Proceduri stomatologice la pacienții cu reflux gastroesofagian

Dintre numeroasele afecțiuni ale tractului digestiv, un interes deosebit pentru medicul stomatolog îl prezintă refluxul gastroesofagian și ulcerul gastric sau duodenal.

Proceduri stomatologice la pacienții cu reflux gastroesofagian

Dintre numeroasele afecțiuni ale tractului digestiv, un interes deosebit pentru medicul stomatolog îl prezintă refluxul gastroesofagian și ulcerul gastric sau duodenal.

Esofagul este un tub care faringele cu stomacul. Are o lungime de aproximativ 25 de centimetri. Esofagul nu este doar un tub pe care mâncarea alunecă. Acesta asigură continuitatea digestiei, ajutând la transportul alimentelor prelucrate în cavitatea bucală, din faringe către stomac prin intermediul deglutiției.

Refluxul gastroesofagian apare după mese voluminoase

În vârful esofagului se află un mușchi numit sfincterul esofagian superior, iar la capătul său se află un alt mușchi, sfincterul esofagian inferior. Acesta este poziționat deasupra stomacului. Când o persoană înghite, acești sfincteri se relaxează, astfel încât alimentele pot trece în stomac. Atunci când nu sunt utilizate, acestea se contractă astfel încât alimentele și acidul stomacului să nu revină în esofag.

Stomacul produce acid clorhidric după masă, pentru a ajuta digestia alimentelor. Celulele care căptușesc stomacul rezistă la coroziune datorită acestui acid prin secretarea unei cantități foarte mari de mucus protector. De regulă, sfincterul esofagian inferior, care este localizat în porțiunea inferioară a esofagului, unde se alătură stomacului (joncțiunea esofagogastrică), previne refluxul acidului din stomac.  În cazul refluxului gastroesofagian, sfincterul se relaxează între înghițituri, permițând conținutului stomacului și acidului coroziv să afecteze mucoasa esofagului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Refluxul gastroesofagian, caracterizat prin procesul de refulare a conținutului gastric în esofag din cauza tulburărilor de motilitate la nivelul tractului digestiv superior, este des întâlnit după ingerarea anumitor alimente, diverse medicamente sau alcoolul. 

Esofagita de reflux constă în leziuni ale mucoasei esofagiene produse de refluxul conținutului gastric sau intestinal în esofag.

Cu GERD, însă, sfincterul se relaxează între înghițituri, permițând conținutului stomacului și acidului coroziv să se îmbunătățească și să afecteze mucoasa esofagului (figura 4).

Conduita în cabinetul stomatologic:

  • Tratamentul stomatologic trebuie efectuat la un interval mai mare de două ore după masă. 
  • Vor fi evitate mesele abundente înaintea tratamentului. De asemenea, trebuie evitat consumul de alimente grase, cafea, ciocolată, alcool, mentă, suc de citrice și a medicamentelor relaxante ale musculaturii netede.
  • Este important ca pacientul să nu fumeze înaintea intervenției stomatologice.
  • Se administrează 10 mg de metoclopramid cu 30 min înainte de masă
  • În timpul tratamentului, pacientul trebuie să stea în poziție șezândă. Poziția „întins” este contraindicată din cauza riscului apariției refluxului și a aspirației.
  • Dacă pacientul necesită sedare, trebuie evitată sedarea profundă deoarece aceasta crește riscul aspirației pulmonare.
  • În cazul pacienților care necesită administrarea de antibiotice, se evită Clindamicina. Dacă aceasta este singura opțiune posibilă, ea se administrează cu o cantitate mare de lichide pentru a evita iritația esofagului.

Pacienților cu ulcer gastric sau duodenal confirmat, cu gastrită, cu dureri epigastrice sugestive pentru ulcer sau cu hemoragii digestive superioare în antecedente nu li se pot prescrie antiinflamatoare nesteroidiene clasice, indiferent de calea de administrare, deoarece acestea reduc secreția de prostaglandine și scad factorii de apărare a mucoase gastroduodenale.

Cum poți preveni problemele dentare

Refluxul gastroesofagian apare atunci când acidul produs de stomac ajunge pe esofag, provocând dureri toracice cunoscute sub numele de arsuri la stomac. Același acid poate îndepărta smalțul dinților. Smalțul, cea mai puternică substanță din corp, este un strat extern dur care protejează dinții de temperaturi extreme, acizi și substanțe chimice.

Cu toate acestea, deși este puternic, smalțul se poate deteriora în timp, lăsându-ți dinții vulnerabili la cari. Primul indiciu care indică probleme de natură stomatologică este sensibilitatea dentară atunci când consumi alimente, băuturile și dulciuri calde sau reci. 
 Poți să previi apariția problemelor dentare dacă suferi de reflux gastroesofagian dacă:

 
 

1. Ai grijă de dantura ta

Mergi periodic la un control stomatologic pentru un periaj profesionist.  Acasă, spală-te pe dinți de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, și nu uita ca seara, să folosești apă de gură și ață dentară. 

2. Ține refluxul gastroesofagian sub control

Medicul specialist te poate îndruma cu privire la modalitățile prin care poți controla refluxul de acid, astfel încât acidul să nu ajungă la dinți. O altă recomandare este să eviți alimentele acide, să nu adormi imediat după ce iei masa, să renunți la fumat și să reduci consumul de alcool.

3. Evită să te speli pe dinți imediat după o masă acidă

Dacă ai consumat alimente acide, așteaptă cel puțin 60 de minute până să te speli pe dinți și folosește mereu o periuță de dinți cu peri moi. Motivul? Alimentele acide tind să afecteaze smalțul dinților.

Totodată, mănâncă o felie de brânză sau bea un pahar de lapte după masă, pentru a anula efectele acidului. De asemenea, este bine să clătești gura cu apă după ce mănânci sau bei și nu uita să te hidratezi foarte bine, în special dacă ai gura uscată.

 


 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0