Candidoza vaginală - tratamente locale și ovule

Candidoza este o infecție fungică, ce se manifestă prin înmulțirea excesivă a unor ciuperci microscopice (Candida Albicans) la nivelul unor organe, precum cavitatea bucală (gură) și zona vulvei și a vaginului. Candidoza vaginală, cunoscută și sub denumirea de vulvovaginită, este o înmulțire excesivă a unor fungi în interiorul vaginului, care are drept rezultat o iritatie.

Cel mai frecvent simptom sunt mâncărimile vaginale, care pot fi severe. Alte simptome pot fi: senzația de arsură în timpul urinării, secreții vaginale dense/consistente, de culoare albă, care de obicei nu miros neplăcut, durere în timpul actului sexual și roșeață în zona din jurul vaginului și vulvei.

Tratamente locale în candidoza vaginală

Tratamentul infecțiilor fungice de acest gen depinde de un factor: dacă pacienta are o infecție complicată sau necomplicată. Pentru simptomele ușoare până la moderate și episoadele ocazionale de candidoză vaginală, medicul ginecolog îți poate recomanda:

O terapie vaginală de scurtă durată

Medicamentele antifungice sunt disponibile sub formă de creme, unguente, tablete și supozitoare vaginale (numite și ovule). Un tratament antifungic care durează 1 zi, 3 zile sau 7 zile va elimina, de obicei, infecția fungică cu Candida Albicans. Numeroase medicamente s-au dovedit a fi eficiente în tratamentul candidozei vaginale, cum ar fi: cremele cu butoconazol, clotrimazol cremă, miconazol cremă și terconazol. Unele dintre aceste medicamente sunt disponibile doar pe bază de prescripție medicală, în timp ce altele sunt disponibile și fără rețetă.

Atenție! Pentru că ovulele (supozitoarele vaginale) și cremele sunt pe bază de uleiuri, ele pot să slăbească prezervativele din latex și diafragmele, așa că pentru a preveni o sarcină nedorită, este bine să eviți contactul sexual pe perioada tratamentului.

Medicamente cu administrare orală (tratament dintr-o singură doză)

Medicul ginecolog îți poate prescrie o singură doză (cu administrare pe cale orală) dintr-un medicament cu proprietăți antifungice.

Tratament fără prescripție medicală

Cremele și supozitoarele vaginale care se pot elibera fără rețetă sunt eficiente în cazul multor paciente cu candidoză vaginală, iar acestea sunt o alegere sigură și în timpul sarcinii. Tratamentul durează, de obicei, între 3 și 7 zile, în funcție de recomandarea medicului sau a farmacistului.

Reține! Dacă simptomele nu trec după încheierea tratamentului sau dacă revin într-un interval de două luni de tratament, fă-ți o programare la medicul ginecolog. În cazul infecțiilor fungice mai complicate, când candidoza vaginală îți creează și mai multe neplăceri, tratamentul pentru o astfel de infecție poate include:

O terapie vaginală pe termen lung

Un plan de tratament cu medicamente cu administrare vaginală este recomandat pe o perioadă de 7 până la 14 zile. Acest tratament poate elimina cu succes o infecție fungică precum cea cu Candida Albicans. Tratamentul este, de regulă, alcătuit din: creme vaginale, unguente locale, tablete vaginale sau supozitoare vaginale (ovule).

Medicamente cu administrare orală (multidoză)

Medicul îți poate prescrie 2 sau 3 doze dintr-un medicament antifungic, care poate fi administrat pe cale orală și nu pe cale vaginală.

Planul de tratament de „întreținere”

Pentru infecțiile fungice recurente, atunci când femeia se confruntă des cu candidoza vaginală, medicul poate recomanda un tratament alcătuit din mai multe medicamente, pentru a preveni infecția fungică și viitoarele episoade de candidoză vaginală. Terapiile pot include un regim de tablete cu administrare orală. Unii medici prescriu tratamente antifungice precum ovulele, care se folosesc o dată pe săptămână, în locul medicamentelor orale.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uita! Cele mai multe infecții fungice vaginale sunt cauzate de microorganismul Candida albicans. Tratamentul implică medicamente antifungice, iar candidoza vaginală poate fi tratată cu ajutorul tratamentelor locale (creme, ovule) sau al medicamentelor orale.

Medicamentele antifungice, clasa cea mai folosită în tratamentul candidozei

Candidoza vaginală este, de regulă, tratată cu ajutorul medicamentelor antifungice. Pentru cele mai multe infecții de acest gen, tratamentul este reprezentat de un medicament antifungic care este aplicat în interiorul vaginului (tratament local) sau de o singură doză de fluconazol, administrat pe cale orală. În cazul acelor infecții mai severe cu Candida, pentru infecțiile care nu se atenuează sau pentru situațiile în care infecția reapare după ce pacienta se simte mai bine, este posibil să fie nevoie de alte tratamente, pe care le poate prescrie medicul ginecolog. Aceste tratamente pot include mai multe doze de fluconazol administrat pe cale orală sau alte medicamente aplicate în interiorul vaginului (fie sub formă de cremă, fie sub formă de ovule).

Infecție mai ușoară ori o infecție complicată?

Candidoza vaginală acută este tratată cu agenți antifungici. Medicamentele antifungice pot fi administrate oral, ca doză unică (fluconazol 150 mg), potrivit experților*, sau pot fi aplicate intravaginal, într-o singură zi, sau pe perioade de 3 zile (când vorbim de acele medicamente care se eliberează fără prescripție medicală). La pacientele cu candidoză într-o formă fără complicații (femeile fără sistemul imunitar compromis sau femeile care nu sunt însărcinate care nu au candidoza vaginală recurentă), oricare dintre aceste terapii este la fel de eficientă. Pacientele cu candidoză vaginală complicată, de exemplu, acele paciente care au imunosupresie, au nevoie de o terapie pe termen mai lung. De regulă, în cazul lor, terapia include azoli aplicați intravaginal, pe o perioadă de cel puțin 1 săptămână, sau un tratament oral cu fluconazol 150 mg, la fiecare 3 zile.

Parte din gestionarea acestei infectii fugice este si regimul de viata si dietetic. Afla mai multe si despre metode inedite de prevenire a candidozei sau de scadere a recurentei infectiilor cu Candida Albicans aici. 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - https://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/genital/index.html
*Cartea "Vaginal Candidiasis (Vulvovaginal Candidiasis)", publicată în februarie 2019, autori: Rebecca Jeanmonod; Donald Jeanmonod; disponibilă pe: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459317/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0