Salveaza-ti copilul - primul ajutor in caz de inecare cu mancare

Copiii sunt expuși riscului de înecare cu alimente, dar și cu obiecte pe care le introduc în gură până la vârstă de 3 ani. De aceea, părinții trebuie să fie pregătiți și instruiți pentru o asemenea situație, astfel încât să intervină rapid și corect pentru a ajuta copilul să elimine alimentul care îi blochează căile respiratorii.

Până la vârsta de 12 luni, copilul poate chiar să se hrănească singur. Chiar dacă bebelușul este familiarizat cu majoritatea alimentelor, unele sunt încă periculoase, căci cresc riscul de sufocare. Modul în care sunt preparate alimentele poate crește riscul de înecare cu mâncare. De exemplu, unele alimente care sunt servite negătite, întregi sau în anumite forme sau dimensiuni pot fi pericole de sufocare. Tăierea alimentelor în bucăți mai mici și zdrobirea alimentelor pot ajuta la prevenirea înecării cu mâncare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Părintele are tendința de a se panica, însă dacă știe exact ce are de făcut atunci când copilul se îneacă, acesta își va găsi resursele necesare și va interveni rapid și eficient pentru soluționarea problemei.

Primul ajutor în caz de înecare cu mâncare trebuie oferit în cel mai scurt timp. În funcție de vârsta fiecărui copil, metodele prin care părintele poate acționa sunt diferite.

Cu ce alimente se pot îneca copiii mici

Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ale Americii (SUA) a creat o listă cu alimente de evitat, deoarece acestea ar putea provoca înecarea copilului. Este posibil ca această listă să nu includă toate alimentele care ar putea provoca sufocare, așa că nu te baza doar pe aceasta. 

Fructe/Legume

  • Boabe întregi de porumb fierte sau crude
  • Roșii cherry sau boabe de struguri netăiate
  • Bucăți de legume sau fructe crude tari, cum ar fi morcovi sau mere  
  • Bucăți întregi de fructe conservate
  • Fructe de pădure, cireșe sau bucăți de pepene galben
  • Legume sau fructe uscate nefierte, cum ar fi stafidele

Proteine

  • Nuci și semințe întregi sau tocate
  • Bucăți sau linguri de unt de nuci și semințe, cum ar fi untul de arahide
  • Bucăți tari sau mari de carne
  • Hot-dog sau cârnați
  • Bucăți mari de brânză
  • Oasele din carne sau din pește
  • Boabe de fasole

Produse din cereale

  • Biscuiți sau batoane granola
  • Chipsuri de cartofi sau porumb, covrigei, floricele de porumb sau gustări similare
  • Biscuiți sau pâine cu semințe, nuci sau cereale integrale
  • Semințe de cereale integrale de orz, grâu sau alte cereale fierte
  • Germeni de grâu  

Alimente îndulcite

  • Bomboane rotunde sau tari, jeleu, caramele 
  • Gumă de mestecat
  • Bezele

Cum îți dai seama că copilul tău se îneacă cu mâncare

Un sugar sau un copil care se îneacă cu mâncare:

  • Are probleme de respirație
  • Are o tuse slabă, ineficientă
  • Gâfâie, șuieră sau scoate sunete înalte
  • Nu poate să plângă
  • Are pielea de o nuanță albastră (la persoanele cu pielea mai închisă, pielea din jurul buzelor, unghiilor și din jurul ochilor capătă o nuanță albastră)
  • Își pierde cunoștința

Uneori, un copil care se îneacă cu mâncare nu poate să tușească, dar poate să respire sau să vorbească, întrucât căile ei aeriene nu sunt complet blocate. În aceste cazuri, experții spun că indicat ar fi ca părintele să nu intervină. Ar putea fi tentant să o lovești în spate pe persoana care s-a înecat cu mâncare sau să încerci să scoți obiectul sau bucata de mâncare din gură sau gât, dar asta ar putea agrava situația. Urmărește copilul cu atenție până când reușește să disloce singur bucata de mâncare sau până când începe să prezinte semnele de sufocare menționate mai sus.

Copilul mai mic de 1 an se îneacă cu mâncare – ce e de făcut?

Copilul se va întoarce cu fața în jos, fiind ținut pe un braț, astfel încât mâna părintelui să sprijine bărbia copilului. Cu cealaltă mână, folosind podul palmei, trebuie să lovești ferm și rapid de 5 ori, exact între umeri (omoplați). Loviturile din spate trebuie să fie suficient de puternice pentru a provoca o vibrație în căile respiratorii și pentru a disloca blocajul.

Alimentul cu care cel mic s-a înecat ar trebui să fie scuipat în timpul loviturilor aplicate în spate. Dacă asta nu se întâmplă, pune copilul pe spate și fă până la 5 comprese în piept folosind 2 degete în centrul pieptului. Verifică gura copilului între fiecare compresie, pentru a verifica dacă blocajul a dispărut.

Dacă alimentul nu este eliminat și căile respiratorii sunt în continuare blocate, sună la 112 cât de repede poți. Dacă bebelușul încă se sufocă, alternează 5 lovituri pe spate și 5 compresii  în piept până când sosește Salvarea. Dacă copilul își pierde cunoștința, începe procedurile de resuscitare cardio-pulmonară.

De obicei, bebelușii se sufocă cu lichid (mucus sau lapte coagulat), așa că menținerea capului ajută lichidul să se scurgă. Susținerea capului va ajuta la menținerea deschisă a căilor respiratorii ale bebelușului, ajutând la îndepărtarea blocajului din căile respiratorii.

Copilul între 1-3 ani se îneacă cu mâncare – ce e de făcut?

Stai în genunchi, în spatele copilului tău, apoi înconjoară-l cu brațele în jurul taliei. Strânge degetele de la o mână într-un pumn, amplasând degetul mare la nivelul stomacului copilului, între zona buricului și primele coaste. Cu cealaltă mână, împinge pumnul spre interior, apoi trage-l în exterior. Repetă operațiunea până când alimentul este scuipat.

 

Dacă copilul tău leșină

Așează copilul pe podea pe spate. Deschide-i gura, ținându-ți degetul mare pe limbă și restul degetelor pe maxilarul inferior. (Acest lucru ajută la deschiderea căilor respiratorii.) Uită-te în gura copilului pentru a încerca să vezi ce îi blochează căile respiratorii. Înclină capul copilului pe spate și ridică-i bărbia. Pune-ți gura peste cea a copilului, acoperă nasul și efectuează două respirații de salvare - două respirații lente care durează între una și jumătate până la două secunde.

Dacă copilul tot nu respiră, plasează podul unei mâini în mijlocul stomacului între buric și cutia toracică. Pune-ți cealaltă mână deasupra. Apăsă abdomenul de șase -zece ori. Repetă pașii de mai sus până când copilul începe să respire sau sosește Salvarea. 

Copilul mai mare de 3 ani se îneacă cu mâncare – ce e de făcut?

Dacă observi că micuțul tău se îneacă, încurajează-l să tușească puternic, astfel încât să elimine obiectul blocat la nivelul căilor respiratorii. Dacă metoda aceasta nu are rezultate sau copilul nu poate să tușească, apelează la manevra Heimlich cât de repede poți.

Ce să NU faci atunci când copilul se îneacă cu mâncare

  • Nu intra în panică, pentru că nu vei fi eficient – păstrează-ți calmul și vei lua cele mai bune decizii.
  • Nu încearca să scoți cu degetele alimentul cu care copilul s-a înecat, întrucât există șanse mari să îl împingi mai tare pe căile nazale, agravând situația. Totuși, dacă vezi clar un obiect sau o bucată de mâncare în gura unui copil și poți să-l scoți în  siguranță cu vârful degetelor, ai putea face acest lucru.
  • Nu lăsa copilul singur până când nu ești convins că și-a revenit complet.
  • Compresiile abdominale sunt folosite doar pentru a ajuta în caz de înec cu mâncare în cazul copiilor și adulților. Aplicarea compresiilor abdominale asupra unui sugar ar putea afecta organele interne ale acestuia, care sunt fragile și încă în curs de dezvoltare.
  • Când aplici compresiile abdominale, ai grijă să nu folosești prea multă forță pentru a nu deteriora coastele sau organele interne. Dacă persoana este inconștientă, sunt utile compresiile toracice.
  • Dacă un copil se sufocă, nu-l ține cu capul în jos de picioare, întrucât poți provoca răni suplimentare sau bucata de mâncare se poate deplasa în jos în gât.

Dacă e cazul, apelează la ajutor medical de urgență

În unele situații, este absolut necesar să apelezi la ajutor medical de urgență – iată ce semne trebuie să te determine să suni la 112 atunci când copilul se îneacă cu un aliment:

  • Copilul este inconștient.
  • Copilul are respirație șuierătoare.
  • Copilul nu este capabil să plângă, să vorbească sau să scoată orice zgomot.
  • Fața copilului se învinețește.

Dacă micuțul tău este inconștient și ai sunat deja la Salvare, poți începe procedurile de resuscitare cardio-pulmonară. Pentru a învăța tehnicile de resuscitare corecte, e indicat să participi la un curs în cadrul căruia îți vor fi explicate și arătate toate procedurile.

Este foarte important de menționat că, atunci când, în timpul manevrelor de resuscitare cardio-pulmonara, copilul pare să elimine alimentul cu care s-a înecat ori începe să vomite, cel mic să fie întors pe o parte, iar cavitatea bucală să îi fie curățată cu degetele.

În cele mai multe cazuri, nu este nevoie de manevre de resuscitare, copilul reușind să elimine alimentul cu care s-a înecat prin lovirea în spate sau prin efectuarea manevrei Heimlich.

Cum poți preveni înecarea copilului cu alimente

  • Nu lăsa copilul nesupravegheat atunci când mănâncă.
  • În timpul introducerii alimentelor solide, părintele va fi foarte vigilent, astfel încât să intervină rapid dacă micuțul pare că se îneacă.
  • Alimentele solide oferite copilului vor fi mărunțite.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
British Red Cross - Learn first aid for a baby who is choking
https://www.redcross.org.uk/first-aid/learn-first-aid-for-babies-and-children/choking-baby#
Johns Hopkins Medicine - Choking: First Aid and Prevention
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/choking-first-aid
Centers for Disease Control and Prevention - Choking Hazards
https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/foods-and-drinks/choking-hazards.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0