Apa de gură: tipuri, beneficii, utilizare
Apa de gură: tipuri, beneficii, utilizare
Apa de gură: tipuri, beneficii, utilizare
1. Despre apa de gură
a. Ce conține apa de gură
b. Cum se folosește apa de gură
c. Apa de gură pentru copii și femei însărcinate
2. Tipuri de apă de gură
a. Apa de gură cosmetică
b. Apa de gură terapeutică
i. Apă de gură pentru osteită alveolară
ii. Apă de gură pentru placă și gingivită
iii. Apă de gură pentru remineralizare
iv. Apă de gură pentru afte
v. Apă de gură pentru albirea dinților
vi. Apă de gură pentru xerostomie
3. Care sunt dezavantajele, contraindicațiile și riscurile apei de gură
4. Cum se poate face acasă o apă de gură naturală
Despre apa de gură
Apa de gură este de ajutor în igiena zilnică a cavității bucale, pentru că ajunge în locurile în care periuța de dinți nu poate pătrunde, eliminând resturile de hrană și bacteriile și conferind o respirație plăcută. Apa de gură poate fi de uz cosmetic, pentru îngrijirea obișnuită a danturii sau de uz terapeutic, pentru a trata gingivita ori placa dentară sau pentru a ușura simptomele gurii uscate sau xerostomiei. Copiii mai mici de 6 ani nu ar trebui să folosească apa de gură decât la recomandarea expresă a stomatologului, iar gravidele ar trebui să utilizeze apa de gură pentru a preveni infecțiile gingivale.
Ce conține apa de gură
Înainte de a cumpăra o apă de gură, e bine să arunci o privire la etichetă, pentru a observa ce ingrediente are în conținut și dacă este destinată pentru o problemă anume. Multe produse au multiple ingrediente concepute pentru a trata afecțiuni specifice care țin de sănătatea dentară.
Apa de gură de uz cosmetic conține ingrediente precum alcool, apă, compuși din uleuri esențiale, însă printre ingredientele pe care le poți regăsi pe eticheta unei ape de gură terapeutice se numără:
- Fluorul. Acest ingredient luptă împotriva cariilor dentare și întărește smalțul.
- Clorura de cetilpiridiniu. Aceasta elimină respirația urât mirositoare și distruge bacteriile.
- Clorhexidina. Acest ingredient reduce placa și gestionează gingivita.
- Uleiurile esențiale. Unele ape de gură conțin compuși care se găsesc în uleiuri esențiale, cum ar fi mentolul (mentă), timolul (cimbru) sau eucaliptolul (eucalipt), care au proprietăți antifungice și antibacteriene.
- Peroxidul de carbamidă sau peroxidul de hidrogen. Acest ingredient contribuie la albirea dinților.
Unele ape de gură, cum sunt cele care conțin compuși din uleiuri esențiale, se găsesc la orice supermarket și se pot cumpăra ca atare, în timp ce altele se găsesc mai degrabă la farmacie, iar pentru unele s-ar putea să fie nevoie chiar de prescripție medicală.
Apele de gură pot fi cu sau fără alcool. Persoanele care au gingii sensibile pot constata că o apă de gură cu alcool este iritantă, așa încât le-ar putea fi mai utilă o apă de gură fără alcool. De asemenea, e bine să se evite produsele care conțin parabeni sau parfum. Cea mai bună apă de gură este cea care îți îndeplinește nevoile de igienă orală și, eventual, de tratament pentru anumite afecțiuni gingivale.
Cum se folosește apa de gură
E bine de știut că apa de gură nu ține loc de periaj, ci se folosește la finalul ritualului de igienă orală. Dimineața și seara, după periajul dinților și după folosirea aței dentare, se clătește gura cu apă de la robinet, apoi cu apă de gură. Apa de gură se plimbă prin cavitatea bucală aproximativ 30 de secunde, pentru a aduna orice resturi de hrană rămase și apoi se scuipă. Nu se mai clătește cavitatea bucală cu nimic după folosirea apei de gură! În acest fel, respirația va rămâne proaspătă pentru mai multă vreme.
Apa de gură pentru copii și femeile însărcinate
Copiii nu trebuie să folosească apă de gură pentru adulți decât sub supravegherea părinților, numai dacă au peste 6 ani sau dacă medicul stomatolog le-a recomandat acest lucru, deoarece pot înghiți apa de gură și se pot confrunta apoi cu grețuri, vărsături sau chiar intoxicații. Există și ape de gură special formulate pentru copiii de peste 6 ani, care nu conțin alcool sau parabeni și care au în compoziție ingrediente precum aloe vera, extracte de plante, xylitol sau calciu.
În ceea ce privește femeile însărcinate, acestea sunt încurajate să folosească apa de gură pentru a preveni problemele gingivale. Parodontoza este un factor de risc pentru nașterea înainte de termen a unor copii sub greutatea normală. Bacteriile asociate cu o infecție gingivală pot ajunge în fluxul de sânge al gravidei și pot crește markerii inflamatori, care pot să stimuleze apariția contracțiilor.
Tipuri de apă de gură
Apa de gură poate fi de uz cosmetic (contribuie la menținerea unei respirații plăcute) sau de uz terapeutic (care tratează anumite probleme de sănătate orală).
Apa de gură cosmetică
Apa de gură cosmetică este cea care se folosește pentru îngrijirea zilnică, pentru a ține sub control temporar respirația neplăcută și pentru a menține un gust proaspăt în gură. Acest tip de apă de gură poate fi folosit de orice copil peste 6 ani (se recomandă apa de gură special formulată pentru copii) sau de adulți care nu au probleme dentare sau gingivale.
Apa de gură terapeutică
Apa de gură terapeutică este cea care conține ingrediente active, menite să țină sub control sau să trateze afecțiuni precum gingivita, placa dentară sau deteriorarea dinților. Ingredientele active dintr-o apă de gură cu uz terapeutic sunt clorhexidina, clorura de cetilpiridiniu, fluorul, apa oxigenată și uleiurile esențiale.
Apă de gură pentru osteită alveolară
Osteita alveolară este o afecțiune postoperatorie des întâlnită după extracții dentare, mai ales dacă e vorba de măselele de minte. Afecțiunea apare când cheagul de fibrină care se formează în urma extracției este dislocat; în timp ce cauza care stă la baza osteitei alveolare este neclară, se teoretizează că bacteriile provoacă descompunerea cheagului, compromițând stabilitatea acestuia.
Afecțiunea duce de obicei la durere intensă în și în jurul locului de extracție timp de 2-3 zile după procedură. O revizuire sistematică recentă și o meta-analiză a 18 studii a arătat că clorhexidina, fără utilizarea antibioticelor, este eficientă pentru prevenirea osteitei alveolare după extracția unei măsele de minte. Cu toate acestea, cercetătorii nu au recomandat un regim de dozare specific. Studiile incluse în revizuire au raportat reacții minore, non-clinice la clorhexidină, cum ar fi colorarea dinților, a protezelor dentare și a limbii și gustul ușor modificat.
Apă de gură pentru placă și gingivită
Ingredientele antimicrobiene din apa de gură precum cetilpiridiniu, clorhexidina și uleiurile esențiale reduc placa dentară și gingivita atunci când sunt combinate cu periajul de două ori pe zi și cu folosirea aței dentare. În timp ce unele studii au descoperit că clorhexidina a obținut rezultate mai bune asupra plăcii decât uleiurile esențiale, nu a fost observată nicio diferență în ceea ce privește controlul gingivitei. Clorura de cetilpiridiniu și clorhexidina pot provoca colorarea în maroniu a dinților și a limbii.
Apă de gură pentru remineralizare
Anumite ape de gură conțin ioni de fluor, care contribuie la remineralizare. Anumite cercetări au arătat că folosirea regulată a apei de gură cu fluor a redus apariția cariilor la copii, chiar dacă aceștia au mai fost sau nu expuși la alte surse de fluor.
Apă de gură pentru afte
Unele ape de gură conțin substanțe care anesteziază local, cum sunt lidocaina, benzocaina sau fenolul. Hialuronatul de sodiu și acidul gliciretinic pot acționa ca o barieră pentru a ușura durerea asociată cu leziunile orale, cum ar fi aftele.
Apă de gură pentru albirea dinților
Apa de gură poate contribui la reducerea petelor de pe dinți dacă are în compoziție peroxid de carbamidă sau peroxid de hidrogen. În general, produsele cu peroxid de carmamidă sunt recomandate de stomatolog și conțin cam 10% din această substanță activă. Apele de gură pentru albirea dinților conțin, de asemenea, 1,5-2% peroxid de hidrogen.
Apă de gură pentru xerostomie
Xerostomia înseamnă reducerea cantității de salivă care lubrifiază membranele mucoasei orale. Cum absența salivei crește riscul de carii, o apă de gură care conține fluor le poate fi de ajutor persoanelor cu această afecțiune. Însă, având în vedere că alcoolul poate avea efect de uscare, e recomandat ca apa de gură recomandată pentru gestionarea xerostomiei să fie fără alcool. De asemenea, există ape de gură cu enzime sau derivați de celuloză care pot copia compoziția și felul în care se simte prezența salivei și care pot contribui la ușurarea simptomelor xerostomiei.
Care sunt dezavantajele, contraindicațiile și riscurile apei de gură
În ceea ce privește dezavantajele, contraindicațiile și riscurile apei de gură, dacă este vorba de o apă de gură de uz terapeutic, există mai multe situații de luat în seamă. De exemplu, apa de gură cu clorhexidină nu ar trebui să fie utilizată de persoane sub 18 ani. De asemenea, deși este folosită cu succes de persoane cu gingivită, poate să agraveze parodontita. În plus, e prudent ca gravidele și femeile care alăptează să nu folosească apă de gură cu clorhexidină, deoarece nu s-a stabilit dacă este sigură pentru făt sau pentru copil în cazul în care este înghițită accidental în timpul igienizării.
La fel, e bine ca femeile însărcinate, cele care alăptează și copiii să evite apa de gură cu fluor, doar dacă dentistul nu le-a recomandat altfel, deoarece acest ingredient poate cauza reacții alergice în cazul lor. Este necesar ca apele de gură indicate de stomatolog pentru o anumită afecțiune bucală să fie folosite exact cum a recomandat medicul (nu, pur și simplu, pentru a împrospăta respirația, de exemplu).
Apele de gură care conțin alcool au fost suspectate că pot influența apariția cancerului oral, însă o analiză a mai multe studii a concluzionat că folosirea apei de gură nu poate fi considerată un factor de risc independent pentru dezvoltarea cancerului cerebral sau de gât. Totuși, folosirea apei de gură cu alcool poate crește riscul acestor cancere dacă persoana se confruntă și cu alți factori de risc.
Cum se poate face acasă o apă de gură naturală
Dacă vrei să eviți apa de gură din comerț, deoarece poate conține parabeni, formaldehidă, coloranți artificiali și diverse alte ingrediente nu foarte prietenoase cu sănătatea, îți poți face acasă propria apă de gură, cât mai naturală.
Ai nevoie de: o jumătate de cană de suc de aloe vera, o jumătate de cană de apă distilată, 1 linguriță și jumătate de bicarbonat, 2 picături de ulei esențial de mentă și 1 picătură de ulei esențial de arbore de ceai.
Pune toate ingredientele într-o sticlă care se închide ermetic cu dop și agită bine, până când observi că se dizovă bicarbonatul. Între utilizări, sticla cu apă de gură homemade se va ține la frigider și se recomandă a se utiliza în cel mult două săptămâni.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Dental Association - Mouthwash (Mouthrinse)
https://www.ada.org/en/member-center/oral-health-topics/mouthrinse
NHS - How to keep your teeth clean
https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/how-to-keep-your-teeth-clean/
Mouth Healthy - Mouthwash
https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/m/mouthwash