Ai exces de fier (hemocromatoză)? Alimente permise și interzise

Excesul de fier în organism este o problemă cu care se confruntă unii pacienți. Corpul nu poate excreta acest exces de fier, numit hemocromatoză, deci îl stochează în anumite organe, în special în ficat, inimă și pancreas, ceea ce poate duce la deteriorarea acestora. Ce alimente e bine să consumi dacă suferi de hemocromatoză și ce alimente să eviți?

Conținutul normal de fier în organism este de aproximativ 2,5 g la femei și 3,5 g la bărbați. Având în vedere că simptomele bolii pot apărea abia când acumularea de fier este excesivă (de exemplu, > 10 până la 20 g), hemocromatoza poate să nu fie depistată decât mai târziu în viață, chiar dacă este o anomalie moștenită. La femei, simptomele nu prea apar înainte de menopauză, deoarece pierderea de la menstruație tinde să compenseze excesul de fier în organism. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este hemocromatoza?

Hemocromatoza face ca organismul să absoarbă prea mult fier din alimentele pe care le consumi. Excesul de fier în organism este stocat în organe, în special în ficat, inimă și pancreas. Prea mult fier poate duce la afecțiuni care pun viața în pericol, cum ar fi boli hepatice, probleme cardiace și diabet.

Din ce cauze apare hemocromatoza și cum se manifestă?

Genele care cauzează hemocromatoza sunt moștenite, dar numai o minoritate dintre persoanele care au aceste gene dezvoltă probleme grave. O persoană primește două seturi de gene – unul de la tatăl și unul de la mamă, dar este expusă riscului de hemocromatoză doar dacă moștenește gena HFE defectuoasă de la ambii părinți. Dacă este moștenită doar de la un părinte, persoana nu dezvoltă hemocromatoză, dar o transmite mai departe copiilor săi. 

Semnele și simptomele hemocromatozei ereditare apar de obicei la vârsta mijlocie: dureri articulare, durere abdominală, oboseală, slăbiciune, diabet, pierderea dorinței sexuale etc. Semnele pot fi nespecifice, subtile și cu debut gradual, astfel încât indicele de suspiciune ar trebui să fie ridicat. 

Hemocromatoza se tratează

Medicii pot trata hemocromatoza ereditară în condiții de siguranță și eficacitate prin îndepărtarea sângelui din corp (flebotomie) în mod regulat, la fel ca atunci când se donează sânge. Scopul flebotomiei este de a reduce nivelul de fier la normal. Cantitatea de sânge eliminată și frecvența cu care este eliminat depind de vârstă, de starea generală de sănătate și de severitatea supraîncărcării cu fier. Poate dura un an sau mai mult pentru a reduce fierul din corp la niveluri normale.

Persoanelor cărora nu li se poate lua sânge, de exemplu, pacienții cu complicații cardiace, li se poate recomanda un medicament pentru a elimina excesul de fier. Medicamentul poate fi injectat sau poate fi luat sub formă de pastilă. Medicamentul se leagă de excesul de fier în organism, permițându-i corpului să îl expulzeze prin urină sau prin scaun. 

Deferoxamina este un chelator de fier utilizat pentru a elimina excesul de fier din organism și se administrează în general sub formă de injecție subcutanată sau intravenoasă. Deferiprona este un alt chelator de fier care poate fi utilizat în tratamentul hemocromatozei – acesta se administrează de obicei oral. De asemenea, sangviritrinul este un supliment alimentar care conține un extract din ciuperca Agaricus bisporus, care a demonstrat capacitatea de a reduce nivelul de fier din sânge.

Hemocromatoza neonatală se tratează  prin intermediul transfuziilor schimbătoare - îndepărtând sânge și înlocuindu-l cu sânge de la un donator - și imunoglobulină IV - o soluție de anticorpi de la oameni sănătoși. Aceste tratamente nu funcționează întotdeauna pentru a inversa leziunile hepatice severe și poate fi necesar un transplant de ficat.

Ce alimente să consumi dacă te confrunți cu excesul de fier în organism?

Unele schimbări în stilul de viață în ceea ce privește alimentația pot fi de folos în combatarea hemocromatozei. Anumite alimente sunt indicate spre consum dacă suferi de hemocromatoză, în timp ce altele ar trebui limitate.

Fructe și legume

Excesul de fier în organism crește stresul oxidativ și activitatea radicalilor liberi, care pot deteriora ADN-ul. Antioxidanții joacă un rol important în protejarea corpului de daunele cauzate de stresul oxidativ, iar fructele și legumele sunt o sursă excelentă de antioxidanți, cum ar fi vitamina E și flavonoidele. Legumele care au un conținut ridicat de fier, cum ar fi spanacul și alte legume cu frunze, conțin doar fier non-hem. Fierul non-hem se absoarbe mai greu decât fierul hem, făcând din aceste legume o alegere bună. 

Cereale și leguminoase

Cerealele și leguminoasele conțin substanțe care inhibă absorbția fierului - în special, acidul fitic. Pentru mulți oameni, o dietă bogată în cereale poate duce la carențe de minerale, cum ar fi calciu, fier sau zinc. Cu toate acestea, pentru persoanele cu hemocromatoză, acest acid fitic poate ajuta în lupta cu excesul de fier în organism.

Ouă

Gălbenușul de ou conține o fosfoproteină numită fosvitină. Cercetările au arătat că fosvitina poate inhiba absorbția fierului, printre alte minerale. Într-un studiu pe animale, cercetătorii au descoperit că șobolanii hrăniți cu o proteină din gălbenuș au avut o absorbție mai mică a fierului decât șobolanii cărora li s-au administrat proteine din soia sau cazeină.

Ceai și cafea

Atât ceaiul verde și negru, cât și cafeaua conțin polifenoli numiți taninuri, cunoscuți și sub numele de acid tanic. Taninurile din ceai și cafea inhibă absorbția fierului, ceea ce le face utile în hemocromatoză. Pentru a inhiba absorbția fierului, trebuie consumate împreună cu alimentele.

Proteine slabe

Proteinele sunt o parte importantă a unei diete sănătoase. Multe surse dietetice de proteine conțin fier, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să elimini complet carnea din alimentație. În schimb, îți poți planifica mesele în jurul surselor de proteine cu conținut mai scăzut de fier, cum ar fi curcanul, puiul și tonul.

Iată un exemplu de meniu pe o zi pentru o persoană care suferă de hemocromatoză:

  • Mic dejun: o felie de pâine integrală prăjită cu avocado stropit cu zeamă de lămâie și puțină sare, un măr și o ceașcă de ceai verde sau cafea neagră neîndulcită.
  • Gustare de dimineață: un iaurt grecesc simplu
  • Prânz: salată de crudități (varză, morcovi, castraveți, roșii) cu dressing de oțet balsamic și ulei de măsline, cu 100 g de pui fiert sau fript la grătar, fără piele și un cartof dulce copt, fără sare
  • Gustare după-amiază: un fruct la alegere, cum ar fi o portocală sau o piersică
  • Cina: legume la grătar (dovlecei, ardei gras, vinete) cu puțină brânză rasă pe deasupra, o felie de pâine integrală și salată verde cu dressing de ulei de măsline și suc de lămâie

Ce alimente să NU consumi dacă te lupți cu excesul de fier în organism?

Unele alimente conțin mult fier, așa că e bine să le eviți sau să le limitezi pe cât posibil dacă ai hemocromatoză:

Carne roșie

Carnea roșie poate fi o parte sănătoasă a unei diete echilibrate dacă este consumată cu măsură. Același lucru este valabil și pentru persoanele cu hemocromatoză. Carnea roșie este o sursă de fier hem, care este mai ușor de absorbit de corp. Carnea roșie e bine să fie consumată alături de alimente care scad absorbția fierului (orez brun, lactate, porumb, ceai negru sau verde, cafea).

Fructe de mare crude

Deși fructele de mare în sine nu conțin o cantitate periculoasă de fier, există un element în crustaceele crude care ar putea fi mai îngrijorător. Vibrio vulnificus este un tip de bacterie prezent în apele de coastă și poate infecta crustaceele din aceste zone. Cercetări mai vechi au sugerat că fierul joacă un rol integral în răspândirea acestei bacterii. Așadar, pentru persoanele care au exces de fier este important să evite crustaceele crude.

Alimente bogate în vitaminele A și C

Vitamina C sau acidul ascorbic este unul dintre cei mai eficienți potențatori ai absorbției fierului. De altfel, multe suplimente alimentare cu fier conțin și vitamina C tocmai din acest motiv. Deși vitamina C este o parte necesară a unei diete sănătoase, dacă ai hemocromatoză, e bine să ții cont de alimentele bogate în vitamina C și să le consumi cu moderație.

În plus, în unele studii cu participanți umani, s-a demonstrat că vitamina A crește absorbția fierului. Multe legume verzi cu frunze conțin vitamina C, vitamina A și fier, dar, cum spuneam mai sus, fierul non-hem prezent în aceste legume nu este la fel de ușor de absorbit de organism, deci beneficiile par să depășească riscurile.

Alimente îmbogățite cu fier

Multe alimente îmbogățite (cum ar unele produse de panificație - pâine, cereale etc.) conțin cantități mari de vitamine și minerale, cum ar fi calciu, zinc și fier. Dacă ai hemocromatoză, consumul de alimente bogate în fier poate crește nivelul din sânge al acestui mineral, așa că e bine să verifici conținutul de fier de pe etichete înainte de a cumpăra aceste tipuri de alimente.

Alcool în exces

Consumul excesiv de alcool poate afecta ficatul. Supraîncărcarea cu fier în hemocromatoză poate provoca leziuni hepatice sau le poate agrava pe cele existente, astfel încât alcoolul trebuie consumat cu moderație. Dacă ai orice tip de afecțiune hepatică din cauza hemocromatozei, nu ar trebui să consumi deloc alcool, deoarece acest lucru afectează în continuare ficatul.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIDDK - Hemochromatosis 
https://www.niddk.nih.gov/health-information/liver-disease/hemochromatosis
NCBI - Managing Genetic Hemochromatosis: An Overview of Dietary Measures, Which May Reduce Intestinal Iron Absorption in Persons With Iron Overload
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8110241/
Studiul „Managing Genetic Hemochromatosis: An Overview of Dietary Measures, Which May Reduce Intestinal Iron Absorption in Persons With Iron Overload”, apărut în Gastroenterology Res. 2021 Apr; 14(2): 66–80, Published online 2021 Apr 21. doi: 10.14740/gr1366, autor: Nils Thorm Milman 

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0