Alcoolul: cum să eviți recidiva în timpul Sărbătorilor?

Între publicitatea omniprezentă la alcool și solicitările familiei, dacă ai renunțat la alcool, nu este ușor să petreci Sărbătorile de sfârșit de an fără să bei. 

În perioada Sărbătorilor, la fel ca în vacanța de vară, publicitatea pentru băuturi alcoolice este foarte vizibilă. Peste tot, vedem o mulțime de promoții pentru șampanii și alte băuturi cu alcool, iar magazinele mari nu ezită să evidențieze peste tot băuturile festive. Atunci când faci cumpărăturile la supermarket, după ce ai luat decizia finală să nu treci pe lângă raionul de alcool, inevitabil vei da peste sticle de șampanie puse în raioanele cu promoții.

Printre factorii declanșatori comuni în perioada Sărbătorilor care te pot face să revii la alcool se numără:

  • Gestionarea tuturor presiunilor sezonului (de exemplu, petreceri, cadouri, călătorii etc.);
  • Interacțiuni constante cu alcoolul, mai ales în această perioadă din an;
  • Singurătatea, pentru că nu ai cu cine să te bucuri de Sărbători;
  • Te confrunți cu relații tensionante în familie.

Iată câteva sfaturi care să te ajute să stai departe de alcool în această perioadă:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ai grijă de sănătate 

Evită suprasolicitarea, nopțile târzii și nu te îndepărta de rutina ta obișnuită (exerciții fizice). Asigură-te că vei dormi bine în fiecare noapte și mănâncă sănătos cât mai mult posibil.

Evaluează fiecare situație

Clasifică scenariile pentru riscuri reduse, medii sau mari. În recuperarea timpurie, petrece mai mult timp în situații cu risc scăzut și evită riscurile ridicate. Dacă ești în continuare în recuperare și te afli într-o situație cu risc mediu sau mare, cum ar fi o petrecere cu bar deschis, sosește mai devreme, plecă mai devreme și vin-o cu mașina ta, ca să poți pleca oricând.

Cunoaște-ți proprii factori declanșatori

Dependenții de alcool ar trebui să știe care sunt declanșatorii lor în cazul unei recidive și cum să-i gestioneze – poate fi foamea, furia, oboseala sau singurătate. Ai grijă de tine, mental și fizic, pentru a evita acești factori declanșatori.

Nu uita să mănânci

Glicemia scăzută te poate face anxios sau irascibil, în timp ce un nivel prea ridicat te face să te simți impulsiv. Ia o masă hrănitoare sau o gustare la fiecare trei ore.

Distrage-ți atenția

Adu-ți un amic care nu bea, nu fumează și nu consumă droguri pentru a te ajuta să stai departe de alcool. Găsește o zonă destul de departe de bar și implică-te în conversații cu cei din jur. Oferă-te să ajuți gazda, astfel încât să rămâi ocupat cu sarcini mici.

Spune „NU”

În spiritul Sărbătorilor, prietenii și colegii pot încerca să îți pună o bere în mână. Nu te aștepa ca toată lumea să înțeleagă din prima că nu bei alcool sau să înțeleagă de prima dată când spui “NU”. Pregătește-te să rămâi pe poziție. 

Învață să treci peste poftele tale

O poftă durează doar aproximativ 20 de minute, așa că dacă poți rămâne puternic pentru o perioadă scurtă,  nevoia o să treacă. Mută-te într-un cadru diferit, meditează sau respiră profund. Spune-ți ceva de genul: „Realitatea este că nu mă pot opri la o singură băutură, dar pot alege în schimb ceva non-alcoolic.” Amintește-ți cât este de riscant dacă dai curs poftei tale.

Alege băutura ta preferată non-alcoolică 

Fie că este vorba de o cafea fierbinte sau de un cidru de mere spumant, adu una și pentru gazdă, dar și pentu tine.

Nu te izola 

Poate să fie tentant să eviți să te ocupi de nebunia petrecerilor de vacanță și a schimburilor de cadouri, rămânând acasă. Deși este bine să refuzi câteva oferte, asigură-te că nu petreci prea mult timp izolat. Alege evenimentele la care vei participa, dar asigură-te că vei petrece timp alături de prieteni apropiați și de familie și că o să fii prezent la petrecerile de la birou sau la alte evenimente unde ești așteptat să te prezinți.

Gestionează stresul

Multe persoane apelează la alcool sau substanțe ilegale ca o modalitate de a face față stresului. Așadar, când stresul își face apariția, ia-ți câteva minute să faci exerciții de relaxare sau meditează. Împinge gândurile departe de consumul de substanțe.

Distrează-te

Chiar dacă este o reuniune obligatorie, nu există niciun motiv să nu te simți în pielea ta înainte de a merge sau în timp ce ești acolo. Simte-te bine, întâlnește oameni noi, petrece timp cunoscând alți invitați și adu cu tine persoane dragi și apropiate, astfel încât să vă puteți conecta și să vă petreceți frumos timpul împreună.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie
https://www.santemagazine.fr/sante/addictions/alcool/alcool-comment-eviter-la-rechute-pendant-les-fetes-176122
https://www.michaelshouse.com/blog/10-tips-avoiding-relapse-holiday-season/
https://www.everydayhealth.com/news/ways-avoid-holiday-addiction-relapses/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0