Herpangina, boala copilariei cauzata de virusul Coxsackie

Herpangina este o afectiune cauzata in general de virusul Coxsackie, care se manifesta prin basici si afte care apar in cavitatea bucala, mai ales la baza gatului si pe cerul gurii. Printre manifestarile acestei afectiuni se numara si febra, durerile in gat si cele de cap.

Asemanatoare cu boala mana-gura-picior, herpangina afecteaza in general copiii si este cauzata de virusuri care fac parte din categoria enterovirusurilor.

Cauze herpangina

In cele mai multe cazuri, herpangina este cauzata de infectia cu virusul Coxsackie de tip A. Totusi, sunt si situatii in care herpangina este provocata de un virus precum Coxsackie de grupa B, enterovirus sau chiar echovirus.

 

Aceasta este o afectiune foarte contagioasa, fiind transmisa mai ales in prima saptamana de la infectare. In general, transmiterea virusului se face pe cale fecala, insa el poate fi luat si prin inhalarea particulelor de saliva ale pacientului infectat, in urma stranutului sau tusei.

Factori de risc herpangina

Copiii mai mici de 5 ani sunt in special expusi riscului de a contracta unul dintre virusurile care cauzeaza herpangina.

Copiii care se afla in colectivitate, la gradinita, la cresa sau in tabere, sunt de asemenea predispusi acestei afectiuni.

Simptome herpangina

  • Basici/ afte in gura, mai ales la baza gatului, dar si pe cerul gurii – acestea apar la 1-2 zile dupa infectare, au marginile rosii, interiorul de culoare gri si dispar in cel mult 7 zile
  • Dureri de cap
  • Febra mare (poate ajunge la 41 grade Celsius extrem de repede)
  • Durere in gat
  • Pierderea apetitului
  • Dificultati la inghitire
  • Varsaturi – mai ales la copiii mai mici de 1 an
  • Inflamarea ganglionilor limfatici.


Copilul trebuie dus de urgenta la medic daca febra nu scade, indiferent de masurile luate de parinte, daca ulceratiile din cavitatea bucala nu dispar in 5 zile sau daca apar simptome ale deshidratarii (uscaciunea gurii, oboseala, reducerea volumului de urina, urina inchisa la culoare, paloarea fetei).

Diagnostic herpangina

Medicul pediatru poate diagnostica aceasta afectiune prin simpla examinare a celui mic. Asta pentru ca bubitele din cavitatea bucala care apar pe fondul acestei boli sunt usor identificabile.

Nu sunt necesare analize de sange sau alte teste pentru depistarea herpanginei.

Tratament herpangina

Herpangina va trece de la sine, odata ce organismul va elimina virusul. Fiind o infectie virala, tratamentul cu antibiotice nu este de ajutor.

Totusi, se foloseste tratamentul simptomatic, pentru reducerea febrei, dar si pentru ameliorarea durerilor ori pentru prevenirea deshidratarii.

Ibuprofenul si acetaminofenul (n.r. paracetamol) pot fi administrate de medic pentru reducerea febrei si a disconfortului. Aspirina este interzisa, intrucat poate cauza sindromul Reye daca e administrata copiilor si adolescentilor.

Cremele si solutiile pe baza de anestezic pot fi folosite pentru ameliorarea durerilor si disconfortului cauzat de bubitele din gura pacientului.

Hidratarea este si ea foarte importanta pentru pacientul cu herpangina. Se recomanda consumul de apa, ceaiuri si supe, insa e contraindicat consumul de citrice si sucuri din fructe cictrice, acestea fiind foarte acide, ceea ce inseamna ca sporesc disconfortul resimtit la nivelul basicilor si aftelor.

Prevenire herpangina

Respectarea regulilor de igiena este esentiala pentru reducerea riscului de herpangina. Invata-ti copilul sa se spele pe maini de mai multe ori de-a lungul zilei, insa mai ales dupa ce foloseste toaleta si inainte de a manca.

Daca cel mic sufera de herpangina, invata-l sa se spele des pe maini si sa isi puna mana la gura cand stranuta sau tuseste. Dezinfecteaza suprafetele cu care intra in contact, pentru a reduce riscul de raspandire a virusului.

De asemenea, copilul diagnosticat cu herpangina trebuie tinut acasa cateva zile, chiar o saptamana, astfel incat sa nu raspandeasca virusul copiilor cu care intra in contact.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: “Herpangina”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Carlin B Corsino si Derek R. Linklater

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0