

Salveaza-ti copilul - primul ajutor in caz de inecare cu mancare
Salveaza-ti copilul - primul ajutor in caz de inecare cu mancare
Salveaza-ti copilul - primul ajutor in caz de inecare cu mancare
Copiii sunt expusi riscului de inecare cu alimente, dar si cu obiecte pe care le introduc in gura pana la varsta de 3 ani. De aceea, parintii trebuie sa fie pregatiti si instruiti pentru o asemenea situatie, astfel incat sa intervina rapid si corect pentru a ajuta copilul sa elimine alimentul care ii blocheaza caile respiratorii.
Parintele are tendinta de a se panica, insa daca stie exact ce are de facut atunci cand copilul se ineaca, acesta isi va gasi resursele necesare si va interveni rapid si eficient pentru solutionarea problemei.
Primul ajutor in caz de inecare cu mancare trebuie oferit in cel mai scurt timp. In functie de varsta fiecarui copil, metodele prin care parintele poate actiona sunt diferite.
Copilul mai mic de 1 an se ineaca cu mancare – ce e de facut?
Copilul se va intoarce cu fata in jos, fiind tinut pe un brat, astfel incat mana ta sa sprijine barbia sa. Cu cealalta mana, folosind podul palmei, trebuie sa lovesti ferm si rapid de 5 ori, exact intre umeri. Alimentul cu care cel mic s-a inecat va fi scuipat in timpul loviturilor aplicate in spate. Ridica apoi copilul cu fata in sus, sustinand in continuare gatul si capul.
Daca alimentul nu este eliminat si caile respiratorii sunt in continuare blocate, suna la 112 cat de repede poti.
Copilul intre 1-3 ani se ineaca cu mancare – ce e de facut?
Stai in genunchi, in spatele copilului tau, apoi inconjoara-l cu bratele in jurul taliei. Strange degetele de la o mana intr-un pumn, amplasand degetul mare la nivelul stomacului copilului, intre zona buricului si primele coaste. Cu cealalta mana, impinge pumnul spre interior, apoi trage-l in exterior. Repeta operatiunea pana cand alimentul este scuipat.
Copilul mai mare de 3 ani se ineaca cu mancare – ce e de facut?
Daca observi ca cel mic se ineaca, incurajeaza-l sa tuseasca puternic, astfel incat sa elimine obiectul blocat la nivelul cailor respiratorii.
Daca metoda aceasta nu are rezultate sau copilul nu poate sa tuseasca, apeleaza la manevra Heimlich cat de repede poti.
Ce sa NU faci atunci cand copilul se ineaca cu mancare
- Nu intra in panica, pentru ca nu vei fi eficient – pastreaza-ti calmul si vei lua cele mai bune decizii.
- Nu incerca sa scoti cu degetele alimentul cu care copilul s-a inecat, intrucat exista sanse mari sa il impingi mai tare pe caile nazale, agravand situatia.
- Nu lasa copilul singur pana cand nu esti convins ca si-a revenit complet.
Cand e cazul sa apelezi la ajutor medical de urgenta
In unele situatii, este absolut necesar sa apelezi la ajutor medical de urgenta – iata ce semne trebuie sa te determine sa suni la 112 atunci cand copilul se ineaca cu un aliment:
- Copilul este inconstient.
- Copilul are respiratie suieratoare.
- Copilul nu este capabil sa planga, sa vorbeasca sau sa scoata orice zgomot.
- Fata copilului se invineteste.
Daca cel mic devine inconstient si ai sunat deja la ambulanta, poti incepe procedurile de resuscitare cardio-pulmonara. Pentru a invata tehnicile de resuscitare corecte, e indicat sa participi la un curs in cadrul caruia iti vor fi explicate si aratate toate procedurile.
Este foarte important de mentionat ca, atunci cand, in timpul manevrelor de resuscitare cardio-pulmonara, copilul pare sa elimine alimentul cu care s-a inecat ori incepe sa vomite, cel mic sa fie intors pe o parte, iar cavitatea bucala sa ii fie curatata cu degetele.
In cele mai multe cazuri, nu este nevoie de manevre de resuscitare, copilul reusind sa elimine alimentul cu care s-a inecat prin lovirea in spate sau prin efectuarea manevrei Heimlich.
Cum poti preveni inecarea copilului cu alimente
- Nu lasa copilul nesupravegheat atunci cand mananca.
- In timpul introducerii alimentelor solide, parintele va fi foarte vigilent, astfel incat sa intervina rapid daca cel mic pare ca se ineaca.
- Alimentele solide oferite copilului vor fi maruntite.
Sursa foto: Shutterstock