Oxiurii la copii: cum se manifesta, cum se trateaza

Infecția cu oxiuri este una dintre cele mai frecvente infecții cu viermi intestinali. Oxiurii sunt viermi de dimensiuni reduse, a căror culoare este albă. Oxiurii se transmit extrem de repede și sunt des întâlniți la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani. Aceștia pot fi eliminați prin tratament medicamentos, însă există riscuri mari de reinfectare.

Cauze oxiuri la copii

Sugarii, copiii mici și copiii foarte mici sunt cei mai expuși riscului pentru infecția cu oxiuri (enterobiază). Oxiurii sunt extrem de contagioși și se transmit prin ingerarea sau inhalarea ouălor de dimensiuni microscopice. Acestea se pot afla pe suprafețe sau obiecte atinse de o persoană infectată.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Infecția cu limbrici (viermi rotunzi) este cel mai frecvent tip de infecție cu viermi din lume. Viermii rotunzi pot trăi în interiorul intestinului subțire până la 2 ani și se reproduc foarte repede.  

După ce ouăle sunt ingerate, acestea sunt transportate în duoden, unde lichidul duodenal înmoaie membranele, eliberând embrionii. În acest moment viermii măsoară aproximativ 1/10 mm. Viermii imaturi își continuă drumul spre partea terminală a intestinului subțire sau spre cecum. Se maturizează în 14 zile și copulează imediat. Masculii mor la scurt timp după aceea, pe când femelele rămân în cecum și apendice pentru o perioadă scurtă de timp, apoi se deplasează spre rect. 

În timpul trecerii ouăle cresc și se formează embrionii primitivi. Ei sunt apoi gata să-și depună ouăle, dar înainte de a face acest lucru așteaptă condiții optime, care sunt atinse atunci când gazda se odihnește în liniște. Ei trec de joncțiunea ano-rectală, se mișcă câțiva centimetri și își depun ouăle. Acest lucru completează ciclul de patru până la șase săptămâni și coincide cu episoadele ciclice de prurit la persoanele afectate. Infestarea poate apărea și prin inhalarea prafului care a fost contaminat cu ouă în momentul schimbării așternuturilor, de exemplu, sau prin atingerea unor suprafețe contaminate, cum sunt mânerele ușilor.

Depunerea ouălor cauzează mâncărimi și disconfort în zona anală. Atunci când pacientul infectat se scarpină, ouăle sunt transferate pe degetele acestuia, unde supraviețuiesc câteva ore. De asemenea, acestea sunt transferate pe obiectele și suprafețele atinse de pacient, infectând alte persoane. Pe suprafețele contaminate, ouăle de oxiuri pot supraviețui până la trei săptămâni – în această perioadă, oricine intră în contact cu suprafețele respective poate contracta paraziți intestinali.

Simptome oxiuri la copii

Există multe cazuri în care oxiurii nu se manifestă simptomatic. Însă pot fi identificate câteva semne care trădează infecția parazitară.

Pruritul ani, care poate fi ușor până la foarte sever, este cel mai frecvent simptom care trădează o infecție parazitară. Pruritul reapare la intervale regulate, în special noaptea, cam la o jumătate de oră după ce pacientul a adormit. Aceasta coincide cu ieșirea femelelor și mișcările lor în regiunea perianală. Depunerea ouălor este însoțită de iritații și inflamații locale.

Unii cercetători consideră că leziunea inflamatorie inițială este un răspuns alergic la secrețiile feminine sau la membrana exterioară lipicioasă a ouălor. Mulți medici acceptă mâncărimea anală la copii ca un semn specific de infecție parazitară.  

Un alt simptom foarte frecvent este iritabilitatea, care este probabil secundară mâncărimii și lipsei de somn odihnitor. Inițial, infecția cu oxiuri se manifestă prin mișcare constantă în timpul nopții, iar apoi prin insomnie, modificări ale dispoziției, scădere în greutate și pierderea poftei de mâncare. Acest model poate progresa la o problemă emoțională cronică. Recomandările de somn pentru copiii de vârstă școlară sunt între 9-10 ore pe noapte. Somnul sub 7 ore pe noapte este corelat cu afectarea sănătății mintale, dar și cu rezultate școlare slabe. 

Alte simptome posibile ale infecției parazitare sunt scărpinatul nasului, scrâșnitul dinților, mestecatul unghiilor, coșmarurile, neatenția la școală sau acasă și agitația; acestea sunt destul de inconstante și, atunci când există, sunt secundare iritabilității deja menționate. 

Infecțiile cronice pot duce la tulburări ale bacteriilor intestinale și pot afecta comunicarea dintre tractul gastrointestinal și creier. Comunicarea alterată a axei intestin-creier a fost legată de tulburări de comportament, tulburări de dispoziție, depresie și anxietate, precum și probleme de învățare și memorie.

La fete, oxiurii pătrund în tractul genital în aproximativ 20% dintre cazuri. Din această cauză, infecția cu oxiuri poate provoca roșeață și mâncărime în jurul zonei vaginale. 

În cazuri rare, este posibil să observi viermi  – mici, albi și lungi de 8-13 mm, dar și că micuțul tău se confrunte cu greață și vărsături sau începe să ude patul. Oxiurii pot irita uretra și pot duce la enurezis.

Diagnosticare oxiuri la copii

Dacă părintele suspectează că micuțul său ar putea avea oxiuri, va merge la medicul pediatru, pentru un consult de specialitate. În urma anamnezei, dar și a examinării zonei rectale, medicul poate confirma presupunerile părintelui.

Pentru a se asigura că diagnosticul este corect, medicul poate folosi testul benzii adezive – acesta este făcut timp de 3 zile la rând, de părinte, imediat ce copilul se trezește din somn. Acest test constă în lipirea unei bucăți de bandă adezivă transparentă în zona anală a celui mic. Cele 3 bucăți de bandă adezivă se vor duce apoi la medic, care le va examina la microscop pentru a depista ouăle de oxiuri ori larve. Rata de succes a acestei metode de testare este de peste 90%.

Medicul poate face și o analiză a materiilor fecale, însă aceasta nu este întotdeauna relevantă. În medie, ouăle parazite pot fi găsite doar în aproximativ 4% dintre probele de fecale. Acest lucru ar putea explica prevalența subdetectării și subestimării infestărilor parazitare în rândul copiilor.

Tratament oxiuri la copii

Tratamentul medicamentos, folosit în asociere cu regulile stricte de igienă, va trata infecția cu oxiuri. Există mai multe medicamente care determină eliminarea oxiurilor. Acestea sunt de obicei administrate în două doze, administrate la o distanță de 3 săptămâni. Este posibil să fie nevoie de mai multe cure medicamentoase pentru combaterea infecției parazitare.

Cele mai folosite medicamente pentru oxiuri sunt:

Tratamentul prescris de medic trebuie urmat de toată familia, oxiurii fiind extrem de contagioși. Dacă numai copilul urmează tratamentul, există riscul ca părinții să fie infectați la rândul lor, iar apoi să îl reinfecteze pe cel mic. Astfel, infecția parazitară nu este combătută.

Reguli de igienă de respectat în combaterea paraziților intestinali 

Pe lângă medicație, e important să se respecte reguli stricte de igienă, care reduc riscul de răspândire a paraziților intestinali. Iată despre ce reguli este vorba:

  • Mâinilor vor fi spălate cu apă și săpun înainte de fiecare masă, dar și pe parcursul zilei, ori de câte ori va fi necesar.
  • E indicat ca toți membrii familiei să își facă duș dimineața și să își schimbe lenjeria intimă.
  • Seara se recomandă iar dușul, pentru a reduce riscul de recontaminare prin intermediul apei din cadă.
  • Prosoapele nu trebuie folosite la comun în familie.
  • Lenjeria intimă, lenjeria de pat, pijamalele și prosoapele se vor spăla la temperaturi foarte ridicate, iar apoi se vor călca.
  • Unghiile copiilor, dar și ale celorlalți membrii ai familiei, vor fi tăiate foarte scurt.
  • Atunci când se schimbă lenjeria de pat, nu se vor agita cearșafurile, astfel încât ouăle să nu fie împrăștiate pe alte suprafețe.
  • Se vor trage draperiile pe timpul zilei și se va lăsa lumina naturală să pătrundă în toate încăperile – ouăle de oxiuri sunt foarte sensibile la lumina soarelui.
  • Se recomandă evitarea scărpinării. 
  • Încearcă să-l faci pe copil să nu-și muște unghiile sau să-și sugă degetul mare.
  • Aspiră foarte des pentru a îndepărta eventualele ouă.
  • Curăță suprafețele din casă pe care copiii le pot atinge, în special mânerele ușilor.
  • Descurajează copilul să mănânce alimente care au căzut pe podea.

Tratament naturist oxiuri

Există o serie de tratamente naturiste folosite pentru eliminarea pe cale naturală a oxiurilor. Se recomandă, însă, ca acestea să fie folosite pe post de tratament complementar celui standard, medicamentos ori pe post de măsură preventivă.

Iată ce remedii naturiste te pot ajuta în lupta cu oxiurii:

  • Usturoiul crud – oxiurii nu se dau în vânt după mirosul de usturoi, așa că poți introduce în alimentația celui mic usturoi crud dacă vrei să îl ajuți să elimine mai eficient oxiurii.
  • Zeamă de lămâie – scurge o jumătate de lămâie într-un pahar cu apă și oferă-i copilului acest amestec. Pentru a-l face mai ușor de ingerat, îl poți îndulci cu miere. Aciditatea lămâii schimbă pH-ul din organism, făcând astfel supraviețuirea oxiurilor mai dificilă.
  • Semințele de dovleac – coace semințe de dovleac la cuptor, apoi oferă-le copilului. Acestea conțin o substanță care declanșează o activitate antihelmintică. În felul acesta, viermii intestinali paralizează, facilitând astfel eliminarea acestora.

Cum previi infecția cu oxiuri la copii

După tratament, infecția poate apărea din nou. Acest lucru este comun în zonele în care infecția cu viermi rotunzi este larg răspândită. Pentru a preveni o infecție parazitară:

  • Spală, curăță și gătește bine fructele și legumele înainte de a le consuma.
  • Spală-te pe mâini, în special înainte de mânca, și insistă ca și micuțul tău să se spele pe mâini cu apă și săpun după ce vine de afară, înainte de a pune mâna pe alimente și după ce a mers la baie.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - Children
https://www.cdc.gov/parasites/children.html
Standford Medicine - Roundworm Infection in Children
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=roundworm-infections-in-children--160-54


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0