Copilul meu nu vorbeste inca - sa merg cu el la medic?

Varsta la care cel mic incepe sa vorbeasca nu este valabila pentru toti copiii. Asadar, multe mamici isi fac griji atunci cand observa ca propriul copil intampina dificultati la capitolul vorbire, in comparatie cu copiii de aceeasi varsta.

copilul-meu-nu-vorbeste-inca-trebuie-sa-merg-cu-el-la-medic

De regula, copiii incep sa vorbeasca in jurul varstei de 18 luni. Exista situatii in care acest lucru nu se intampla, insa nu sunt motive de ingrijorare – Iata despre ce situatii este vorba:

  • Baietii au tendinta de a vorbi mai tarziu decat fetele
  • Copiii cu frati mai mari au tendinta de a vorbi mai tarziu pentru ca este cineva care vorbeste pentru ei
  • Copiii care se fac intelesi de catre parinti folosind sunete specifice au tendinta de a vorbi mai tarziu
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Specialistii sustin insa ca nu trebuie sa ne ingrijoram foarte tare daca micutul nostru are deja 18 luni si nu vorbeste. Daca vrem sa fim siguri ca totul este in ordine, putem apela totusi la un logoped, care ne va explica mai bine ce este normal si ce este anormal atunci cand vine vorba despre vorbit.

Principalele cauze, care sunt valabile pentru 60% dintre cazuri, pentru care copiii vorbesc din ce in ce mai tarziu sunt urmtoarele:

  • Copiii se uita la televizor ore in sir, fara sa fie supravegheati si fara sa li se vorbeasca
  • Carucioarele modern pentru copii, care tin copilul orientat cu spatele la parinte, impiedicand astfel contactul vizual cu acesta si limitand posibilitatea de a conversa
  • Programul incarcat al parintilor, care ii determina pe acestia sa comunice cat mai putin cu micutii

 

Restul de 40%  atunci cand vine vorba despre cauzele pentru care micutii nu vorbesc este reprezentat de urmatoarele motive:

  • Probleme ale auzului
  • Dificultati de invatare precum dilsexia, care nu inseamna numai dificultatea de a citi, ci si dificultatea de a intelege ce li se citeste
  • Apraxia verbala (n.r. tulburare de vorbire care consta in probleme de exprimare)

*in situatiile enuntate mai sus, este obligatoriu sa apelezi la ajutorul unui specialist

 

Cum iti poti ajuta copilul sa invete sa vorbeasca

Nu este nevoie in toate cazurile sa apelezi la ajutorul unui logoped pentru a-ti ajuta copilul sa vorbeasca, ci ii poti oferi ajutor chiar tu, acasa. Iata cetava sugestii:

Vorbeste, citeste-i si canta-i copilului – nu numai ca ii vei imbogati vocabularul, insa ii vei mari si stima de sine, fapt care are un impact majora asupra comunicarii dintre copil si cei din jur.

Limiteaza accesul la televizor – chiar daca il lasi sa se uite la programe educationale, urmaritul emisiunilor televizate nu il va stimula pe cel mic sa vorbeasca, ci interactiunile pe care le ai cu el.

Aplauda-l – de fiecare data cand incearca sa vorbeasca, aplauda-l. Astfel, cel mic se va simti incurajat si va persevera.

Foloseste sunete atunci cand va jucati – spre exemplu, daca va jucati cu trenuletul, fa “ciu-ciu” pentru a imita locomotiva, iar daca va jucati de-a pisica fa “miau”. Astfel, il vei stimula sa procedeze si el la fel, iar pronuntarea unor sunete il va ajuta apoi sa pronunte cuvinte.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0