Ce fructe sa eviti daca ai diabet sau BRGE?

Fructele sunt sănătoase pentru majoritatea oamenilor, însă în caz de diabet sau boală de reflux gastroesofagian (BRGE) se recomandă evitarea anumitor fructe sau a unor metode de preparare.

Fructele formează baza unei alimentații sănătoase alături de legume, leguminoase și cereale integrale. Cu toate acestea, anumite tipuri de fructe conțin mai mult zahăr și calorii decât altele și pot provoca efecte nedorite pentru persoanele cu afecțiuni precum diabetul și boala de reflux gastroesofagian. Află în cele ce urmează ce fructe sunt interzise în diabet și care trebuie evitate în BRGE.

Ce fructe sunt interzise în diabet?

Dacă ai diabet, este important să consumi alimente bogate în nutrienți și în fibre și să eviți alimentele cu conținut scăzut de fibre și bogate în zahăr adăugat, cum ar fi unele fructe și anume:

Fructele confiate

Printre fructele interzise în diabet sunt cele confiate. Fructele confiate se obțin prin înmuierea și încălzirea fructelor în sirop de zahăr, rezultând un produs cu o aromă dulce și cu o durată lungă de valabilitate. Fructele confiate nu numai că sunt bogate în calorii și sărace în fibre, dar au și mult zahăr adăugat per porție, ceea ce nu este indicat în diabet.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

100 g de fructe confiate conțin 322 de calorii, 0,3 g de proteine, 81 g de zahăr, 0 g de grăsimi, 83 g de carbohidrați și 2 g de fibre.

Sucul de fructe

Sucul de fructe oferă o cantitate concentrată de carbohidrați și zahăr natural, fără fibrele care se găsesc în fructele proaspete. Multe tipuri de suc conțin și zahăr adăugat, care poate anula multe dintre potențialele beneficii pentru sănătate pe care le oferă versiunile proaspete. De exemplu, 240 ml de suc de portocale conțin 110 calorii, 2 g de proteine, 23 g de zahăr, 0 g de grăsimi, 26 g de carbohidrați și 0 g de fibre.

Fructele în conservă

Alte fructe interzise în diabet sunt cele conservate cu zahăr. Majoritatea fructelor sunt conservate în sirop de zahăr, ceea ce le crește și nivelul caloric, dar și pe cel de carbohidrați. 214 g de fructe conservate în apă cu zahăr sau în sirop de zahăr pot ajunge la 150 de calorii, 36,5 g de zahăr și 40 g de carbohidrați.

Ce fructe să eviți dacă ai boală de reflux gastroesofagian?

Deși, cum spuneam, fructele sunt hrănitoare și este indicat să fie incluse în alimentația zilnică, anumite sortimente pot agrava simptomele persoanelor cu boală de reflux gastroesofagian, și anume:

Portocalele

Citricele, cum ar fi portocalele, sunt încărcate cu nutrienți esențiali precum fibrele, vitamina C și potasiul. Din păcate, sunt, de asemenea, foarte acide și pot agrava arsurile la stomac pentru persoanele cu BRGE, de aceea este mai bine să fie evitate. O portocală are 73 de calorii, 12 g de zahăr și 16,5 g  de carbohidrați.

Roșiile

Deși sunt adesea folosite pe post de legume în multe rețete, roșiile sunt, în realitate, fructe. Aceste fructe sunt foarte hrănitoare, bogate în vitamina C, fibre și licopen, un carotenoid care multe studii au arătat că are efecte benefice pentru sănătate. Cu toate acestea, ca și în cazul citricelor, aciditatea roșiilor și a produselor pe bază de roșii poate declanșa simptome la persoanele cu BRGE.

180 g de roșii tăiate conțin 32 de calorii, 1,5 g de proteine, 5 g de zahăr, 0,5 g de grăsimi, 7 g de carbohidrați și 2 g de fibre.

Grepfrutul

Cunoscut pentru aroma sa gustoasă, acidă și ușor amară, grepfrutul are un conținut scăzut de calorii și este bogat în vitamine și minerale, cum ar fi vitaminele A și C, potasiu și tiamină. Din păcate, grepfrutul și sucul de grepfrut sunt, de asemenea, declanșatoare de simptome pentru persoanele cu boală de reflux gastroesofagian. 230 g de grapefruit conțin 69 de calorii, 17 g de carbohidrați și 2,5 g fibre.

În concluzie, deși fructele sunt extrem de hrănitoare și asociate cu multe beneficii pentru sănătate, unele tipuri - în special versiunile uscate, sub formă de sucuri și conservate - pot avea un conținut ridicat de zahăr și calorii (deci e indicat să fie evitate în diabet) sau sunt acide și tind să declanșeze simptome la persoanele cu BRGE.

Ce fructe conțin cantități mari de zahăr natural?

Unele tipuri de fructe, atât proaspete, cât și uscate, sunt bogate în zahăr natural, deci cine dorește să reducă aportul de carbohidrați e bine să le consume în cantități mici.

Curmalele

Aceste fructe sunt cunoscute pentru aroma lor dulce, asemănătoare cu a caramelului. Curmalele uscate sunt adesea savurate drept gustare sau folosite ca îndulcitor natural în rețete. Deși sunt bogate în antioxidanți și micronutrienți precum potasiul, cuprul și magneziul, sunt, de asemenea, bogate în zahăr și carbohidrați.

160 de grame de curmale uscate conține 451 de calorii, 4 g de proteine, 101 g de zahăr natural, 0,6 grame de grăsimi, 120 g de carbohidrați și 13 g de fibre.

Fructe uscatele

Unele dintre cele mai comune soiuri de fructe care se pot consuma uscate sunt merele, stafidele, caisele, smochinele, mangoul, ananasul și merișoarele. În comparație cu varianta de fruct proaspăt, cele uscate au în general mai multe calorii, carbohidrați și zahăr per porție. Totuși, sunt bogate în fibre, potasiu și vitamina C.

E bine de reținut, deci, că atunci când mănânci o mână de fructe uscate, consumi mai multe calorii decât dacă ai mânca aceeași cantitate de fructe proaspete. Fructele uscate tradițional au un indice glicemic scăzut până la moderat și sunt o sursă bună de fibre și potasiu. Însă, datorită concentrației mai mari de zahăr natural din fructele uscate, cel mai bine este să te bucuri de ele cu moderație, mai ales dacă vrei să scazi aportul de zahăr din alimentație.

160 g dintr-un amestec de fructe uscate conține 477 calorii, 4 g de proteine, 106 g de zahăr. 1 g de grăsimi, 126 g de carbohidrați și 8 g de fibre. 

Mangoul

Acest fruct este popular pentru aroma lui și textura moale și cremoasă. Pe de o parte, mangoul este plin de o varietate de nutrienți, inclusiv vitamina C, acid folic și cupru. Pe de altă parte, conțin o cantitate mare de zahăr natural în fiecare porție.
165 g de mango conțin 99 de calorii, 1,5 g de proteine, 22,5 g de zahăr, 0,5 g de grăsimi, 25 g de carbohidrați și 2,5 g fibre.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Nutritional Recommendations for Individuals with Diabetes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279012/
NCBI - Foods Inducing Typical Gastroesophageal Reflux Disease Symptoms in Korea
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5503285/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0