea calculatorului de ovulatie. Daca este folosit pentru evitarea conceperii, ar trebui sa fie dublat de o alta metoda de contraceptie precum folosirea prezervativului. Pe de alta parte, daca este folosit pentru depistarea perioadei fertile in vederea conceperii, ar trebui sa fie folosit in paralel cu alte metode precum masurarea temperaturii bazale.

Utilitatea calculatorului de ovulatie

Calculatorul de ovulatie poate fi folosit pentru identificarea perioadei fertile, a zilei ovulatiei precum si a datei urmatoarei menstruatii. Aceste informatii sunt de folos fie ca intentionezi sa ramai insarcinata, fie ca vrei sa eviti o sarcina. Calculatorul pentru ovulatie se regaseste atat in varianta online, cat si sub forma de aplicatie, pe care o poti descarca pe telefonul tau mobil pentru a avea mereu la indemana informatii cu privire la ovulatie.

Avantajele folosirii unui calculator pentru ovulatie sunt: cunoasterea, fie ea si aproximativa, a perioadei fertile, precum si aflarea datei urmatoarei menstruatii. Principalul dezavantaj al acestui calculator consta in faptul ca nu ofera rezultate relevante in cazul femeilor cu ciclu menstrual neregulat. Un ciclu menstrual este considerat regulat daca, timp de 3 luni, are aceeasi durata (de exemplu 28 de zile).

Metoda Shettles, cunoscuta ca fiind metoda de programare sau identificare a sexului copilului, a fost inventata in anul 1960 de catre medicul Shettles, care sustine ca momentul conceperii este important in determinarea sexului fatului. Potrivit acestuia, contactul sexual din timpul ovulatiei va avea ca rezultat conceperea unui baietel, in timp ce contactul sexual avut cu cateva zile inainte sau dupa ovulatie va avea ca rezultat conceperea unei fetite. Asta pentru ca spermatozoizii care poarta cromozomii masculini sunt mai rapizi decat cei care poarta cromozomii feminini, ceea ce inseamna ca primii vor ajunge la ovul si il vor fecunda mai repede. Oamenii de stiinta nu au confirmat teoria lui Shettles, care a ramas insa populara in randul femeilor care vor sa ramana insarcinate.

Metode de verificare a rezultatelor oferite de calculatorul de ovulatie

Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulatie pot fi folosite, in paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: masurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.

 

Sursa foto: Shutterstock