Fetele pot moșteni cancerul ovarian de la tată

Oamenii de știință au găsit dovadă că o mutație genetică de pe cromozomul X al tatălui ar putea crește riscul de transmitere a cancerului ovarian la fiică. Cercetătorii spun că au găsit dovadă incontestabilă că tații pot transmite mai departe mutațiile genetice prin intermediul cromozomului lor X, care ar putea crește riscul de cancer ovarian la fiicele lor.

Oamenii de știință de la Roswell Park Comprehensive Cancer Center, din New York, au publicat concluziile acestea în luna februarie 2018, în jurnalul medical „PLOS Genetics”. Autorii studiului spun că, dintr-o cercetare anterioară, ei au știut că unele femei erau mai predispuse să dezvolte cancer ovarian mai degrabă dacă și sora lor a dezvoltat această boală, și mai puțîn decât dacă mama lor ar fi dezvoltat acest cancer. Cercetătorii au sugerat că riscul ar putea fi din cauza moștenirii genetice de la tați. Pentru a înțelege acest risc, oamenii de știință au folosit datele dintr-un registru al pacientelor cu cancer ovarian (Familial Ovarian Cancer Registry), găzduit la Roswell Park Cancer Institute, în New York, pentru a caută indicii în acest sens. Ei au vrut să afle riscul cu care se confruntau femeile ale căror bunici pe cale paternă au dezvoltat cancer ovarian. Cercetătorii au vrut să vadă, în special, dacă genetica tatălui a crescut riscul de cancer al femeilor participante la studiu.

Astfel, oamenii de știință au putut să analizeze porțiuni din cromozomul X de la 186 de femei cu cancer ovarian. De pe urma acestei analize, ei au găsit dovada că o mutație a unei gene care se află pe cromozomul X, transmisă de la mamă la fiu și apoi la nepoată, ar putea fi cauza pentru care există un risc crescut de cancer ovarian.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

„Studiul nostru poate explica de ce descoperim familii cu mai multe fiice afectate de boală. Deoarece cromozomul unui tată determină sexul copiilor lui, toate fiicele lui vor avea aceleași gene pe cromozomul X”, a explicat dr. Kevin Eng, profesor de oncologie la Roswell Park, Departamentul de Biostatistică și Bioinformatică. Oamenii de știință au descoperit că femeile care au această mutație genetică, care au dezvoltat cancer, au fost diagnosticate cu boala aproape cu 7 ani mai devreme decât în mod normal. Deși mutația genei BRCA este cunoscută pentru faptul că crește riscul de cancer de sân și de cancer ovarian, dr. Kevin Eng a spus că această mutație genetică pe care au descoperit-o recent ar putea, totodată, să explice de ce unele familii sunt mai predispuse să aibă multiple cazuri de cancer ovarian, dar femeile să nu aibă, totuși, gena BRCA. Cu toate acestea, spune el, este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma descoperirile din acest studiu.

„Ce trebuie să facem, ca pas următor, este să ne asigurăm că avem gena corectă prin secvențierea ADN-ului de la mai multe familii. O familie cu trei fiice, dintre care toate au cancer ovarian, are, mai degrabă, mai multe șanse să fie afectată de mutațiile moștenite ale cromozomului X, decât de mutațiile genei BRCA”, a mai declarat dr. Kevin Eng.

Factorii de risc cel mai frecvent asociați cancerului ovarian sunt:

  • Istoricul familial - între 10 și 20% dintre femeile care au rude de grad I diagnosticate cu o formă de cancer mamar sau ovarian sunt predispuse să se confrunte cu cancerul ovarian;
  • Factorul genetic - S-a estimat că între 10% și 15% dintre cancerele ovariene apar că urmare a unei mutații genetice care se transmite în familie. Mutațiile genelor BRCA1 și, respectiv, BRCA2 sunt asociate în general cu o creștere a riscului de cancer ovarian ereditar.
  • Vârsta avansată - cel mai frecvent, cancerul ovarian apare la femeile cu vârsta de peste 50 de ani și care au intrat la menopauză;
  • Problemele ciclului menstrual - femeile care nu nasc, care au o menstruație ce debutează la o vârstă mică (sub 12 ani) sau cele la care menopauza se instalează tardiv se pot confrunta cu cancerul ovarian;
  • Administrarea terapiilor hormonale;
  • Sindromul ovarelor polichistice - factorul de risc de cancer ovarian crește din cauza secreției scăzute de hormoni de testosteron.
  • Sindromul Lynch sau sindromul cancerului colorectal ereditar nonpolipos (HNPCC) crește, de asemenea, riscul de cancer ovarian, la fel și sindromul Peutz Jaghers (acesta din urmă este, însă, destul de rar întâlnit).
 
 

 

 

Sursă foto: Shutterstock 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0