De ce e branza feta mai sanatoasa decat alte branzeturi

Brânza feta este acel tip de telemea realizată din lapte de oaie sau de capră, uneori chiar dintr-o combinație din aceste două tipuri de lapte. Acest tip de brânză se face remarcat nu numai prin gustul deosebit, ci și datorită efectelor benefice pe care le are pentru sănătate. Evident, ne referim strict la rețetele ce urmează rețeta tradițională, sunt naturale și nu la unele variante din comerț, ce conțin pe etichetă uleiuri vegetale și alte ingrediente ce nu se regăsesc în rețeta tradițională.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Brânza feta are un gust ușor astringent și nu are un înveliș mai gros. Brânza feta tradițională este făcută din lapte de oaie și, dacă acesta este combinat cu cel de capră, laptele de capră nu are voie să fie prezent într-o cantitate mai mare de 30%.

Brânza feta realizată în mod tradițional este mai sănătoasă decât brânza din lapte de vacă întrucât este mai ușor de digerat, are potențial alergic mai mic și generează  mai puțină inflamație în organism, ceea ce înseamnă că este o variantă mai bună decât telemeaua de vacă, în special pentru persoanele care suferă de intoleranță la lactoză.

Valori nutriționale 30 g brânza feta

 • Calorii: 74
 • Grăsimi: 6 g
 • Sodiu: 260 mg
 • Carbohidrați: 1,2 g
 • Proteine: 4 g
 • Zahăr: 1 g
 • Vitamina B2: 0,2 mg
 • Calciu: 140 mg
 • Fosfor: 94 mg

Feta are un conținut foarte scăzut de carbohidrați, reprezentând mai puțin de 1% din doza zilnică recomandată de carbohidrați. Acest lucru se datorează faptului că aproape nu are zahăr sau fibre. Feta are, de asemenea, un conținut scăzut de zahăr, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele care țin diete, de exemplu.

Aproximativ jumătate din grăsimea din brânza feta este reprezentată de grăsimi saturate. Diferite metode de preparare a brânzei feta pot duce la cantități diferite de sare și grăsime, dar toate brânzeturile feta au de obicei un conținut ridicat de grăsimi saturate.

Grăsimile saturate sunt destinate a fi consumate cu moderație. Atunci când este posibil, ar trebui să eviți grăsimile saturate. Cu toate acestea, deoarece produsele lactate au o biochimie complexă, ele fie au o relație neutră, fie inversă cu riscul de boli cardiovasculare, chiar și în produsele bogate în grăsimi 1.

O cană de brânză feta are 21,3 grame de proteine. Aceasta reprezintă 43% din aportul zilnic de proteine, făcând brânza feta o sursă importantă de proteine. Fiind o brânză bogată în sodiu, dar care conține și grăsimi saturate, brânza feta este recomandată pentru consumul ocazional, nicidecum pentru consumul zilnic.

Cum să consumi brânză feta

Acum că ai aflat cât de sănătos este consumul ocazional de brânză feta, ar trebui să știi și cum poți consuma acest tip de brânză.

 • În salate – brânza feta oferă o aromă aparte salatelor verzi, dar și nutrienți de preț. Pisează brânza feta și adaug-o în salatele tale preferate, fie că e vorba de salată de spanac ori salată verde sau din orice alte ingrediente ai la îndemână.
 • În sendvișuri – brânza feta poate fi folosită și în sandvișuri, fie ele reci sau calde.
 • Pe post de topping – pe pizza, pe legumele preparate la grătar sau cuptor, dar și deasupra unei porții de nachos, brânza feta este întotdeauna o idee bună.
   

Beneficii brânză feta

Întărește sistemul osos 

Calciul menține oasele sănătoase și le sporește densitatea. De altfel, calciul și proteinele sunt unii dintre cei mai importanți nutrienți pentru o creștere sănătoasă a oaselor. Brânza feta este bogată atât în calciu, cât și în proteine, iar asta o face benefică în menținerea sănătății sistemului osos

Pentru că oasele tale să beneficieze de pe urma calciului din brânza feta, consumă această brânză alături de alimente alcaline precum pătrunjelul, spanacul sau dovlecelul.

Fortifică sistemul imunitar 

Brânză feta conține histidină, o proteină care, în combinație cu vitamina B6, și ea prezentă în acest tip de brânză, se transformă în histamină. Histamina face parte din procesul inflamator, sporind astfel acțiunea sistemului imunitar atunci când acesta luptă cu boala. Consumul ocazional de brânză feta, asociat cu o alimentație bogată în antioxidanți, asigură o sănătate de fier. Mai mult decât atât, brânza feta conține și probiotice, un alt aliat al sistemului imunitar.

Previne durerile de cap 

Brânză feta conține cantități mari de vitamina B2, cunoscută și sub denumirea de riboflavină, care este un remediu natural pentru durerile de cap, chiar și pentru migrene. O dietă bogată în vitamina B2 previne migrenele.

Conține acizi grași benefici

Brânza feta conține cantități importante de acizi grași, precum acidul linoleic conjugat (CLA). Studiile pe animale sugerează că acest acid gras pare să îmbunătățească compoziția corporală prin reducerea grăsimii corporale și creșterea masei slabe. Brânza făcută din lapte de oaie are niveluri mai ridicate de acid linoleic conjugat.

Dă senzația de sațietate

Fiind bogată în proteine și grăsimi, brânza feta te poate ajuta să simți sătul pentru mai mult timp.

Tratează anemia 

Anemia apare atunci când sunt probleme cu hemoglobina, care transportă oxigenul în organism. Atunci când organismul nu este capabil să primească suficient oxigen, devine slab și obosit. Totodată, anemia e asociată și cu deficitul de fier și vitamina B12 – ambele regăsindu-se în brânza feta.

Protejează vederea și previne afecțiunile oculare 

Riboflavina reduce și riscul de afecțiuni oculare precum cataracta și glaucomul, ambele fiind afecțiuni ce apar la bătrânețe. Din fericire, brânza feta e o sursă bogată de riboflavină.

Menține sănătatea intestinală 

Sursă bogată în probiotice, brânza feta ajută organismul să lupte cu bacteriile, fungii și paraziții ce pot apărea la nivel intestinal.

Ar putea îmbunătăți sănătatea digestivă

Potrivit unui studiu mai vechi care a testat 29 de tulpini de Lactobacillus, o bacterie întâlnită în produsele lactate, arată că acestea au proprietăți probiotice. Aceasta înseamnă că produsele lactate pot ajuta la digestia. Deși probabil ai auzit că iaurtul ajută la digestia, acest lucru se poate aplica și brânzei feta și altor produse lactate.

Poate preveni bolile cardiometabolice

În ciuda faptului că are un conținut ridicat de grăsimi saturate, consumul de produse lactate poate ajuta la prevenirea bolilor cardiometabolice (CMD) care pun viața în pericol. Produsele lactate sunt bogate în nutrienți care combat multe afecțiuni, cum ar fi rezistența la insulină, hipertensiunea arterială și obezitatea. Prin urmare, consumul de lactate precum brânza feta poate reduce riscul de a fi diagnosticat cu boli cardiovasculare și diabet, potrivit unor studii mai vechi.

Ajută la absorbția vitaminelor

Vitaminele solubile în grăsimi D, A, K și E necesită grăsimi alimentare precum cele care se întâlnesc în brânza feta pentru a fi transportate și absorbite de organism. De exemplu, carența de vitamina D este o problemă globală de sănătate. Din acest motiv, fă-ți un obicei din a consuma brânză feta. Aceasta ajută la absorbția acestor vitamine esențiale, în special vitamina D.

Te poate ajuta în lupta cu kilogramele

Când vine vorba de gestionarea greutății, sunt puțini cei care știu că brânza le poate fi un aliat. Potrivit specialiștilor, majoritatea brânzeturilor, inclusiv brânza feta, sunt o sursă bogată de calciu, care s-a dovedit că ajută la menținerea sau chiar la reducerea greutății corporale.

De fapt, cercetările privind aportul de calciu au arătat că aportul alimentar de calciu este adesea asociat cu pierderea în greutate. Cu toate acestea, mecanismul de acțiune nu a fost încă determinat, așa că sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.

Are potențial alergic mic

Brânza feta nu este recomandată celor cu alergie la lapte. Alergiile la lapte sunt printre cele mai frecvente tipuri de alergii alimentare atât la adulți, cât și la copii. Persoanele cu alergie la laptele de vacă pot fi, de asemenea, alergice la laptele de la alte animale, cum ar fi oaie și capre. Prin urmare, dacă ești alergic la laptele de vacă, este posibil să fii alergic și la laptele folosit pentru producerea brânzei feta.

Simptomele unei reacții alergice apar la scurt timp după consumarea laptelui sau a unei proteine din lapte. Printre simptome se numără urticaria, stomacul deranjat, vărsăturile și chiar anafilaxia care pune viața în pericol.   

Spre deosebire de persoanele alergice la lapte, cele care sunt sensibile la lactoză sau care au intoleranță la lactoză ar trebui să poată tolera o anumită cantitate de brânză feta fără efecte secundare negative, deoarece este un produs cu conținut scăzut de lactoză. 

Feta conține mai puțin de 0,024 grame de lactoză pe kilogram. De asemenea, este mai puțin probabil ca brânza feta să provoace probleme, deoarece nu este consumată de obicei izolat. Dacă te confrunți cu sensibilitate sau intoleranță la lactoză, discută cu medicul despre suplimentele cu lactază și ia-le de la prima mușcătură. Dacă continui să consumi brânză feta după 30-45 de minute, ia un alt supliment.

De asemenea, este important de menționat că intoleranța la lactoză nu este același lucru cu o alergie la lapte, dar poate fi la fel de inconfortabilă. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Dairy intake and risk of cardiovascular disease”. Curr Cardiol Rep 22, 11 (2020). doi:10.1007/s11886-020-1263-0, Bhupathi, V., Mazariegos, M., Cruz Rodriguez, J.B. et al. 
https://link.springer.com/article/10.1007/s11886-020-1263-0
Food Allergy Research and Education - What is a milk allergy?
https://www.foodallergy.org/living-food-allergies/food-allergy-essentials/common-allergens/milk


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0