Ovulele vaginale: când este nevoie de ele?

Ovulele vaginale pot fi de mai multe feluri și au ca principale indicații tratarea infecțiilor la nivelul vaginului și a uscăciunii vaginale, care apare mai ales la menopauză.

Ovulele vaginale sunt tratamente medicale solide, de formă ovală, care se introduc în vagin cu ajutorul unui aplicator din plastic sau direct cu degetele curate. Ovulele devin lichide în vagin pe măsură ce se încălzesc la temperatura corpului și tind să acționeze repede, datorită absorbției rapide.

Se recomandă ca ovulele vaginale să fie utilizate seara înainte de culcare, ca să fii sigură că poți sta întinsă pentru mai mult timp. Dacă stai în picioare după ce ai introdus un ovul, acesta se poate scurge din vagin după ce devine lichid, scurtând timpul de acțiune și reducând efectul pozitiv. Se recomandă oricum și purtarea unui absorbant care să protejeze lenjeria de corp. 

În plus, ovulele nu ar trebui folosite în timpul menstruației (decât dacă medicul recomandă așa), deoarece se scurg mai repede din vagin - în special dacă folosești tampoane interne.

Pentru a împiedica topirea ovulelor înainte de utilizare, depozitează-le într-un loc răcoros (poți să le păstrezi la frigider dacă eticheta medicamentului indică acest lucru).

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

1. Ovulele tratează infecțiile vaginale

Infecțiile vaginale cu fungi precum candidoza, cauzată de Candida albicans, sau vaginitele și cervicitele cauzate de bacterii precum Clostridium sau de paraziți precum Trichomonas vaginalis sunt afecțiuni comune care pot fi tratate cu ajutorul ovulelor.

Unele medicamente antifungice, cum ar fi clotrimazolul și miconazolul, sunt disponibile atât sub formă de creme, cât și sub formă de ovule. În funcție de concentrația medicamentului, poate dura între 3 și 7 zile pentru a elimina o infecție existentă. Ovulele necesită de obicei mai puține doze decât cremele și tind să ușureze simptomele mai repede.

Medicul poate prescrie uneori o terapie cu ovule vaginale pe timp de 12 zile sau de 14 zile pentru infecții mai severe. De asemenea, nu este exclus ca tratamentul să necesite repetat o dată sau chiar de două ori după un anumit număr de zile. Dacă există afecțiuni inflamatorii severe, ovulele pot fi asociate cu antibiotice.

În orice caz, este important să se respecte indicațiile medicului în ceea ce privește numărul zilelor de tratament, chiar dacă simptomele dispar mai repede.

Campanie sănătatea femeii

Există și unele ovule din substanțe naturale. De exemplu, ovulele cu acid boric pot fi folosite ca tratament alternativ pentru infecțiile fungice recidivante. Acestea sunt disponibile fără prescripție medicală în farmacii sau în magazine naturiste. O revizuire¹ din 2011 a mai multor studii a investigat eficacitatea acidului boric în tratarea candidozei vaginale recurente. În urma analizei a 14 studii, s-a constatat că numărul femeilor vindecate de infecție a variat de la 40 la 100%.

Un studiu² de laborator mai recent din 2018 a constatat că acidul boric acționează prin restricționarea creșterii tulpinilor de Candida albicans și Candida glabrata care au devenit rezistente la tratamentul convențional cu medicamente.

Astfel, ovulele cu acid boric pot fi deosebit de utile pentru persoanele ale căror simptome de candidoză vaginală nu se ușurează după un tratament convențional prelungit.

2. Uscăciunea vaginală poate fi combătută cu ovule

Uscăciunea vaginală poate afecta femeile de orice vârstă, dar este mai frecventă în rândul celor care se află la menopauză. Anumite ovule pot ajuta la menținerea umidității vaginale și a nivelurilor de pH sănătoase.

Ovulele hormonale

Un studiu³ clinic recent a sugerat că ovulele hormonale ar putea fi un tratament eficient pentru uscăciunea vaginală, în special în rândul femeilor care nu pot lua terapia de substituție hormonală. Într-un studiu realizat pe parcursul a 12 săptămâni, 325 de femei au folosit un ovul hormonal, iar 157 de femei au folosit un placebo. La sfârșitul celor 12 săptămâni, femeile care au luat medicamentul au prezentat îmbunătățiri semnificative ale uscăciunii vaginale în comparație cu cele care au primit placebo.

Ovulele cu vitamina E

Un alt mic studiu recent a constatat că 12 săptămâni de tratament cu ovule pe bază de vitamina E ar putea fi benefice pentru tratarea uscăciunii vaginale și a altor simptome de atrofie vaginală. Studiul a comparat eficacitatea ovulelor de vitamina E cu a unei creme vaginale, care conținea hormonul estrogen, la 52 de femei. Ambele tratamente au oferit îmbunătățiri semnificative ale simptomelor după 4 săptămâni, deși crema cu estrogeni a fost cea mai eficientă.

Vitamina E poate funcționa mai lent decât crema cu estrogen, deoarece ulterior, după 8, respectiv 12 săptămâni, nu au mai existat diferențe semnificative între cele două tratamente. Astfel, pentru femeile sensibile la terapia hormonală, ovulele cu vitamina E ar putea fi o alternativă adecvată și mai sigură. De asemenea, se pot lua în calcul și alte ovule pe bază de plante (cu extract de gălbenele, aloe, gotu kola).

3. Ovulele pot fi recomandate înainte de un test Babeș-Papanicolau

Nu în ultimul rând, ovulele vaginale pe bază de prescripție pot fi recomandate înainte de recoltarea pentru testul Babeș-Papanicolau (PAP), pentru a îmbunătăți interpretarea. La fel, pot fi indicate pentru femeile care se pregătesc de o intervenție chirurgicală în zona genitală, pentru a preveni o vaginită sau o cervicită.

4. Există și ovule vaginale contraceptive

Aceste ovule conțin un spermicid care acționează pentru a preveni sarcina în două moduri: creează o substanță spumantă care blochează intrarea în colul uterin, astfel încât sperma să nu poată trece și imobilizează și neutralizează spermatoizii, astfel încât aceștia nu pot călători până în uter. Aceste ovule trebuie introduse în vagin cu cel puțin 10 minute înainte de actul sexual, ca să aibă timp să se topească.

Cum se folosesc ovulele vaginale?

  • Spală zona vulvei și mâinile cu săpun și apă caldă și usucă-te bine cu prosopul.
  • Scoate ovulul din ambalaj și așază-l pe capătul aplicatorului. Dacă utilizezi un aplicator preumplut, omite acest pas (un aplicator preumplut conține deja medicamentul). 
  • Apucă aplicatorul de capătul care nu conține ovulul. 
  • Întinde-te pe spate cu genunchii îndoiți.
  • Introdu ușor aplicatorul în vagin cât de mult se poate (fără să simți vreo durere), apoi apasă pistonul aplicatorului pentru ca ovulul să fie împins în vagin.
  • Scoate ușor aplicatorul. Dacă este reutilizabil, curăță-l conform instrucțiunilor din pachet, dacă nu, aruncă-l la coșul de gunoi.
  • La final, spală-te din nou pe mâini cu apă și săpun.

Recomandările experților DOC

Atenție, ovulele nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau care alăptează. Cele care conțin medicamente e posibil să dea unele reacții adverse, cum ar fi vertijul. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie cerut imediat sfatul medicului. În timpul tratamentului cu ovule care conțin medicamente se recomandă pauză sexuală.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Boric acid for recurrent vulvovaginal candidiasis: the clinical evidence
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21774671/
1. Studiul „Boric acid for recurrent vulvovaginal candidiasis: the clinical evidence”, apărut în J Womens Health (Larchmt). 2011 Aug;20(8):1245-55. doi: 10.1089/jwh.2010.2708. Epub 2011 Jul 20, autori: Christos Iavazzo et al. 
Springer Link - Boric Acid and Commercial Organoboron Products as Inhibitors of Drug-Resistant Candida albicans
https://link.springer.com/article/10.1007/s11046-017-0209-6
2. Studiul „Boric Acid and Commercial Organoboron Products as Inhibitors of Drug-Resistant Candida albicans”, apărut în Mycopathologia 183, 349–357 (2018). https://doi.org/10.1007/s11046-017-0209-6, autori: Larsen, B., Petrovic, M. & De Seta, F. Boric 
Menopause - Efficacy of intravaginal dehydroepiandrosterone (DHEA) on moderate to severe dyspareunia and vaginal dryness, symptoms of vulvovaginal atrophy, and of the genitourinary syndrome of menopause
https://journals.lww.com/menopausejournal/Abstract/2016/03000/Efficacy_of_intravaginal_dehydroepiandrosterone.6.aspx
3. Studiul „Efficacy of intravaginal dehydroepiandrosterone (DHEA) on moderate to severe dyspareunia and vaginal dryness, symptoms of vulvovaginal atrophy, and of the genitourinary syndrome of menopause”, apărut în Menopause: March 2016 - Volume 23 - Issue 3 - p 243-256 doi: 10.1097/GME.0000000000000571, autori: Labrie, Fernand et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1