10 simptome care tradeaza cancerul ovarian

Din multitudinea de simptome pe care cancerul de ovar le poate genera pe măsura evoluției sale, există zece simptome mai importante care, prin apariția și persistența lor supărătoare, pe un fond de sănătate aparentă, ar trebui să te îngrijoreze și să te trimită, de urgență, la medicul ginecolog.

Ovarele sunt glandele reproducătoare situate în pelvisul femeii. Acestea produc ovule care pornesc din ovare, traversează trompele uterine și ajung în uter unde, ulterior, sunt fecundate. De asemenea, ovarele reprezintă principala sursă de estrogen și progesteron, hormoni feminini.  În trecut, cercetătorii afirmau că principala zonă în care se formează cancerul de ovare sunt ovarele. Cu toate acestea, ultimele studii demonstrează că multe tipuri de cancer ovarian pot lua naștere, de fapt, în celulele din capătul distal al trompelor uterine.

Simptome ale cancerului ovarian

  •  Balonare
  • Abdomen mărit
  • Dureri abdominale în punct fix, care iradiază în abdomenul inferior
  • Dureri pelviene, care iradiază înspre coloana lombară
  • Scăderea apetitului
  • Senzație de sățietate, imediat după masă
  • Constipație
  • Sângerări vaginale în afara menstruației
  • Durere în timpul actului sexual
  • Senzația de necesitate a micțiunii și urinare frecventă, în cantități mici, din cauza compresiunii tumorii pe vezica urinară

Simptomele sunt cu atât mai relevante cu cât nu ai mai fost la medicul ginecolog și nu ai făcut investigații specifice în ultimii ani, iar în familia ta au fost femei cu cancer ovarian sau de sân, ori rude cu cancer intestinal.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

După prezentarea cu această simptomatologie supărătoare, medicul ginecolog va face examinări și un control clinic, întrucât, dacă există tumoră ovariană, ea poate deveni palpabilă, dar medicul va completa investigațiile și cu o ecografie, care permite vizualizarea chisturilor și leziunilor ovariene.

Se consideră că femeile purtătoare de gena BRCA sunt mai expuse riscului de apariție a cancerului ovarian, așa că, în aceste condiții, medicul îți va recomanda să faci această analiză genetică a sângelui, care determina prezența genei BRCA (germinală şi/sau somatică), o analiză importantă și în stabilirea celui mai potrivit tratament.

Evaluarea diagnosticului

Dacă vă prezentați la medic cu simptomele enumerate mai sus, evaluarea ar trebui să fie ghidată atât pe baza lor, cât și pe factorii de risc precum antecedente personale și genetice de cancer ginecologic sau alte tipuri de cancer. 

Examinarea fizică

Pacientele vor fi supuse unei examinări fizice amănunțite, inclusiv unui examen rectovaginal cu vezica urinară goală. Acesta se face cu scopul de a măsura masa pelviană și abdominală. Cu toate acestea, examenul fizic nu este 100% relevant, mai ales în cazul femeilor care suferă de obezitate. În cazul examinării fizice, trebuie să fie evaluate semnele de disfuncție endocrină, sindroame paraneoplazice și boli metastatice, inclusiv limfadenopatie inghinală sau supraclaviculară stângă, revărsat pleural și masă ombilicală.

Teste imagistice

Pe baza prezentării clinice sau a prezenței unei mese pelviene, femeile suspecte de cancer ovarian sunt supuse unei ecografii transvaginale, cu scopul de a afla care este forma și vascularizația ovariană. Prin intermediul acestei intervenții, se pot detecta atât chisturile de alte mase solide, cât și ascita.

Testele de laborator 

În cazul în care o pacientă este suspectă de acest timp de cancer, trebuie să se efectueze o hemoleucogramă completă, cât și testele funcției hepatice și calciu (ca să se poată evalua sindroamele paraneoplazice) și biomarkerii serici. Antigenul canceros (CA) este biomarkerul testat în mod obișnuit, dar utilitatea sa de diagnostic depinde de riscul bolii și stadiul la momentul prezentării.

Tratamentul în cancerul ovarian

Tratamentul pentru cancerul ovarian poate avea  la bază asocierea intervenției chirurgicale (extirparea tumorii și țesuturilor afectate din jur) cu chimioterapia, la care se adaugă uneori și radioterapia, însă, după caz.

Histerectomia totală constă în eliminarea chirurgicală a celor două ovare, a trompelor și a uterului, dar uneori chiar și înainte de operație sau intraoperator, medicul va aprecia dacă e necesară extirparea unor porțiuni afectate din vezica urinară și intestin. După operație, se administrează chimioterapia pe baza de platină, dar Bevacizumab, un anticorp care blochează factorul de creștere pentru vasele sangvine, sistand creșterea și formarea de vase de sânge în jurul tumorii, precum și recent apărute și aprobate și în România, molecule noi, la care cel mai bine răspund pacientele cu mutaţie genetică BRCA.

În ciuda unui răspuns terapeutic inițial foarte bun la terapia standard, cea mai mare majoritate a cancerelor ovariene recidivează la un moment dat. Recidiva se abordează diferențiat în funcție de intervalul de timp care a trecut de la momentul intervenției chirurgicale sau de la ultimul tratament sistemic administrat. Este încă în vogoare alegerea intervalului minim de 6 luni de la ultima terapie pentru a spune că recidiva este chemosensibilă sau chemorezistentă. Cu toate că această boală, cancerul ovarian, nu este recunoscută drept un cancer imunogen, o serie de studii clinice cercetează influența imunoterapiei, iar până în prezent rezultatele sunt încurajatoare. Se efectuează în continuare cercetări legat de cancerele ovariene refractare de novo la chimioterapie, care pun mari probleme în ceea ce privește tratamentul.

Noile tratamente cu Olaparib

Medicamentul din clasa noilor molecule conţine substanţa activă Olaparib şi se administrează oral, sub formă de capsule (400 mg x 2/zi). Mecanismul de acţiune al acestei substanțe este bazat pe inhibiţia reparării ADN, fiind un inhibitor potent al enzimelor poly (ADP-riboză) de tip polimerază (PARP), speculandu-se astfel o deficienţă în reparea continuă a ADN a ţesutului tumoral și astfel se induce apoptoza (moartea celulară) în celula tumorală.

Această abordare terapeutică, care se folosește de un defect genetic pre-existent, se numește letalitate sintetică de tip chimic și reprezintă un nou mecanism de acţiune al unui agent anticanceros.

Molecula se poate administra și pacienţilor cu cancer de san, cancer pancreatic și cancer gastric. Eficiența Olaparib s-a bazat pe studii clinice care au demonstrat eficiența şi siguranţa clinică la pacientele cu carcinom ovarian seros epitelial, cu grad mare de recidivă. Studiul a demonstrat că tratamentul de întreţinere cu Olaparib a prelungit semnificativ supravieţuirea pacientelor care aveau mutaţie patogenică BRCA și a redus semnificativ recidiva cancerului de ovar și mestastazarea. Acest tratament inovator demonstrează încă o dată că viitorul terapiilor moderne aparțin farmacogeneticii și conceptului de tratament ţintit, pe baza analizei genetice a pacienților afectați de maladii grave.

Stil de viață pentru a reduce riscul de cancer ovarian:

  • Alege o viață activă în locul sedentarismului;

  • Mănâncă legume bogate în fibre;

  • Poți reduce cantitatea de zaharuri simple;

  • În cazul în care ai un nivel scăzut de vitamina D ia suplimente sau stai mai mult la soare;

  • Detectează infecțiile pelviene și tratează-le din timp;

  • Ferește-te de mediile toxice.

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

The American Cancer Society medical and editorial content team,

A New Method to Improve the Pre-Operative Diagnosis of Ovarian Cancer Based on Ultrasound,

Overcoming Ovarian Cancer Chemoresistance, Goli Samimi, Christina Annunziata,

National Institutes of Health. National Cancer Institute. Surveillance, Epidemiology, and End Results Program. Statistical summaries: cancer stat fact sheets (ovary) and cancer statistics review (CSR), 1975–2013. http://seer.cancer.gov/statistics/summaries.html,

LIFESTYLE ADVICE TO REDUCE OVARIAN CANCER RISK, L. DEL PUP, L. DRIUL, F.A. PECCATORI,

Lowe KA, Chia VM, Taylor A, O’Malley C, Kelsh M, Mohamed M, Mowat FS, Goff B. An international assessment of ovarian cancer incidence and fatality. Gynecol Oncol 2013; 130: 107-114,

Razi S, Ghoncheh M, Mohammadian-Hafshejani A, Aziznejhad H, Mohammadian M, Salehiniya H. The incidence and fatality of ovarian cancer and their relationship with the human development index in Asia. Ecancermedicalscience 2016; 10: 628,

Khazaei Z, Mosavi Jarrahi A, Sohrabivafa M, Goodarzi E. The incidences and fatality of ovarian cancer, its association with Body Mass Index and Human Development Index: an ecological study. WCRJ 2019; 6: e1317,

Torres-Cintrón M, Ortiz AP, Ortiz-Ortiz KJ, FigueroaVallés NR, Pérez-Irizarry J, De La Torre-Feliciano T, DíazMedina G, Suárez-Pérez E. Using a socioeconomic position index to assess disparities in cancer incidence and fatality, Puerto Rico, 1995-2004. Prev Chronic Dis 2012; 9: e358.

 


Te-ar mai putea interesa și...


[{read-more-ovare}]

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0