Totul despre transplantul de ficat la copii

Transplantul de ficat este necesar la copii atunci când ficatul acestora nu mai funcționează și nu există șanse de supraviețuire fără înlocuirea sa. 

Transplantul de ficat este intervenția chirurgicală prin care se înlocuiește organul bolnav cu unul sănătos, fie de la un donator decedat, fie cu o secțiune a ficatului unui pacient viu – în general o rudă apropiată, fie părintele copilului, fie un frate sau un unchi ori o mătușă. Fiind un organ regenerabil, ficatul donatorului se va regenera și își va recăpăta forma în câteva săptămâni.

Transplantul de ficat la copii este recomandat numai după ce medicii au încercat toate celelalte metode de tratament pentru salvarea ficatului copilului, fără reușită. Află în cele ce urmează cum se desfășoară intervenția chirurgicală și care sunt semnele că organismul respinge noul organ.

Când este recomandat transplantul de ficat la copii?

Înlocuirea ficatului cu unul sănătos este recomandată numai atunci când ficatul copilului nu mai funcționează în parametri normali și cel mic nu mai are șanse de supraviețuire. Printre afecțiunile care pot determina nevoia unui transplant de ficat la copii se numără:

Atrezia biliară

Atrezia biliară este o boală rară a ficatului și a căilor biliare care apare la sugari. Icterul și scaunele de culoare deschisă care debutează în primele 4-8 săptămâni de viață sunt principalele semne ale bolii. Când un copil are atrezie biliară, fluxul biliar de la ficat la vezica biliară este blocat, ceea ce face ca bila să fie prinsă în interiorul ficatului, provocând rapid leziuni și apoi ciroză. Acest lucru duce în cele din urmă la insuficiență hepatică. 

Sindromul Alagille

Sindromul Alagille este o afecțiune moștenită în care bila se acumulează în ficat, deoarece există prea puține canale biliare pentru a o drena. Acest lucru duce la afectarea ficatului. Simptomele sindromului Alagille apar de obicei în primii doi ani de viață și pot include îngălbenirea pielii și a ochilor, prurit, creștere întârziată, modificări ale vaselor de sânge, splină mărită.

Hepatita virală

Hepatita virală este o infecție care provoacă inflamarea și afectarea ficatului. Există mai multe virusuri care cauzează hepatita și anume A, B, C, D și E. Semnele hepatitei acute la copii pot include simptome asemănătoare gripei, îngălbenirea pielii sau a albului ochilor (icter), febră, greață sau vărsături, pierderea poftei de mâncare, dureri de stomac, diaree, scaune de culoarea argilei, urină de culoare închisă.

Hemocromatoza

Hemocromatoza este o afecțiune genetică ce determină organismul să absoarbă și să stocheze prea mult fier. În hemocromatoza neonatală, o afecțiune extrem de rară, hepatita progresează atât de repede încât bebelușii deseori nu supraviețuiesc primei săptămâni după naștere. Simptomele pot include ficat umflat, ciroză hepatică, durere abdominală, modificări de culoare a pielii (poate fi gri sau maronie).

Cancerul la ficat și alte tumori hepatice

Cancerul hepatic este rar la copii, cel mai frecvent tip fiind hepatoblastomul. Semnele care apar mai clar după ce tumora crește pot fi: un nodul în abdomen care poate fi dureros, umflarea abdomenului, pierdere în greutate fără un motiv cunoscut, pierderea poftei de mâncare, greață și vărsături.

Insuficiența hepatică

Insuficiența hepatică apare când ficatul este atât de bolnav încât nu mai funcționează; poate fi cauzată fie de boli metabolice ori infecții, fie de supradoză de medicamente. Simptomele pot include stomac deranjat, senzație de oboseală tot timpul sau vărsături, avoluând apoi în icter, encefalopatie și coagulopatie.

Cum este pregătit copilul pentru transplantul de ficat?

În primul rând, copilului i se vor face o serie de teste și de analize pentru a se descoperi dacă starea sa generală de sănătate este suficient de bună încât să reziste unei asemenea intervenții chirurgicale. Printre acestea se numără analizele de sânge, dar și testele imagistice precum ecografia abdominală și tomografia computerizată. Biopsia poate fi, de asemenea, necesară.

Înainte de intervenție, părinții trebuie să se asigure că micul pacient adoptă o dietă sănătoasă și își ia medicamentele conform indicațiilor primite de la medic.

Cum se desfășoară intervenția chirugicală de transplant de ficat?

După ce se găsește un ficat compatibil, copilul este pregătit pentru operație. I se mai fac câteva analize pe ultima sută de metri, apoi este dus în sala de operații și i se face anestezia. Intervenția chirurgicală poate dura câteva ore, timp în care echipa alcătuită din medici chirurgici specialiști în transplant, gastroenterologi, anesteziști și asistenți va face tot posibilul pentru copil.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Chirurgul separă cu atenție ficatul bolnav, iar arterele și venele atașate sunt prinse pentru a opri fluxul de sânge în ficatul bolnav. Apoi, ficatul de la donator este atașat de vasele de sânge ale pacientului bolnav, pentru a porni fluxul de sânge către noul organ. Ficatul donat va fi atașat de căile biliare și operația va fi închisă.

La final, copilul este dus la terapie intensivă, unde starea sa va fi monitorizată. După ce copilul este stabilizat (poate dura câteva zile), acesta este dus într-un salon, unde va fi în continuare monitorizat cu atenție, astfel încât să se observe dacă organismul celui mic acceptă sau respinge ficatul transplantat.

Respingerea ficatului nou apare din cauză că sistemul imunitar identifică țesuturi străine. În acest sens, sistemul imunitar produce anticorpi și alte celule pentru a încerca uciderea țesuturilor hepatice. Tratamentul medicamentos este necesar în această perioadă pentru neutralizarea sistemului imunitar, astfel încât acesta să accepte organul nou.

Semne și simptome ale respingerii organului transplantat

  • Febră
  • Icter
  • Urină închisă la culoare
  • Mâncărimi la nivelul pielii
  • Durere de cap
  • Greață
  • Umflarea cavitații abdominale

În general, la câteva săptămâni după transplant, organismul acceptă noul ficat. În cazuri extrem de rare este necesar un al doilea transplant din cauză că organismul refuză să accepte ficatul sănătos.

Riscul de infecție după transplantul de ficat

Riscul de infecție este crescut în primele luni după transplant, din cauză că sistemul imunitar al copilului este slăbit. Întrucât medicamentele luate pentru reducerea riscului de respingere slăbesc activitatea sistemului imunitar, e important ca micul pacient să fie ținut departe de persoane cu boli contagioase, întrucât este mai expus riscului de îmbolnăvire în această perioadă.

Viața copilului după transplantul de ficat

După recuperarea post-operatorie, majoritatea copiilor trăiesc vieți perfect normale. Este foarte important ca aceștia să fie educați să facă tot posibilul pentru a-și păstra noul ficat sănătos de-a lungul vieții.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Stanford Children’s Health - Liver Transplant for Children
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=liver-transplantation-in-children-90-P02007
The Lancet - Outcomes of adults who received liver transplant as young children
https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(21)00267-4/fulltext
Studiul „Outcomes of adults who received liver transplant as young children”, apărut în eClinical Medicine, 2021, DOI:https://doi.org/10.1016/j.eclinm.2021.100987, autori: Sunitha Vimalesvaran, Lara Neves Souza et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0