Tot mai multe dovezi leaga sanatatea gingivala de riscul de AVC

Un nou studiu sugereaza ca persoanele adulte care sufera de gingivita ar fi doua ori mai predispuse sa sufere un accident vascular cerebral decat persoanele cu gingii sanatoase.

Nu este singurul studiu care asociaza gingivita cu atacurile cerebrale cauzate de cheagurile de sange. Va spuneam recent intr-un articol si ca femeile cu gingii sanatoase traiesc mai mult.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cu toate acestea, noile constatari ofera mai multe informatii, demonstrand relatia de tip `doza-efect”. „Cu cat este mai grava gingivita, cu atat este mai mare riscul”, a explicat autorul studiului dr. Souvik Sen, presedintele sectiei de neurologie al Scolii de Medicina al Universitatii din Carolina de Sud, Columbia. Potrivit studiului, riscul de accident vascular cerebral a crescut odata cu inrautatirea gingivitei, a fost de 1,9, 2,1 si 2,2 ori mai mare la persoanele cu gingivita incipienta, moderata, respectiv severa.

Un specialist in accidente vasculare cerebrale a declarat ca aceasta a fost cea mai interesanta descoperire ca urmare a studiului. „Existenta unei relatii de tip doza-efect este o constatare importanta”, a precizat dr. Maurizio Trevisan. Acesta este decanul Scolii de Medicina a Universitatii City din New York. „Din pacate, inca nu s-a demonstrat relatia de tip cauza-efect, pentru ca este vorba de un studiu observational” a spus Trevisan. Cu toate acestea, dr. Trevisan a fost implicat in primul studiu major, publicat in anul 2.000, care a demonstrat relatia dintre igiena orala precara si riscul de accident vascular cerebral.

Cercetatorii nu stiu inca daca persoanele care sufera de gingivita au un risc mai ridicat de accident vascular cerebral. Nivelul de inflamatie identificat atat in cazul gingivitei, cat si al intaririi arterelor, ar putea sa aiba un anumit impact. Sen a explicat ca „atunci cand intarirea vaselor de sange are loc la nivelul creierului sau gatului, acest lucru poate provoca un accident vascular cerebral.” 

Dar ar putea sa existe si alte motive. Persoanele care-si neglijeaza igiena orala sunt mult mai putin predispuse sa consulte un medic sau sa ia medicamente conform prescriptiei, a mai adaugat acesta. „Ramane intrebarea: daca tratam gingivita, putem preveni sau nu accidentele vasculare cerebrale si atacurile de cord? a spus Sen.

Acesta si echipa sa au folosit datele unei importante analize de perspectiva sponsorizata de U.S. National Heart, Lung, and Blood Institute (Institutul National al Inimii, Plamanilor si Sangelui din Statele Unite). Peste 6.700 de adulti care au suferit un accident vascular cerebral au fost categorizati pe baza severitatii gingivitei si monitorizati timp de 15 ani. Majoritatea participantilor au fost albi, dintre care 55% femei, iar varsta medie a fost de 62 de ani. Pe parcursul studiului s-au inregistrat aproape 300 de accidente vasculare cerebrale. Chiar si dupa ajustarea anumitor factori, inclusiv varsta, rasa si diversi factori de sanatate, riscul de accident vascular cerebral a fost mai ridicat pe masura ce gingivita era intr-o faza mai avansata. 

 

 

Legatura dintre fazele gingivitei si accidentul vascular cerebral a fost foarte stransa cu privire la doua tipuri de coagulare sau atacuri vasculare cerebrale ischemice. Aproximativ jumatate (47%) au fost accidente vasculare cerebrale ischemice trombotice. Acestea se produc ca urmare a formarii unui cheag la nivelul arterei creierului. Un sfert (26%) au fost accidente vasculare cerebrale ischemice cardioembolice, care apar atunci cand un cheag de sange se deplaseaza de la inima spre creier.

Trevisan a precizat ca „nu cred ca ar trebui sa le spunem pacientilor sa se spele pe dinti pentru a preveni aparitia bolilor cardiace. Dar avand in vedere dovezile care asociaza gingivita cu accidentele vasculare cerebrale si importanta igienei orale pe masura ce inaintam in varsta „mesajul ar fi ca oricum trebuie sa acordati atentie igienei orale.” a mai spus acesta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: WebMD - https://www.webmd.com/oral-health/news/20170223/more-evidence-ties-gum-health-to-stroke-risk#1

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0