

Durerile de crestere la copii - cum le identifici si cand ar trebui sa ajungi la medic
Durerile de crestere la copii - cum le identifici si cand ar trebui sa ajungi la medic
Durerile de crestere la copii - cum le identifici si cand ar trebui sa ajungi la medic
Peste 25% dintre copii au dureri de crestere. Acestea apar, de obicei, in doua perioade: intre 3-5 ani si apoi intre 8-12 ani. Iata cum recunosti aceste dureri si ce poti face pentru a ameliora suferinta celui mic!
Durerile de crestere sunt, de fapt, crampe care se resimt la nivelul musculaturii picioarelor. Acestea apar de regula dupa amiaza sau seara, insa exista si situatii in care aceste dureri debuteaza noaptea si trezesc copilul din somn.
Cauze dureri de crestere
In ciuda denumirii acestor dureri, nu exista nicio dovada stiintifica potrivit careia durerile de acest tip sunt asociate in vreun fel cu cresterea copilului.
Mai degraba, medicii suspecteaza ca ar putea fi vorba despre dureri musculare cauzate de activitatile intense din punct de vedere fizic pe care le desfasoara copiii. Printre aceste activitati se numara alergatul, saritul si cataratul.
Si postura incorecta a corpului poate contribui la aparitia durerilor de crestere. Statul prelungit in picioare, statul in sezut ore in sir ori adoptarea unei pozitii atipice, mai ales la nivelul picioarelor, pot favoriza durerile de crestere.
Si stresul emotional poate determina aparitia durerilor de crestere. Acestea sunt in general asociate cu alte manifestari precum durerile de burta, incordarea ori tulburarile de somn.
Simptome dureri de crestere
Aceste dureri se manifesta in mod diferit la fiecare copil. Unii copiii au dureri mai intense, altii mai usoare. Rareori durerile apar zilnic.
Durerile se concentreaza in zona musculara, nu la nivel articular. De multe ori, acestea apar in spatele genunchilor ori in zona gambelor.
Iti poti da seama daca cel mic sufera de dureri de crestere sau de altceva mai grav prin masarea picioarelor – copilul cu dureri de crestere te va lasa sa ii atingi sau masezi picioarele, insa copilul cu probleme mai grave nu iti va permite sa ii atingi picioarele, intrucat durerile sunt foarte mari.
Diagnosticare dureri de crestere
Daca cel mic se plange constant de dureri la nivelul picioarelor, este obligatoriu sa il duci la medic, pentru un consult de specialitate.
Medicul va face anamneza, va examina picioarele si poate chiar sa faca o radiografie pentru a verifica daca exista vreo fractura.
Dupa ce va elimina alte posibile cauze ale durerii, medicul va stabili diagnosticul de dureri de crestere si va face recomandarile necesare. Printre afectiunile pe care trebuie sa le elimine medicul in stabilirea cauzei durerilor de picioare la copii se numara: artrita, infectiile precum osteomielita sau fracturi osoase.
Tratament dureri de crestere
Tratamentul pentru durerile de crestere este stabilit in functie de intensitatea durerii. In situatiile in care durerea este severa, medicul poate recomanda paracetamol sau ibuprofen pentru ameliorarea acesteia.
* Nu se va oferi aspirina copilului sau adolescentului, intrucat aceasta creste riscul celor mici de a dezvolta sindromul Reye.
Altfel, se folosesc remedii precum:
- Masarea picioarelor copilului
- Compresele calde aplicate pe zonele dureroase
- Exercitii de stretching
Recomandarea medicilor este sa nu spunem copiilor ca durerile sunt cauzate de crestere sau de activitatile desfasurate, astfel incat sa nu dezvolte vreo teama cu privire la acestea.
Daca cel mic este foarte sensibil la durere si are reactii neplacute, ai putea sa il duci la un psiholog, care sa il ajute sa faca fata mai bine durerii si neplacerilor.
Dieta
Nu exista anumite alimente care sa genereze dureri de crestere, insa este evident ca o hrana nesanatoasa, bazata de dulciuri si fast food, prajeli, fainoase pot duce la cresterea in greutate iar cel mic sa experimenteze dureri la nivelul genunchilor, cauzate de surasolicitarea acestora.
In schimb puteti introduce in dieta copilului alimentelor antiinflamatoare pentru a sustine dezvoltarea armonioasa si sanatoasa. Alimentele antiinflamatoare pe care le puteti incorpora in hrana zilnica sunt migdalele, roșiile, uleiul de măsline, avocado, legumele si frunzele verzi (salata, spanac, iceberg, ruccola, valeriana) și peștii grași.
Pe de alta parte, alimentele care ajuta la o crestere in inaltime corespunzatoare sunt cele bogate in aminoacizi, vitamine si minerale, cum ar fi oul, carnea de pasare, iaurtul, urda, branzica de casa, leguminoasele (fasole, naut, linte, mazare) dar si quinoa, ciuperci si fructele.
Daca cel mic refuza gustul pestelui, ii puteti suplimenta hrana cu nutraceutice- acele suplimente extrase din alimente, care au si un aport substantial de vitamina D3, ulei de luminita noptii care sustine dezvoltarea hormonala armonioasa, fosfatidilserina care ajuta la concentrare, reduce oboseala, regularizeaza somnul.
Cand e cazul sa mergi cu cel mic de urgenta la medic daca acuza dureri la nivelul picioarelor
- Durerea este insotita de umflarea si inrosirea zonei.
- Articulatiile sunt rigide
- Durerea apare in urma unei leziuni provocate de un accident (cazatura, accidentari la sport sau joaca).
- Copilul schiopateaza.
- Cel mic face febra sau are stari subfebrile, repetate
- Apar eruptii la nivelul pielii, care insotesc durerile de picioare
- Pierderea in greutate
Simptomele de mai sus exclud posibilitatea de a fi vorba despre durerile de crestere, iar parintele trebuie sa mearga cu cel mic la medic pentru a afla cauza durerilor.
Alte cauze posibile ale durerilor de picioare care pot fi mai grave pot include artrita idiopatică juvenilă (AIJ), lupusul, boala Lyme și leucemia. Un prim diagnostic orientativ se poate elabora prin teste de sange in cazul suspiciunii acestor afectiuni grave.
Sursa foto: Shutterstock