Meningita: cauze, simptome și tratament

Meningita este o infecție care afectează membranele care învelesc creierul și măduva spinării, membrane care poartă denumirea de meninge. Meningita este de mai multe feluri, în funcție de cauza declanșatoare, cea bacteriană, de exemplu, este contagioasă și poate fi fatală.

Cauze meningită

Meningita este, de regulă, cauzată de o infecție bacteriană sau virală, care apare în altă parte a corpului și se răspândește la meninge. Infecțiile de la nivelul urechilor, cele ale sinusurilor ori ale tractului respirator superior pot migra către meninge. Cauze mai rare care declanșează meningita sunt infecțiile fungice, sifilisul, tuberculoza, bolile autoimune și anumite tratamente medicamentoase.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Meningita bacteriană - acest tip de meningită este cauzat de o bacterie precum meningococul, pneumococul ori Listeria monocytogenes. Infecțiile cu Neisseria meningitidis, care cauzează boala meningococică, pot duce la complicații pe termen lung la aproximativ 25% dintre oameni.În cele mai multe cazuri, meningita bacteriană apare atunci când bacteria migrează de la nivelul sinusurilor, urechilor ori tractului respirator, prin sânge, direct la creier.

Meningita bacteriană este cea mai gravă formă de meningită și necesită îngrijiri medicale de urgență. Dacă nu este tratată corespunzător, meningita poate provoca moartea în doar câteva ore ori poate cauza daune permanente creierului, precum și altor părți ale corpului.

Bacteria care cauzează meningită este contagioasă și se răspândește prin tuse sau strănut. Așadar, dacă intri în contact direct cu o persoană care suferă de meningită, este extrem de important să discuți cu un medic, care îți va explica tot ce trebuie să faci pentru a evita infecția.

Meningita virală - spre deosebire de cea bacteriană, meningita virală este mai des întâlnită, dar și mult mai puțin periculoasă. Aceasta poate fi declanșată de o serie de virusuri, precum  enterovirusurile ce  provoacă meningita virală, dar  și diaree. Alte  virusuri care pot provoca meningită sunt:

 • paramixovirus, un membru al familiei Rubulavirus ce provoaca oreion
 • Epstein-Barr
 • virusul varicela-zoster,ian care este responsabil pentru varicela
 • virusul gripal
 • virusul West Nile

Spre deosebire de meningita bacteriană, majoritatea oamenilor se recuperează complet după meningita virală.

Persoanele care suferă de meningită virală se recuperează mult mai repede, de multe ori și fără un tratament medicamentos. În orice caz, pentru a evita pericolele, dacă observi simptome îngrijorătoare, ia legătura cu medicul tău, care îți va pune diagnosticul corect și îți va recomanda un tratament pe măsură. Meningita virală poate avea complicații serioase la bebelușii mai mici de o lună și la persoanele cu un sistem imunitar foarte slăbit.

Meningita fungică - acest tip de meningită este cel mai rar întâlnit și apare, în general, la persoanele cu un sistem imunitar extrem de slăbit precum bolnavii de SIDA ori suferinzii de cancer. Meningita fungică nu este contagioasă, ci apare în urma unei infecții fungice din altă parte a organismului, care urcă treptat, prin măduva osoasă, către creier. Ciupercile care cauzează meningita includ:

 • Candida: Această ciupercă trăiește în corp și pe piele. Este de obicei inofensiv, dar poate provoca meningită la persoanele cu un sistem imunitar compromis.
 • Blastomyces: Prezentă de obicei în solul umed, frunze în descompunere și lemn, această ciupercă crește mai mult în statele de mijloc, sud-est și central.
 • Cryptococcus: Această ciupercă trăiește în diferite medii din întreaga lume.
 • Coccidioides: Oamenii din statele de sud-vest sunt mai susceptibili de a fi expuși la această ciupercă.
 • Histoplasmă: oamenii sunt mai susceptibili de a întâlni această ciupercă în statele centrale și de est. Crește în principal în sol și excremente de păsări și lilieci.

Meningita in bolile autoimune  implicarea sistemului nervos central a fost asociată cu aproape toate bolile autoimune. Meningita cronică este o constelație prezentă de simptome pentru un grup select de boli, inclusiv sarcoidoza, lupusul, boala Behçet și vasculita.

Factori de risc pentru meningită

Cu toții suntem predispuși, în anumite condiții, la meningită, însă, potrivit specialiștilor, există persoane care prezintă risc crescut: copiii mai mici de 5 ani, adolescenții și tinerii cu vârste cuprinse între 16-25 ani, adulții de peste 55 de ani. Alți factori de risc sunt:

Lipsa vaccinărilor. Riscul crește pentru oricine nu a completat programul de vaccinare recomandat pentru copii sau pentru adulți.

Viața într-un cadru comunitar. Studenții care locuiesc în cămine, personalul bazelor militare și copiii din internate și unități de îngrijire a copilului prezintă un risc mai mare de meningită meningococică. Acest lucru are legătură probabil cu faptul că bacteria este transmisă pe calea respiratorie și se răspândește rapid în grupuri mari.

Sarcina. Sarcina crește riscul listeriozei - o infecție cauzată de bacteriile Listeria, care pot provoca și meningită. Listerioza crește riscul de avort și naștere prematură.

Sistem imunitar compromis. SIDA, alcoolismul, diabetul, utilizarea de medicamente imunosupresoare și alți factori care afectează sistemul imunitar cresc riscul de meningită al unei persoane.

 
Anumite medicamente  Medicamentele care pot provoca meningită neinfecțioasă includ medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și anumite antibiotice. Meningita neinfecțioasă cauzată de AINS poate apărea la persoanele care au tulburări autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă sau lupusul eritematos sistemic.

Simptome meningită

 • Febră foarte mare
 • Rigiditatea gâtului
 • Durere de cap severă
 • Durere de cap acompaniată de greață și vărsături
 • Confuzie și dificultăți de concentrare
 • Somnolență
 • Sensibilitate la lumină
 • Pierderea apetitului și a senzației de sete
 • Iritații la nivelul pielii.

Simptome meningită la bebeluși

 • Febră mare
 • Plâns continuu
 • Apatie
 • Refuzul laptelui
 • O umflătură la nivelul fontanelei
 • Încordarea gâtului.

Imediat ce se observă aceste simptome, trebuie cerut ajutor de specialitate pentru stabilirea unui diagnostic și a unui tratament adecvat în timp util.

Meningita cronică

Meningita cronica este definită ca un profil inflamator al lichidului cefalorahidian (LCR) care persistă cel puțin 1 lună. Simpyomatologia include adesea

 • dureri de cap,
 • greață,
 • vărsături,
 • neuropatii craniene,
 • simptome de presiune intracraniană crescută sau
 • deficite neurologice focale.

Cele mai frecvente etiologii ale meningitei cronice se împart în 3 mari categorii: infecțioase, autoimune și neoplazice.

Evaluarea pacientului cu suspiciune de meningită cronică trebuie să includă un istoric detaliat și un examen fizic, precum și diagnostice repetate de LCR, studii serologice și biopsie a creierului sau a altui țesut anormal (de exemplu, ganglion limfatic sau plămân), atunci când este indicat.

Cele mai frecvente cauze ale meningitei infecțioase cronice, inclusiv speciile Cryptococcus, Aspergillus fumigatus, Mycobacterium tuberculosis și sifilisul, Identificarea precoce a etiologiei și tratamentul rapid sunt cruciale pentru îmbunătățirea morbidității și mortalității, dar potențialele afecțiuni infecțioase și neoplazice ar trebui excluse înainte de a începe tratament empiric cu steroizi sau medicamente imunosupresoare.

Tratament meningită

Tratamentul este prescris în funcție de cauza meningitei. Meningita bacteriană necesită internare de urgență și este tratată cu antibiotic pe cale intravenoasă. Antibioticul este ales în funcție de bacteria care a cauzat afecțiunea. Meningita virală nu este tratată cu printr-o terapie anume, ci se rezolvă de la sine în cel mult două săptămâni de la instalare. Meningita fungică este tratată cu agenți antifungici.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 
In general, procesele care provoacă meningită cronică nu răspund la tratamentul empiric tradițional cu antibiotice și antivirale. Decizia de a iniția terapia empirică trebuie luată în considerare de la caz la caz și ar trebui să ia în considerare factori precum anomaliile detectate la examenul clinic, starea imunității, expunerile recente, etiologiile cel mai probabil și riscurile potențiale ale tratamentului.
O etiologie bacteriană a meningitei trebuie întotdeauna luată în considerare la pacientele care sunt gravide sau la pacientii cu neutropenie sau transplant recent. Pacienții suspectați de meningită bacteriană acută trebuie tratați empiric cu antibiotice cu spectru larg.

Meningita recurenta

Extrem de rar, oamenii se pot confrunta cu două sau mai multe episoade de meningită. Meningita recurentă poate fi cauzată de bacterii, virusuri sau alte afecțiuni autoimune- precum lupus, vasculita etc.
Majoritatea oamenilor unii dezvoltă imunitate la microorganismul care le-a cauzat boala. Cu toate acestea, există mai multe cauze diferite de meningită și, prin urmare, este posibil, dar rar, să aveți boala de mai multe ori. Deși extrem de rare, unele virusuri pot provoca meningită recurentă.

"Sechelele" meningitei

Multi oamnei se tem de efectele pe termen lung in urma trecerii printr-un episod de meningita.

Meningita bacteriana

In cazul  meningitei bacteriane, complicațiile posibile pe termen lung includ:

 • probleme de vorbire
 • probleme cu memoria
 • pierderea coordonării
 • dificultati de invatare
 • pierderea auzului
 • pierderea vederii
 • convulsii
 • hidrocefalie, care este o acumulare de lichid în creier

Vaccinurile ajută la prevenirea meningitei bacteriene și sunt disponibile copiilor cu vârsta cuprinsă între 11 și 12 ani, cărora li se poate face un rapel la vârsta de 16 ani.

Oamenii care locuiesc în comunitati de exemplu, în căminele universitare sau în cămine, ori merg in camping, tabere, armata – au un risc crescut de meningită bacteriană datorită contagiozitatii bateriilor în medii dens populate.

Meningita fungica

Meningita fungică se dezvoltă atunci când o infecție fungică într-o altă zonă a corpului se răspândește la creier.
Persoanele care s-au vindecat de meningita fungică pot experimenta unele efecte pe termen lung, care pot include Sursa de încredere:

 • ceață
 • probleme de meorie
 • confuzie
 • dureri de cap 
 • hidrocefalie

Prevenirea meningitei fungice este dificilă, deoarece nu se transmite între oameni. Cu toate acestea, există solutii pentru a preintampina inhalarea  sau intrarea  în contact cu sporii fungici. Acestea includ:

 • evitarea zonelor cu mult praf, precum șantierele de construcții
 • purtarea de mască N95 în medii cu praf
 • închiderea tuturor ferestrelor în timpul furtunilor de praf
 • curățarea tăieturilor și zgârieturilor de piele cât mai curând posibil

Meningitele non-infectioase

In cazul meningitei neinfecțioase provocata de e o afecțiune sau un medicament, traumatism cranian, operatie pe creier, cancer, lupus
medicamente imunosupresoare efectele pe termen lung asupra sănătății pe care o persoană le poate experimenta după dezvoltarea meningitei sunt similare, indiferent de cauză. Severitatea meningitei este cea care dictează efectele rezultate pe termen lung asupra sănătății.

Deși complicațiile pot aparea mai degraba în cazurile de meningită bacteriană, se pot instala și la persoanele cu meningită neinfecțioasă si  includ:

 • probleme de memorie și concentrare
 • pierderea auzului
 • convulsii
 • dificultati de invatare
 • artrită
 • pierderea vederii

Preventia prin vaccinare

La ora actuala exista o serie de vaccinuri care pot preveni meningita de diverse tipuri.

Vaccinul împotriva meningitei B

Vaccinul  oferă protecție împotriva bacteriilor meningococice din grupul B, care sunt o cauză frecventă a meningitei la copiii mici, recomandat bebelusilor in varsta de 8 saptamani, urmat de o a doua doza la 16 saptamani si un rapel la 1 an.

Vaccin hexavalent

Vaccinul 6-în-1, cunoscut și sub numele de vaccin DTaP/IPV/Hib/Hep B, oferă protecție împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B, poliomielitei și Haemophilus influenzae tip b (Hib)p un tip de bacterii care pot provoca meningita. Vaccinul se administrează în 3 ocazii separate, când bebelușii au 8, 12 și 16 săptămâni.

Vaccinul pneumococic

Vaccinul pneumococic oferă protecție împotriva infecțiilor grave cauzate de bacteriile pneumococice, inclusiv meningita. Bebelușii născuți  după 1 ianuarie 2020 au vaccinul pneumococic sub formă de 2 injecții separate la 12 săptămâni cu un rapel administrat la vârsta de 1 an. Bebelușilor născuți înainte de această dată li se vor oferi în continuare 3 doze, la 8 și 16 săptămâni și un rapel la 1 an.

Vaccin Hib/Men C

Vaccinul împotriva meningitei C oferă protecție împotriva unui tip de bacterii numite bacterii meningococice din grupa C, care pot provoca meningită. Bebelușilor li se oferă un vaccin combinat Hib/Men C la vârsta de 1 an.

Adolescenților și studenților începători li se oferă, de asemenea, vaccinarea împotriva bacteriilor meningococice de grup C, ca parte a vaccinului combinat împotriva meningitei ACWY.

Vaccinul ROR

Vaccinul ROR oferă protecție împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. Meningita poate apărea uneori ca o complicație a acestor infecții. Se administrează de obicei copiilor la vârsta de 1 an. Ei vor primi apoi o a doua doză când vor împlini 3 ani și 4 luni.

Vaccinul ACWY împotriva meningitei

Vaccinurile ACWY împotriva meningitei oferă protecție împotriva a 4 tipuri de bacterii care pot provoca meningită: grupele meningococice A, C, W și Y. Tinerii adolescenți,elevii sau  studenții  care merg la camin pentru prima dată sunt sfătuiți să se vaccineze.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Meningitis
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/meningitis/symptoms-causes/syc-20350508

https://www.nhs.uk/conditions/meningitis/vaccination/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0