

Suplimente sau abordari pentru copiii cu deficit de atentie si hiperactivitate
Suplimente sau abordari pentru copiii cu deficit de atentie si hiperactivitate
Suplimente sau abordari pentru copiii cu deficit de atentie si hiperactivitate
Exista multe abordari si terapii folosite in mod frecvent in cazul copiilor cu deficit de atentie si hiperactivitate.
Tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie, cunoscuta si ca ADHD, este o tulburare complexa, iar multi parinti sunt ingrijorati in legatura cu decizia de a le da micutilor lor medicamente psihoactive care ar trebui administrate, cel mai probabil, pe o perioada lunga de timp. Din fericire, studiile de peste hotare arata ca exista multe suplimente si abordari in ceea ce priveste terapiile pentru micutii cu deficit de atentie si hiperactivitate.
Rolul suplimentarii cu anumiti nutrienti
Copiii cu deficit de atentie si hiperactivitate pot avea un risc crescut de a suferi de deficiente (lipse) cand este vorba despre anumiti micronutrienti, din cauza obiceiurilor alimentare neregulate si din cauza apetitului scazut, ca efect al tratamentului medicamentos. Expertii subliniaza ca nu trebuie sa ii dai celui mic doze foarte mari din vreun nutrient, insa copiii cu ADHD s-ar putea sa aiba nevoie de un supliment zilnic cu multivitamine si minerale, pentru a intruni astfel aportul zilnic recomandat.
Fierul
Deficienta (lipsa) de fier descoperita la cel mic ar trebui tratata, spun specialistii, desi este nevoie de mai multe cercetari pentru a se afla mai multe despre efectele suplimentelor cu fier la copiii cu ADHD.
Magneziul
Un studiu a aratat imbunatatirea comportamentului in cazul unui grup de copii care aveau ADHD si o deficienta relativa de magneziu in organism. Chiar si asa, parintii sunt sfatuiti sa ceara sfatul medicului pediatru inainte de a le oferi copiiilor cu ADHD suplimente cu magneziu.
Vitamina B6 sau piridoxina
Un studiu de peste hotare a aratat ca exista o tendinta in favoarea imbunatatirii comportamentului la copiii cu ADHD care au primit doze de vitamina B6, in comparatie cu cei care au primit metilfenidat si o substanta placebo. Este nevoie de studii mai amanuntite pentru a confirma aceasta tendinta, asa ca retine ca vitamina B6 este recomandata doar daca cel mic sufera de o carenta de piridoxina.
Zincul
Un studiu a descoperit niveluri serice scazute de zinc in cazul copiilor sanatosi care aveau diagnosticul de ADHD (si nicio alta problema de sanatate), in comparatie cu un grup de copii fara ADHD. Un alt studiu a sugerat ca aportul de zinc poate fi important pentru raspunsul copiiilor cu ADHD la dextroamfetamina (un medicament folosit pentru tratamentul deficitului de atentie).
Acizii grasi esentiali
Unele studii au aratat ca micutii cu ADHD au o rata mai mare de simptome nespecifice tipice unei deficiente (lipse) de acizi grasi esentiali Omega-3 (de exemplu, senzatia sporita de sete si atopie, adica o manifestare de hipersensibilitate alergica). Uleiul de primula (evening primrose) sau luminita noptii sau luminita de seara contine peste 70% acid linoleic si aproape 90% acid gamma linoleic si este renumit pentru faptul ca imbunatateste comportamentul copiilor hiperactivi.
O alta sursa de acizi grasi esentiali Omega-3 este uleiul de peste de mare adancime, care contine acid docosahexaenoic (DHA), un acid gras polinesaturat cu lant lung, al carui precursor este acidul alfa-linoleic. Studiile controlate efectuate pe tema suplimentarii cu acizi grasi in cazul copiilor cu ADHD au aratat minime imbunatatiri ale comportamentului. E bine de stiut ca Omega-3 ajuta la mentinerea functiilor cerebrale si a sistemului imunitar.
Alte abordari: remediile din plante
Plantele cu efecte sedative sunt destul de populare si sunt folosite in compozitia anumitor suplimente, mai ales ca frecventa tulburarilor de somn este mare la copiii cu ADHD. Cele mai populare plante cu proprietati sedative sunt musetelul, roinita (Melissa officinalis), valeriana, floarea pasiunii si hameiul.
Ceaiurile din plante (precum cele preparate din musetel, menta, lemon grass sau iarba de lamaie si cele preparate din alte plante si flori) sunt considerate a fi o modalitate sigura si eficienta de a ajuta un copil sa se relaxeze. Cu toate acestea, mare atentie daca le folosesti pe termen lung, pentru ca acesta trebuie considerat un posibil semn al faptului ca micutul are o problema medicala care trebuie identificata si tratata.
Cere sfatul medicului pediatru sau unui medic specialist in fitoterapie inainte de a-i administra celui mic remedii din plante, pentru ca si acestea pot avea efecte adverse si interactiuni cu anumite medicamente ori substante, si inainte de a-i da anumite suplimente.
Bibliografie: Studiul "The use of alternative therapies in treating children with attention deficit hyperactivity disorder", publicat in Paediatrics & child health (2002), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2796535/.
Sursa foto: shutterstock.com