

Timpul petrecut de copii in fata ecranului este asociat cu intarzieri de vorbire
Timpul petrecut de copii in fata ecranului este asociat cu intarzieri de vorbire
Timpul petrecut de copii in fata ecranului este asociat cu intarzieri de vorbire
Un nou studiu sugereaza ca folosirea telefoanelor inteligente si a tabletelor ar putea conduce la intarzieri de vorbire in randul copiilor mici.
„Dispozitivele portabile sunt peste tot azi” a precizat principalul cercetator, dr. Catherine Birken, medic pediatru si cercetator la Spitalul de Pediatrie din Toronto. „Desi noile recomandari pediatrice sugereaza limitarea timpului petrecut de copiii mici in fata ecranelor, noi suntem de parere ca folosirea telefoanelor inteligente si a tabletelor a devenit ceva obisnuit. Este primul studiu care arata ca exista o legatura intre timpul petrecut in fata ecranelor dispozitivelor portabile si riscul ridicat de intarziere a limbajului expresiv” a precizat aceasta intr-un comunicat de presa al American Academy of Pediatrics (Academiei Americane de Pediatrie).
Potrivit American Academy of Pediatrics (Academiei Americane de Pediatrie), limbajul expresiv reprezinta capacitatea de a transmite informatii si de a exprima sentimente. Rezultatele sprijina recomandarea de politica recenta a American Academy of Pediatrics (Academiei Americane de Pediatrie) privind descurajarea timpului petrecut de copiii mai mici de 18 luni in fata oricarui ecran, a precizat Birken.
Noul studiu a inclus aproximativ 900 de copii din Toronto, cu varsta intre 6 luni si 2 ani. Dupa verificarea la varsta de 18 luni, 20% dintre copii utilizau dispozitive portabile, precum telefoane inteligente, tablete si jocuri electronice in medie 28 de minute pe zi.
Birken si echipa sa au precizat ca, cu cat copiii petrec mai mult timp in fata acestor dispozitive, cu atat este mai probabil ca acestia sa dezvolte intarzieri ale limbajului expresiv. Mai exact, pentru fiecare crestere cu jumatate de ora a timpului petrecut in fata ecranelor dispozitivelor portabile, s-a inregistrat o crestere cu 49% a riscului de intarziere a limbajului expresiv. Cercetatorii nu au descoperit nicio legatura intre utilizarea acestor dispozitive si alte intarzieri de comunicare, precum interactiunea sociala, limbajul corpului sau gesturile.
Studiul actual nu a demonstrat existenta unei relatii de tip cauza-efect intre dispozitive si intarzierile de vorbire. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a descoperi mai multe despre aceasta chestiune, au concluzionat cercetatorii.
Sursa foto: Shutterstock