Cum îți protejezi dinții pe perioada Sărbătorilor

 

În această perioadă a anului, dinții noștri sunt expuși la un nivel foarte mare de zahăr și alimente și băuturi acide, ceea ce poate duce la slăbirea smalțului și la apariția cariilor. De aceea, este mai mult decât important să respectăm regulile de igienă orală, chiar și acum, de Sărbători.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De Sărbători, ne place să punem pe masă cozonaci, prăjituri, figurine de ciocolată în formă de Moș Crăciun. De la festin nu lipsesc nici băuturile, fie că vorbim de sucuri, de vin fiert sau de șampanie. Ce-au acestea în comun? O cantitate mare de zahăr, care, împreună cu bacteriile din cavitatea orală, produce acizi care distrug smalțul dinților, favorizând apariția cariilor. 

Cariile interdentare, un real pericol de Sărbători

Acest tip de carii se dezvoltă între dinți, într-un timp foarte scurt. De exemplu, pot să se dezvolte dacă sunt consumate într-un interval de timp scurt alimente cariogene (dulciuri, sucuri, glucide rapide). Cariile interdentare pot afecta unul sau doi dinți și se dezvoltă în locuri greu accesibile și dificil de detectat cu ochiul liber. Pentru ca de Sărbători să nu te confrunți cu dureri mari de dinți, ține cont de recomandările noastre.

După masă, clătește gura cu apă

După ce ai consumat alimente și băuturi cu conținut ridicat de zahăr, dacă nu ai la-ndemână periuța și pasta de dinți, clătește-ți cel puțin gura cu apă. În felul acesta, restabilești pH-ul din cavitatea bucală, care scade din cauza zahărului și a carbohidraților. Și consumul de dulciuri poate face dinții să fie mai sensibili și poate crește riscul dezvoltării cariilor. De aceea, pe lângă periajul zilnic al dinților, este foarte important să folosim și ață dentară. În felul acesta, se îndepărtează placa bacteriană. În locul dulciurilor, este mai indicat să alegem brânzeturi, nuci sau fructe. Și consumarea unui fruct de consistență mai tare la desert (măr, pară) are un rol foarte important în curățarea plăcii bacteriene de pe dinți.

Păstrează o rutină

Sărbătorile îți pot da peste cap programul zilnic, dar chiar și așa trebuie să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi. De exemplu, poți să porți la tine în geantă o periuță și o pastă de dinți și fă-ți timp să ai grijă de sănătatea orală după mese. Dacă spălarea dinților nu este o opțiune, mestecă gumă fără zahăr, care crește saliva și ajută la eliminarea resturilor alimentare.

În cazul în care călătorești

Dacă ai de gând ca anul acesta să-ți petreci Sărbătorile cu prietenii sau cu familia, undeva departe de casă, nu uita să pui în bagaj ață dentară, tifon și calmante, pentru a face față problemelor dentare minore în cazul în care acestea apar. În felul acesta, te vei putea bucura de Sărbători.

Nu-ți folosi dinții ca instrument 

Evită să deschizi cu dinții cadourile sau sticle etc. Cu timpul, acest obicei slăbește smalțul și marginile mai fragile ale dinților, ceea ce va duce la fisurare și rupere.

Îți place vinul roșu? Ține cont de câteva recomandări

Dacă îți place să bei vin roșu, ține cont că pigmenții puternici din acesta pot dezvolta pete pe suprafața poroasă a dinților. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să eviți vinul roșu de Sărbători.
Ca să diminuezi colorarea, pe termen scurt a dinților: 
 
✔️Spală-te pe dinți înainte de a savura un pahar de vin roșu - prin îndepărtarea corectă a plăcii bacteriene și a reziduurilor alimentare de pe dinți înainte de o masă copioasă, poți minimiza riscul de colorare a dinților. 
 
✔️ Clătește gura după ce bei vin roșu - pentru a ajuta la prevenirea apariției petelor pe dinți, după ce consumi vin roșu, bea un pahar cu apă. În felul acesta, te menții și hidratat. S-ar putea să crezi că are sens să te speli imediat pe dinți, dar smalțul este de fapt mai sensibil imediat după masă. Ar trebui să aștepți cel puțin 30 de minute înainte de periaj pentru a preveni deteriorarea dinților și pentru a permite smalțului să se recalcifice.

✔️Mănâncă în timp ce bei - consumă brânzeturi când savurezi un pahar de vin roșu. Acestea alimente acționează ca o barieră pentru acizii din vinul roșu. Poți să optezi și pentru alimentele cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi broccoli, țelină - toate acestea pot stimula fluxul de salivă și elimina în mod natural petele care pot apărea în urma consumului de vin roșu.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Concorde - Protecting Your Teeth During the Holidays 
WebMD - 4 Tips to Protect Your Holiday Smile
Metro Dental - Top Tips to Protect Your Holiday Smile

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0