De ce să nu îi dai lapte de vacă bebelușului

Multe mămici, după ce încep diversificarea bebelușului, oferă acestuia lapte de vacă. Specialiștii atrag atenția că laptele de vacă este interzis copiilor mai mici de 1 an. Află din acest articol de ce nu este bine să îi oferi bebelușului lapte de vacă, ci doar lapte matern sau formulă de lapte. 
  
Laptele matern este singurul aliment sau singura băutură de care au nevoie bebelușii pentru o dezvoltare armonioasă, în primele 6 luni de viață. Este recomandat să continui alăptarea celui mic, chiar și după vârsta de 6 luni și după ce ai început diversificarea, adică ai început să îl obișnuiești pe cel mic cu o dietă variată, după ce ai introdus, treptat, alimentele solide. 
  
Formula de lapte (cea care se prepară instant) este singura alternativă indicată (dacă nu mai poți alăpta) în primele 12 luni de viață ale bebelușului. Abia începând cu vârsta de 1 an, laptele integral de vacă poate fi oferit celui mic, ca principală băutură care să îl hrănească.  

De ce nu este recomandat să îl hrănești cu lapte de vacă în primul an? 

Poate că ai auzit deja de la medicul pediatru sau din alte surse că laptele de vacă nu ar trebui oferit bebelușilor mai mici de 1 an. De ce? Pentru că laptele de vacă nu îi oferă o cantitate suficientă din anumiți nutrienți, de care organismul celui mic are nevoie în această etapă. De asemenea, bebelușului îi este greu să digere proteinele și grăsimea din laptele de vacă. Reține, însă, că acest produs este sigur, deci îl poți hrăni pe copilul tău cu lapte de vacă după ce a împlinit vârsta de 1 an. 
  
Experții spun că un copil care are deja 1 an sau 2 ani ar trebui să bea doar lapte integral, iar asta deoarece procentele de grăsime care se găsesc în laptele integral sunt necesare pentru dezvoltarea creierului micuțului tău. După vârsta de 2 ani, copiii pot să bea lapte degresat ori lapte cu un procent mai mic de grăsime în cazul în care sunt supraponderali. 

În primul rând, sistemul digestiv al unui bebeluș nu este suficient de dezvoltat pentru a face față unei cantității mari de proteine (cum ar fi cazeina și zerul) din laptele de vacă. În al doilea rând, introducerea timpurie a laptelui de vacă la bebeluș poate face ca sistemul său digestiv să nu tolereze prea bine acest aliment. În cele din urmă, laptele de vacă interferează cu absorbția de fier din organism. 

Cum să introduci laptele de vacă în alimentația bebelușului

Laptele de vacă poate fi introdus bebelușilor după ce împlinesc 1 an, dar în cantități mici. Pentru început, poate fi amestecat cu lapte matern sau formulă de lapte pentru a permite bebelușului să aibă o tranziție lină. Părinții pot lua în considerare să adauge lapte de vacă și în alte alimente introduse deja bebelușului, pentru a verifica dacă acesta este capabil să-l digere fără probleme.

În mod ideal, ar trebui ca laptele de vacă să fie oferit cu cel puțin o oră înainte de ora de masă. În felul acesta, copilul poate asimila substanțele nutritive din lapte, fără să fie compromisă pofta de mâncare pentru alte alimente.
  

Copiii care nu pot consuma lapte de vacă 

Din păcate, unii copii au probleme de sănătate apărute din cauza faptului că au băut lapte de vacă. De exemplu, o alergie la lapte poate cauza durere de burtă sau crampe abdominale, greață, vărsături și diaree. Mare atenție la aceste simptome! În cazul în care le observi la micuțul tău după ce a consumat lapte de vacă, discută cât mai repede cu medicul pediatru. 
  
O alergie severă la lapte poate cauza hemoragie în intestine, ceea ce poate duce la anemie, dar statisticile de peste hotare arată că doar un procent mic (între 1% și 3%) dintre copiii cu vârstă sub 1 an sunt alergici la lapte. Acest tip de alergie este chiar mai puțin frecventă în cazul copiilor care au între 1 an și 3 ani. 
  

Ce trebuie să știi despre intoleranța la lactoză 

Intoleranța la lactoză apare atunci când intestinul subțire nu produce o cantitate suficientă dintr-o enzimă, numită lactază (care are un rol important în ceea ce privește digerarea alimentelor bogate în lactoză). Un copil care este intolerant la lactoză, așadar, nu poate digera lactoza din lapte. Această este un tip de zahăr care se găsește în laptele de vacă și în alte produse lactate. Afecțiunea poate cauza balonare și diaree. 
  
Dacă micuțul tău are una dintre aceste probleme de sănătate, medicul pediatru poate recomanda alternative la laptele de origine animală, cum ar fi laptele de soia. De regulă, copiii "scapă" de aceste alergii sau intoleranțe până ajung să împlinească 1 an, însă faptul că are o alergie alimentară îi crește celui mic riscul de a suferi de alte tipuri de alergii. 
  

Laptele de vacă, la sugari 

Dacă copilul tău are sub 1 an, reține că nu ar trebui să îl hrănești cu lapte de vacă, potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP). Laptele de vacă nu îi oferă celui mic suficienți nutrienți, cum ar fi: vitamina E, fierul, acizii grași esențiali. 
  
Totodată, organismul bebelușului tău nu poate face față nivelurilor mari ale unor nutrienți care se găsesc în laptele de vacă: proteine, sodiu, potasiu. Așa cum știi deja, bebelușului îi este greu să digere proteinele și grăsimile din laptele de vacă, deci nu îi oferi micuțului acest aliment dacă nu a împlinit încă 1 an.

Ce se întâmplă dacă bebelușul bea lapte de vacă? 

Bebelușii nu ar trebui să bea lapte de vacă până la vârstă de 12 luni. Nou-născuții cărora li se oferă lapte de vacă nepasteurizat pot dezvolta afecțiuni grave, inclusiv diaree, anemie și dezechilibru electrolitic. Aceste consecințe pot cauza leziuni permanente și pot pune viața nou-născutului în pericol. 
  
Important! 

Alăptarea și laptele matern reprezintă standardele normative în ceea ce privește hrănirea și nutriția bebelușului. Experții americani recomandă alăptarea exclusiv la sân în primele 6 luni de viață, iar alăptarea ar trebui continuată pe măsură ce sunt introduse în alimentația bebelușului alimente complementare (diversificarea). Alăptarea poate continua, în paralel cu alimentele introduse, aproape 1 an sau și mai mult, după cum doresc mama și bebelușul. 

 

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Articolul "Breastfeeding and the use of human milk.", publicat in 2012 in Pediatrics, autori colaboratori: Johnston M, Landers S, Noble L, Szucs K, Viehmann L.
U.S. National Library of Medicine - Cow's milk - infants
https://medlineplus.gov/ency/article/002448.htm
The National Health Service (NHS) -  What to feed young children https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/understanding-food-groups/


 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0