Infecția parodontală – factor declanșator al poliartritei reumatoide? [studiu]

Rezultatele unui studiu recent publicat în “Science Translational Medicine” au arătat că un agent patogen în relație cu boală parodontală ar putea declanșa și susține răspunsul imun inflamator la nivelul articulațiilor la pacienți cu poliartrita reumatoidă.

Infecția parodontală – factor declanșator al poliartritei reumatoide?

Rezultatele unui studiu recent publicat în “Science Translational Medicine” au arătat că un agent patogen în relație cu boala parodontală ar putea declanșa și susține răspunsul imun inflamator la nivelul articulațiilor la pacienți cu poliartrita reumatoidă.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiul susține ipoteza că bacteriile patogene joacă un rol-cheie în unele cazuri de poliartrită reumatoidă. Noile date sunt de așteptat să încununeze eforturile de cercetare în domeniul prevenției primare și în strategiile de tratament care nu se bazează pe imunosupresie. Constatările deschid o nouă cale pe interacțiunea dintre susceptibilitatea genetică pentru poliartrita reumatoidă și factorii de mediu.

Ce este parodontita?

Parodontita este o afecțiune cronică, cauzată de flora microbiană de la nivelul cavității bucale. Afectează gingia și țesutul de implantare al dinților.

Factorul patogen incriminat este Aggregatibacter actinomycetemcomitans, cunoscut anterior că Haemophilus actinomycetemcomitans, întâlnit în 60% dintre cazurile de parodontită cronică.

Care sunt efectele posibile ale infecțiilor parodontale?

Studiul s-a axat pe efectele posibile ale infecțiilor cu Aggregatibacter actinomycetemcomitans asupra citrulinarii proteinelor (citrulinarea creează noi epitopi și "neoantigeni" pe proteinele ​​comune, care la rândul lor induc autoanticorpi și sunt eliminate de către sistemul imunitar).

În poliartrita reumatoidă citrulinarea poate deveni excesivă și mediază deteriorarea țesuturilor articulare.

Anticorpii împotriva proteinelor citrulinate sunt un semn distinctiv al poliartritei reumatoide și sunt prezenți precoce în evoluția bolii. Acești anticorpi sunt asociați cu eroziunile articulare și cu  activitatea mai mare a bolii, iar pozitivitatea la momentul diagnosticului este un factor de predicție al bolilor mai agresive.
Care sunt simptomele parodontitei?

Gingiile sănătoase sunt ferme și roz-pal. Semnele și simptomele parodontitei pot include:

  • Gingii umflate;
  • Gingii roșu- aprinse;
  • Gingii care sângerează ușor;
  • Gingii care se îndepărtează de dinți (se retrag);
  • Se dezvoltă spații noi între dinți;
  • Respirație urât mirositoare.

Poate fi de mai multe tipuri

Există mai multe tipuri de parodontită. Printre tipurile cele mai frecvente se numără:

Parodontita cronică. Este frecventă, afectând mai ales adulții. Aceasta apare din cauza acumulării plăcii și implică o deteriorare lentă care se poate agrava în timp, determinând distrugerea gingiilor și pierderea dinților, dacă nu este tratată.
Parodontita agresivă. Debutează, de obicei, în copilărie sau la vârsta adultă timpurie și afectează doar un număr mic de persoane. Provoacă progresia rapidă a pierderilor osoase și a dinților, dacă nu este tratată.
Boala parodontală necrotizantă. Se caracterizează prin deteriorarea țesutului gingiei, ligamentelor dentare și osului de susținere cauzat de lipsa alimentării cu sânge (necroză), care duce la o infecție severă. Acest tip de parodontită apare în general la persoanele cu un sistem imunitar slăbit - cum ar fi infecția cu HIV, tratamentul cancerului etc. - și malnutriție.

Factorii care cresc riscul de parodontită 

Printre factorii care cresc riscul de parodontită se numără:

  • Gingivita;
  • Igiena orală precară;
  • Fumatul sau mestecarea tutunului;
  • Vârsta înaintată;
  • Modificările hormonale, precum cele legate de sarcină sau menopauză;
  • Abuzul de substanțe;
  • Obezitatea
  • Alimentație deficitară, inclusiv deficiența de vitamina C;
  • Genetica;
  • Anumite medicamente care provoacă modificări ale gingiei;
  • Anumite boli, precum diabetul, artrita reumatoidă și boala Crohn.

Care este legătura dintre boală parodontală și poliartrita reumatoidă

Boala parodontală (parodontita) este frecventă la pacienții cu poliartrita reumatoidă. A fost susținută ideea că agenții patogeni implicați în boala parodontală ar putea declanșa boli autoimune cum ar fi poliartrita reumatoidă. Expunerea la Aggregatibacter actinomycetemcomitans este puternic asociată cu dezvoltarea de autoanticorpi în cazul persoanelor care au un risc genetic pentru poliartrita reumatoidă.

Numeroase bacterii pot contribui la procesul de hipercitrulinare

Cu toate acestea, mai mult de jumătate din pacienții cu poliartrita reumatoidă nu au avut nici o dovadă de infecție cu Aggregatibacter actinomycetemcomitans. Acest lucru ar putea indica faptul că alte bacterii responsabile de infecții dentare (cum ar fi Staphylococcus aureus) ar putea contribui la procesul de hipercitrulinare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Există întrebări fără răspuns în momentul de față în ceea ce privește rolul potențial al Aggregatibacter actinomycetemcomitans în debutul și evoluția poliartritei. Cel mai important este acela de a demonstra în mod direct că bacteria este cea care declanșează boală articulară. Acest lucru va necesită însă studii suplimentare.

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0