

Durerile articulare la copii: cauze frecvente, diagnostic & tratament
Durerile articulare la copii: cauze frecvente, diagnostic & tratament
Durerile articulare la copii: cauze frecvente, diagnostic & tratament
Copilul acuza dureri articulare? Iata ce cauze pot avea acestea, dar si ce poti face pentru a ii alina durerile.
Uneori durerile articulare ale copiilor tradeaza o crestere prea rapida, insa alteori poate fi vorba despre afectiuni serioase cum ar fi lupusul. De aceea, durerile articulare ale celor mici nu trebuie trecute cu vederea, ci trebuie sa fie investigate pentru a se descoperi cauza.
Cauze dureri articulare la copii
Cresterea rapida – durerile cauzate de cresterea accelerata sunt responsabile pentru mai bine de jumatate din situatiile in care copiii acuza dureri la nivelul articulatiilor. In general, prescolarii si preadolescentii sunt afectati de aceste dureri.
Genunchii (mai exact, partea din spatele acestora) sunt cei mai afectati de durerile de crestere. Aceste dureri se pot intensifica in timp ce copilul face anumite eforturi – la alergare, la urcarea scarilor ori in timp ce se apleaca.
Durerile de crestere nu necesita un tratament anume, acestea vindecandu-se de la sine. Insa poti face cateva lucruri pentru a-i ameliora micutului tau disconfortul si durerea – masarea articulatiilor dureroase, folosirea unor comprese calde, exercitii de stretching, bai caldute si, daca situatia o cere, administrarea unor calmante precum acetaminofenul (n.r. paracetamol).
Artrita idiopatica juvenila – uneori, durerile articulare ale copiilor sunt cauzate de afectiuni reumatice precum artrita idiopatica juvenila. Aceasta se manifesta prin dureri articulare, care sunt insa insotite de umflare, inflamare si rigiditate la nivelul articulatiei. Durerile se pot ameliora sau pot disparea in anumite perioade, aceasta afectiune fiind una care se manifesta episodic, prin pusee de activitate a bolii, care alterneaza cu perioade de acalmie.
Intr-o asemenea situatie, copilul trebuie vazut urgent de un medic reumatolog, care ii va prescrie tratamentul adecvat.
Lupus – in cazuri rare, durerile articulare ale copiilor pot fi cauzate de aceasta afectiune de natura autoimuna care afecteaza, printre altele, si articulatiile. Adolescentii sunt mai predispusi lupusului decat copiii mai mici.
Avand o serie de simptome si manifestandu-se diferit de la un pacient la altul, lupusul este destul de dificil de diagnosticat. Odata ce un copil este diagnosticat cu lupus, acesta va trebui sa urmeze in permanenta un tratament care va mentine remisiunea pentru perioade mai lungi.
Leucemia – acest tip de cancer al sangelui debuteaza la nivelul maduvei osoase si este cel mai frecvent cancer intalnit in randul copiilor. Leucemia poate cauza, printre alte simptome, si dureri articulare. In functie de tipul de leucemie identificat, medicul va recomanda un tratament care poate vindeca leucemia. In cazul in care tratamentul da roade, durerile articulare vor disparea dupa vindecarea cancerului.
Boala Osgood Schlatter, cunoscută și sub denumirea de osteocondroză, apofizită a tuberculului tibial sau apofizită de tracțiune a tuberculului tibial, este o cauză frecventă a durerii anterioare a genunchiului la copiii care practica activitati sportive. Prezentarea clinică asociază în mod clasic debutul atraumatic, insidios, al durerii anterioare a genunchiului, cu sensibilitate la locul de inserare a tendonului rotulian la tuberozitatea tibială. Condiția este autolimitată și apare secundar activităților repetitive de stres ale mecanismului extensor, cum ar fi săriturile și sprintul. Sporturile frecvent întâlnite în asociere cu această afecțiune includ:
- Baschet
- Volei
- Sprinteri
- Gimnastică
- Fotbal
Chiar dacă tulburarea este benignă, recuperarea poate fi prelungită și poate cauza absența de la sport. Debutul tulburării este treptat și de obicei asociat cu activități repetitive ale genunchiului. De obicei, există sensibilitate peste tuberculul tibial.
Exista si alte cauze ale durerilor articulare la copii, insa mai putin frecvente. Printre acestea se numara si boala Lyme.
Diagnosticare dureri articulare copii
Daca cel mic acuza dureri articulare fara sa se fi lovit, e indicat ca parintele sa il duca la medicul pediatru care, la randul lui, il va trimite catre un specialist daca va constata ca este necesar, in urma evaluarii fizice.
Medicul va face examinarea fizica, insa poate folosi si alte analize sau teste, printre care si metodele de diagnosticare imagistica (tomografie computerizata, RMN), astfel incat sa identifice cauza durerii.
Tratament dureri articulare
In functie de diagnosticul stabilit de medic, se va prescrie un tratament care va ameliora durerile resimtite de copil. Tratamentele pe baza de antiinflamatoare si calmante sunt, in general, folosite in acest sens.
De cele mai multe ori afecțiunea este autolimitată, dar poate persista până la 2 ani până când apofiza fuzionează. Tratamentul include repaus relativ și modificarea activității din activitatea ofensătoare, ghidată de nivelul durerii. Nu există dovezi care să sugereze că odihna accelerează recuperarea, dar restricția activității este eficientă în reducerea durerii. Pacienții pot participa la sport atâta timp cât durerea se rezolvă cu odihnă și nu limitează activitățile asociate sportului. Aplicarea locală de gheață și AINS poate fi utilizată pentru ameliorarea durerii.
O genunchieră de protecție poate fi purtată peste tuberculul tibial pentru a proteja de trauma directă. Întinderea ischiobiilor și exercițiile de întindere și întărire a cvadricepsului pot fi un adjuvant util. Dacă durerea nu răspunde la măsurile conservatoare, poate fi justificată terapia fizică formală.
În boala Osgood-Schlatter, cazuri severe, prelungite, poate fi luată în considerare o perioadă scurtă de imobilizare a genunchiului. Nu există dovezi care să recomande terapie prin injecție sau intervenție chirurgicală. Simptomele sunt de obicei autolimitate cu o rezoluție a durerii la închiderea apofizei. Sechelele pe termen lung pot include un tubercul tibial îngroșat sau proeminent, dar acesta este asimptomatic în marea majoritate a cazurilor.
Remedii dureri articulare la copii
Durerile articulare pot fi ameliorate si cu ajutorul unor metode la indemana.
Baile caldute, compresele calde, uneori alternate cu comprese cu gheata, pot ameliora durerile articulare.
De asemenea, se pot folosi si cataplasme cu varza proaspata, care accelereaza procesul de ameliorare a inflamatiei.
Masarea articulatiilor dureroase, eventual cu un gel antiinflamator, poate sa calmeze durerile.
Nivelul durerii dictează tratamentul general, iar managementul include tratamentul simptomatic cu gheață și antiinflamatoare esteroidiene, precum și modificarea activității și odihna relativă de la activități incitante în asociere cu regimul de întindere a extremităților inferioare pentru a corecta factorii biomecanici predispozanți.
Sursa foto: Shutterstock
Osgood Schlatter Disease, 2022,James M. Smith; Matthew Varacallo.