Factorii de risc si simptomele cancerului ovarian

Femeile trebuie să fie conștiente că riscurile de cancer ovarian cresc odată cu înaintarea în vârstă. Jumătate dintre cazurile de cancer ovarian afectează mai ales femeile peste 63 de ani, spun cercetătorii.

Cancerul ovarian reprezintă aproximativ 3% dintre cazurile de cancer în rândul femeilor, dar provoacă mai multe decese decât oricare alt tip de cancer al sistemului reproducător al femeilor, raportează Societatea Americană de Oncologie. Se estimează că numărul femeilor care mor anual de cancer ovarian este de peste 300.000.

Cancerul ovarian a fost al treilea cel mai frecvent cancer ginecologic la nivel global în 2020. Carcinomul ovarian este cel mai frecvent tip de cancer ovarian, cuprinzând peste 90% dintre toate cazurile de cancer ovarian. Riscul pentru acest tip de cancer crește la femei odată cu vârsta, împreună cu antecedentele familiale, cu un sindrom de cancer familial și mutații ale genei de susceptibilitate a cancerului de sân (BRCA). Investigarea factorilor de risc și a tendințelor temporale ale cancerului ovarian este importantă pentru reducerea mortalității asociate la nivel global.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum se manifestă cancerul ovarian?

Simptomele cancerului ovarian sunt:

  • balonare sau umflare a abdomenului
  • dureri în partea inferioară a abdomenului
  • dureri lombare
  • lipsa poftei de mâncare sau senzație de sațietate rapidă
  • pierdere în greutate inexplicabilă
  • dureri în timpul relațiilor sexuale
  • schimbări menstruale
  • modificări ale scaunului, precum constipație, diaree sau dureri urinare și urinare frecventă

Deși simptomele cancerului ovarian seamănă cu ale altor boli, deci aceste semne pot fi cauzate și de altceva decât cancerul ovarian, ar trebuie luate în serios și cerut sfatul medicului. Femeile știu cu aproximație ce este normal pentru organismul lor, iar dacă simptomele par să indice o anomalie și durează două săptămâni sau mai mult, ar trebui să se prezinte la medic.

Care sunt factorii de risc în cancerul ovarian?

Pe lângă vârsta înaintată, oamenii de știință spun că printre factorii de risc ai cancerului ovarian se numără:

Istoricul de cancer ovarian în familie

Dacă mama, sora sau fiica au avut cancer ovarian, o femeie riscă și ea să dezvolte cancer ovarian. Cu cât are mai multe rude de sânge care suferă de această boală, cu atât este mai mare riscul.

Mutații genetice moștenite

O bună parte dintre cazurile de cancer ovarian au la bază mutații genetice moștenite, precum mutații ale genelor BRCA1 și BRCA2. Alte mutații genetice care cauzează anumite sindromuri sunt de asemenea, asociate cu cancerul ovarian sau alte forme de cancer. 

Până la 25% dintre cancerele ovariene fac parte din sindroamele de cancer familiale care rezultă din modificări moștenite ale anumitor gene. Sindromul ereditar de cancer mamar și ovarian (HBOC) este cauzat de mutații moștenite în genele BRCA1 și BRCA2, precum și, posibil, de alte gene care nu au fost încă descoperite. Acest sindrom este legat de un risc ridicat de cancer la sân, precum și de cancer ovarian, de trompe uterine și peritoneal primar. 

Riscul de cancer ovarian pe parcursul vieții pentru femeile cu o mutație BRCA1 este estimat a fi între 35% și 70%. Aceasta înseamnă că dacă 100 de femei ar avea o mutație BRCA1, între 35 și 70 dintre ele ar face cancer ovarian. Pentru femeile cu mutații BRCA2 riscul a fost estimat a fi între 10% și 30% până la vârsta de 70 de ani. Aceste mutații cresc, de asemenea, riscurile pentru carcinomul peritoneal primar și carcinomul trompelor uterine.

În comparație, riscul de cancer ovarian pe parcursul vieții pentru femeile din populația generală, care nu au aceste mutații, este mai mic de 2%.

Pe lângă mutațiile genetice menționate mai sus, există și alte gene corelate cu cancerul ovarian: ATM, BRIP1, RAD51C, RAD51D și PALB2. Unele dintre aceste gene sunt, de asemenea, asociate cu cancere precum cel de sân sau de pancreas.

Femeilor cu istoric familial de cancer, precum cancer mamar, cancer ovarian, cancer de colon și cancer endometrial li se recomandă să ceară sfatul medicului despre riscul privind istoricul familial, pentru ca, împreună, să stabilească următorii pași.

Sindromul Peutz-Jeghers

Persoanele cu acest sindrom genetic rar dezvoltă polipi în stomac și intestin în timpul adolescenței. De asemenea, au un risc crescut de cancer, în special cancerul tractului digestiv (esofag, stomac, intestin subțire, colon). Femeile cu acest sindrom au și un risc crescut de cancer ovarian, incluzând atât cancer ovarian epitelial, cât și un tip de tumoră stromală numită tumoare a cordonului sexual cu tubuli inelari (SCTAT). Acest sindrom este cauzat de mutații ale genei STK11.

Istoricul de sarcini

Femeile care au prima sarcină la termen după vârsta de 35 de ani sau care nu au născut niciodată au un risc mai mare de cancer ovarian. Sarcina dusă la termen înainte de vârsta de 26 de ani poate reduce riscul de apariție a cancerului ovarian. Cu cât o femeie are mai multe nașteri, cu atât scade riscul de cancer ovarian. De asemenea, alăptatul reduce riscul de a dezvolta acest tip de cancer. 

Terapia hormonală

Terapia de substituție hormonală după menopauză poate crește riscul de cancer ovarian, în special dacă se administrează estrogen fără progesteron mai mult de cinci ani.

Obezitatea

Obezitatea a fost corelată cu un risc mai mare de a dezvolta multe tipuri de cancer. Informațiile actuale disponibile pentru riscul de cancer ovarian și obezitate nu sunt clare. Femeile obeze (cele cu un indice de masă corporală de cel puțin 30) par să aibă un risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian, dar nu neapărat cele mai agresive tipuri, cum ar fi cancerele seroase de grad înalt. De asemenea, obezitatea poate afecta negativ supraviețuirea generală a unei femei cu cancer ovarian. 

Cancerul la sân

Dacă o femeie a avut cancer mamar, este posibil să aibă și un risc crescut de a dezvolta cancer ovarian. Riscul de cancer ovarian după cancerul la sân este cel mai mare la acele femei cu antecedente familiale de cancer la sân. Un istoric familial puternic de cancer mamar poate fi cauzat de o mutație moștenită a genelor BRCA1 sau BRCA2 și de sindromul de cancer mamar și ovarian ereditar, care este legat de un risc crescut de cancer ovarian. 

Alți potențiali factori de risc pentru cancer ovarian

Se pare că există o legătură între anumiți androgeni și tipuri specifice de cancer ovarian, dar sunt necesare studii suplimentare despre rolul androgenilor în cancerul ovarian.

S-a sugerat că pudra de talc ar putea cauza cancer la ovare dacă particulele de pulbere (aplicate pe zona genitală sau pe șervețele sanitare, diafragme sau prezervative) ar călători prin vagin, uter și trompele uterine până la ovar. Multe studii au analizat posibila legătură dintre pudra de talc și cancerul la ovare, dar constatările au fost mixte.

Factori care pot reduce riscul de cancer ovarian

  • Femeile care au născut înainte de vârsta de 26 de ani au un risc mai mic de cancer ovarian decât femeile care au născut mai târziu sau deloc.
  • Femeile care folosesc sau au folosit contraceptive orale au un risc mai scăzut de cancer ovarian. Riscul este mai scăzut cu cât pastilele sunt luate pe o perioadă mai lungă, efectele benefice menținându-se mai mulți ani după ce pilula este oprită. Folosirea anticoncepționalelor doar între trei și șase luni poate contribui la reducerea riscului de cancer ovarian.
  • Alte forme de contracepție, cum ar fi ligatura trompelor și utilizarea pe termen scurt a DIU (dispozitive intrauterine) au fost, de asemenea, asociate cu un risc mai scăzut de cancer ovarian.
  • O histerectomie (înlăturarea uterului fără îndepărtarea ovarelor) pare să reducă, de asemenea, riscul de a face cancer ovarian cu aproximativ o treime.
  • Unele studii au arătat o rată mai redusă a cancerului ovarian la femeile care au urmat o dietă bogată în legume sau o dietă săracă în grăsimi animale, dar alte studii nu au confirmat. Societatea Americană a Cancerului recomandă o alimentație sănătoasă care include mai multe legume, fructe și cereale integrale și mai puține cărnuri procesate, băuturi zaharoase și alte alimentele ultra procesate.

Prognosticul în caz de cancer ovarian este foarte slab

Cancerul ovarian este adesea diagnosticat într-un stadiu tardiv, ceea ce face din această neoplazie cancerul ginecologic cel mai letal. Prognosticul cancerului ovarian este de obicei foarte slab, cu o rată de supraviețuire la 5 ani de doar 17% pentru o pacientă într-un stadiu avansat. Prin urmare, este imperativ să se identifice factorii de risc și populațiile cu risc crescut pentru a preveni mai eficient această boală, spun cercetătorii. 

Incidența cancerului ovarian a crescut substanțial în rândul femeilor de vârste mai tinere, cauzată probabil de prevalența crescândă a obezității, sindromului metabolic, expunerea la estrogeni și nuliparitatea. Se așteaptă ca aceste tendințe să continue din cauza creșterii economice și a tranzițiilor stilului de viață, în special în țările cu niveluri de venituri mai mici. 

Modificările intensive ale stilului de viață sunt justificate, în special pentru populațiile cu risc crescut de cancer ovarian, inclusiv renunțarea la fumat, reducerea consumului de alcool, activitatea fizică, controlul greutății și tratamentul bolilor metabolice. De asemenea, este important să se îmbunătățească diagnosticul precoce, tratamentul, monitorizarea și calitatea vieții pacientelor cu cancer ovarian.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - What Are the Risk Factors for Ovarian Cancer?
https://www.cdc.gov/cancer/ovarian/basic_info/risk_factors.htm
NCBI - Worldwide Burden, Risk Factors, and Temporal Trends of Ovarian Cancer: A Global Study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9102475/ 
Studiul „Worldwide Burden, Risk Factors, and Temporal Trends of Ovarian Cancer: A Global Study”, apărut în Cancers (Basel). 2022 May; 14(9): 2230. Published online 2022 Apr 29. doi: 10.3390/cancers14092230, autori: Junjie Huang et al.


Te-ar mai putea interesa și...


[{read-more-ovare}]

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0