Leucemia: simptome, factori de risc si tratament

1. Despre leucemie
   a. Ce este leucemia?
   b. Cauzele și factorii de risc ai leucemiei
   c. Simptomele leucemiei
   d. Tipuri de leucemie și rata de supraviețuire
   e. Diagnosticarea leucemiei
2. Cum se tratează leucemia?
   a. Tratamentul prin chimioterapie al leucemiei
   b. Tratamentul prin radioterapie al leucemiei
   c. Terapii țintite pentru tratarea leucemiei
   d. Tratamentul cu celule stem pentru leucemie
   e. Transplantul de măduvă pentru leucemie
   f. Terapia de susținere în cazul bolnavilor de leucemie
   g. Terapii și tratamente complementare pentru leucemie
3. Remisia leucemiei
4. Influența leucemiei asupra vieții personale, profesionale și sociale

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Despre leucemie

Leucemia este un tip de cancer care apare la nivelul măduvei osoase, având ca rezultat mărirea anormală a nivelului de celule albe din sânge. Denumirea de leucemie provine din limba greacă, „leukos” însemnând alb, iar „haima” sânge.

Ce este leucemia?

Leucemia este cancerul celulelor de sânge, această afecțiune vizând de cele mai multe ori globulele albe. Există însă și excepții, adică situații în care leucemia debutează la nivelul altor celule. Leucemia poate fi atât acută (care se dezvoltă rapid), cât și cronică (care are o evoluție lentă).

Cauzele și factorii de risc ai leucemiei

Cauza exactă a apariției leucemiei este încă necunoscută, însă se pare că această afecțiune apare în urma combinării unor factori genetici cu factorii de mediu. Leucemia apare atunci când se petrece o mutație la nivelul ADN-ului celulelor, mutație care declanșează creșterea și multiplicarea anormală a celulelor albe, care își pierd funcțiile normale. Nu se știe însă ce declanșează apariția acestei mutații.

Majoritatea cazurilor de leucemie nu sunt ereditare, însă unele predispoziții și mutații genetice pot fi moștenite. Există factori de risc care măresc predispoziția pentru apariția leucemiei. Unii dintre acești factori de risc au fost validați de studiile făcute în domeniu, în timp ce alții se află încă în faza de cercetare.

  • Moștenirea genetică – unele studii făcute în familii cu gemeni au dovedit faptul că unele persoane prezintă risc crescut de leucemie din cauza unei anumite gene.
  • Sindromul Down – persoanele cu sindromul Down au risc crescut de leucemie, comparativ cu persoanele care nu suferă de acest sindrom. Specialiștii susțin că anomaliile cromozomiale sunt cele care măresc riscul de leucemie.
  • Expunerea la radiații ionizate
  • Virusul HIV sau virusul HTLV-1 (n.r. virusul leucemiei cu celulele T, adică cu tricocelulite)
  • Expunerea la benzen sau la unele petrochimicale
  • Chimioterapia cu agenți de alchilare folosită pentru tratarea altor tipuri de cancer
  • Fumatul
  • Folosirea vopselei de păr

Simptomele leucemiei

Simptomele leucemiei includ:

  • Transpirații excesive, în special pe timpul nopții
  • Oboseală și slăbiciune
  • Scădere în greutate nemotivată
  • Dureri de oase
  • Noduli limfatici inflamați (mai ales la nivelul gâtului și în zona axilei)
  • Mărirea splinei/ ficatului
  • Apariția unor pete roșii la nivel cutanat – peteșii
  • Învinețirea rapidă
  • Sângerări din cauza problemelor de coagulare a sângelui
  • Febră sau frisoane
  • Infecții dese
  • Anemie

Tipuri de leucemie și rată de supraviețuire

Specialiștii împart leucemia în patru mari categorii, clasificate la rândul lor în acută/ cronică și limfoidă/ mieloidă. În funcție de tipul de leucemie de care un pacient suferă, medicul stabilește tratamentul cel mai potrivit și poate da un prognostic și în ceea ce privește speranța de viață.

Leucemia limfoidă acută

Leucemia limfoidă acută debutează la nivelul măduvei osoase, acolo unde sunt produse celulele albe. Acest tip de leucemie apare, în general, la copii. Speranța de viață pe 5 ani este de 68,2% în cazul acestui tip de leucemie.

Leucemia limfoidă cronică

Leucemia limfoidă cronică afectează, în general, persoanele de peste 55 de ani, fiind o afecțiune extrem de rar întâlnită în rândul copiilor. Rata de supraviețuire pe 5 ani este de 83,2% în caz de leucemie limfoidă cronică.

Leucemia mieloidă acută

Leucemia mieloidă acută apare atât la copii, cât și la adulți. Aceasta este cea mai des întâlnită formă de leucemie. Rata de supraviețuire pe 5 ani este de 26,9% în caz de leucemie mieloidă acută.

Leucemia mieloidă cronică

Leucemia mieloidă cronică afectează, în general, adulții. Rata de supraviețuire pe 5 ani în caz de leucemie mieloidă cronică este de 66,9%.

Există și alte tipuri de leucemie, însă mult mai rar întâlnite decât cele 4 prezentate mai sus.

Leucemia mielomonocitară juvenilă

Leucemia mielomonocitară juvenilă este un tip de leucemie care afectează copii de sub 6 ani.

Leucemia mielomonocitară cronică

Leucemia mielomonicitară cronică se dezvoltă la nivelul celulelor mieloide și afectează, de cele mai multe ori, persoanele adulte.

Leucemia cu celule păroase

Leucemia cu celule păroase este cel mai rar întâlnit tip de leucemie și este caracterizată de acumularea anormală a limfocitelor B. De regulă, aceasta este clasificată ca fiind un tip de leucemie limfoidă cronică. Un procent de numai 2% dintre toate cazurile de leucemie sunt de acest fel.

Leucemia cu celule T

Leucemia cu celule T, cunoscută și sub denumirea de leucemie acută limfoblastică cu celule T, este un tip foarte agresiv de leucemie. Bărbații în vârstă sunt predispuși să dezvolte această formă de leucemie.

Leucemia cu limfocite granulare mari

Leucemia cu limfocite granulare mari este un tip de leucemie cu evoluție lentă, care apare mai des în rândul femeilor decât în rândul bărbaților. Un procent de 30% dintre cei care suferă de acest tip de leucemie au și artrită reumatoidă, însă oamenii de știință nu au reușit încă să descopere legătura dintre aceste două afecțiuni.

Leucemie prolimfocitară

Leucemia prolimfocitară atacă, în general, limfocitele B. În 4 din 5 cazuri de leucemie prolimfocitară sunt atacate celulele B, celulele T fiind atacate într-unul dintre cele 5.

Leucemia promielocitică acută

Leucemia promielocitică acută este un subtip al leucemiei acute. Aceasta are caracteristici biologice și clinice distincte.

Diagnosticarea leucemiei

Diagnosticarea leucemiei se produce în urma unei vizite la medic, în timpul căreia pacientul primește recomandarea de a face un set de analize de sânge. E posibil că leucemia să fie descoperită din întâmplare, înainte ca simptomele să apară.

Consultarea pacientului și analiza istoricului medical

În timpul consultului, medicul va realiza o examinare fizică și va face și o analiză a istoricului medical, punând o serie de întrebări pacientului. În timpul examinării fizice, medicul va căuta semnele fizice ale leucemiei precum paloarea feței cauzată de anemie, umflarea ganglionilor limfatici sau mărirea splinei și a ficatului.

Examinarea istoricului medical al familiei

În timpul anamnezei, medicul va discuta cu pacientul și despre istoricul medical al membrilor apropiați ai familiei, pentru a afla dacă mai există cazuri de leucemie la rudele apropiate.

Analize de sânge pentru diagnosticarea leucemiei

Prin simpla realizare a unor analize de sânge, medicul poate observa dacă există sau nu anomalii în ceea ce privește nivelul de celule albe din sânge. În cazul detectării unor anomalii la nivelul globulelor albe, medicul va face analize amănunțite pentru a vedea dacă este sau nu vorba despre leucemie.

În formula leucocitară se  măsoară cantitatea de globule albe dintr-o probă de sânge a unei persoane. Numărul de globule albe din organism diferă între indivizi sau la diferite vârste din viața lor. Numărul normal de globule albe la un adult sănătos este între 4.000 și 11.000 de leucocite pe microlitru (μl sau mcL) sau milimetru cub (mm3) de sânge, deși acest lucru poate diferi între bărbați și femei, iar copiii și tinerii sănătoși au de obicei mai multe.

Pacienții cu leucemie acută sau chiar cronică pot veni cu un număr de celule albe din sânge în intervalul 100.000-400.000.

Deși variază între indivizi, un număr mare de globule albe (leucocitoză) este de obicei considerat a fi orice peste 11.000 de celule per μl de sânge la un adult. Aceasta poate fi legată de:

  • Infecţii
  • Boli ale  măduvei osoase
  • Terapii cu anumite medicamente
  • Tulburări autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă
  • Leucemie
  • Limfom
  • Alergii
  • Tuberculoză
  • Tuse convulsivă
  • Mielofibroză
  • Stres
  • Fumat

În cele mai multe cazuri, nu există simptome specifice legate de un număr crescut de celule albe din sânge, deși pot apărea simptome asociate cu afecțiunea de bază. Cu toate acestea, în cazuri extreme, cum ar fi atunci când leucocitoza apare din cauza unei boli care afectează măduva osoasă, pot apărea simptome direct legate de un număr crescut de globule albe.

Biopsia de măduvă osoasă pentru diagnosticarea leucemiei

Medicul poate recomanda biopsia de măduvă osoasă, care presupune colectarea și analiza la laborator a măduvei osoase. Mostra recoltată este trimisă la laborator iar rezultatele sunt folosite pentru stabilirea celui mai eficient tratament, în funcție de tipul de leucemie detectat.

Raxe X pentru analiza ganglionilor limfatici

Razele X pot fi folosite pentru observarea ganglionilor limfatici măriți de la nivelul pieptului, a glandei timus mărite, a depozitelor de fluide la nivelul plămânilor și pieptului, dar și pentru detectarea unei eventuale pneumonii.

Analize imagistice RMN și CT pentru evaluarea stadiului leucemiei

RMN-ul, adică analiza de imagistică prin rezonanță magnetică, este folosit de către medici atunci când suspectează că leucemia s-a extins către creier. CT, adică computerul tomograf, este folosit pentru a obține imagini detaliate cu ficatul sau splina mărite.

Cum se tratează leucemia?

Scopul tratamentului pentru leucemie este acela de a distruge celulele leucemice și de a permite astfel măduvei osoase să producă din nou celule normale. Majoritatea tratamentelor pentru leucemie se fac în 3 pași: perioada de instalare a tratamentului, cea de consolidare și perioada de întreținere.

Tratamentul prin chimioterapie al leucemiei

Tratamentul prin chimioterapie este principala metodă de tratament pentru leucemie. Chimioterapia folosește substanțe chimice puternice pentru a ucide celulele leucemice. În funcție de tipul de leucemie tratat, medicul poate stabili un tratament pe bază de una sau mai multe substanțe active. Substanțele medicamentoase pot fi administrate pe cale orală, dar și pe cale injectabilă, intravenos.

Tratamentul prin radioterapie al leucemiei

Terapia prin radioterapie folosește raze X sau alte radiații pentru a distruge celulele leucemice și pentru a împiedica dezvoltarea și multiplicarea acestora. Radioterapia pentru tratarea leucemiei poate fi folosită atât într-o zonă exactă a corpului, cât și pe tot corpul.

Terapii țintite pentru tratarea leucemiei

Terapiile țintite folosesc substanțe medicamentoase care atacă anumite vulnerabilități ale celulelor canceroase detectate la pacient.

Tratamentul cu celule stem pentru leucemie

Transplantul cu celule stem este o procedură care presupune înlocuirea măduvei osoase bolnave cu una sănătoasă. Înainte de acest transplant, pacientul primește doze serioase de chimioterapie, dar și multe ședințe de radioterapie, pentru ca celulele bolnave din masuva osoasă să fie ucise. Apoi, acestuia i se administrează o infuzie de celule stem care vor ajuta la reconstruirea măduvei osoase. Celulele stem pot proveni de la un donator, dar pot proveni chiar și de la pacient.

Transplantul de măduvă pentru leucemie

Transplantul de măduvă osoasă este similar cu cel al celulelor stem. Măduva trebuie să provină de la un donator extrem de compatibil pentru a fi acceptat de organism, de aceea este recomandat ca donatorul să fie o rudă de gradul 1 precum un frate sau o soră.

Terapia de susținere în cazul bolnavilor de leucemie

Terapia de susținere este și ea folosită în tratarea bolnavilor de leucemie, aceasta având rolul de a ameliora simptomele, dar și efectele adverse ale tratamentului administrat pentru leucemie. Tratamentul cu imunoglobuline este folosit, de pildă, la pacienții care au probleme cu infecțiile dese. 

Și antibioticele și medicamentele antivirale sunt folosite în tratarea infecțiilor dese cu care au de-a face pacienții cu leucemie. Vaccinul împotriva pneumoniei este și el recomandat în timpul terapiei de susținere. Acesta ar trebui făcut o dată la 5 ani. Îngrijirile paliative sunt folosite în situațiile terminale, pentru a sprijini pacientul, dar și familia acestuia, în momentele dificile. Acesta are rolul de a ameliora suferință bolnavului, de a reduce complicațiile precum sângerările sau infecțiile care pot fi fatale, dar și de a face tratamentul mai ușor de suportat.

Terapii și tratamente complementare pentru leucemie

Terapiile complementare nu fac parte din tratamentul standard pentru leucemie, însă pot fi de folos în unele situații. Remediile naturiste, suplimentele de nutrienți, acupunctura, meditația, yoga și alte practici similare pot fi considerate eficiente de către medici, care le pot recomanda pacienților pentru a face față mai bine tratamentului convențional, dar și pentru a-i spori acestuia șansele de vindecare. 

O dietă adecvată joacă, de asemenea, un rol important în tratarea leucemiei. O alimentație bogată în nutrienți în timpul, dar și după realizarea tratamentului, ajută pacienții să se simtă mai bine și oferă putere organismului. Malnutriția, pe de altă parte, reduce energia și vitalitatea organismului, slăbind capcitatea acestuia de a se lupta cu infecțiile.

Indiferent de tratamentul sau terapia alternativă aleasă, pacientul cu leucemie nu poate lua nicio decizie fără a se consulta cu medicul oncolog, care poate permite sau poate interzice terapia respectivă. Este extrem de important ca pacientul bolnav de leucemie să aibă un stil de viață cât mai sănătos, pentru a susține organismul în timpul tratamentului, dar și pentru a reduce riscul de infecții sau de accentuare a simptomelor specifice acestei afecțiuni.

Remisia leucemiei

Tratamentul leucemiei țintește către remisia bolii. Remisia este etapa în care simptomele unei afecțiuni fie sunt ameliorate, fie dispar complet pentru o perioadă, scurtă sau îndelungată. În perioada de remisie, celulele leucemice nu se mai regăsesc în sânge, iar măduva osoasă funcționează din nou normal. 

În cazul persoanelor tratate de leucemie acută, perioada de remisie poate dura ani la rând, ba chiar aceștia pot fi considerați vindecați. La persoanele cu leucemie limfoidă cronică tratamentul poate ameliora simptomele pentru o perioadă, însă aceștia nu pot fi considerați vindecați niciodată.

Influența leucemiei asupra vieții personale, profesionale și sociale

Leucemia afectează în mod semnificativ calitatea vieții pacientului, atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. Așadar, este extrem de important pentru pacientul diagnosticat cu leucemie să beneficieze de consiliere psihologică, astfel încât să accepte etapa prin care trece și să o depășească.

Reacția pacientului cu leucemie în fața bolii

Pacientul cu leucemie poate întâmpina probleme în acceptarea diagnosticului primit. Pacientul cu leucemie trebuie să aibă o discuție sinceră cu medicul oncolog, să pună toate întrebările pe care le are cu privire la această afecțiune, astfel încât să înțeleagă exact despre ce este vorba. După ce acceptă și înțelege boala de care suferă, pacientul ar trebui să beneficieze în continuare de consiliere psihologică, care îl va ajuta să facă față tratamentului care poate fi destul de agresiv atunci când vine vorba despre efecte adverse.

O gândire pozitivă este de ajutor în cazul pacienților bolnavi de cancer, studiile făcute în acest sens dovedind faptul că atitudinea optimistă și încrezătoare crește calitatea vieții și sporește șansele de vindecare ale pacientului. Depresia și anxietatea sunt două afecțiuni care apar adesea în cazul unui diagnostic atât de dur precum leucemia. Medicul psiholog sau chiar psihiatrul pot fi de ajutor în ameliorarea sau tratarea acestor tulburări de natură psihică.

Relația bolnavului de leucemie cu cei din jur

Pentru pacientul bolnav de leucemie este extrem de important să fie spirijinit de persoanele din jur. Familia, prietenii și chiar și cadrele medicale cu care interacționează îl pot ajuta pe pacient să își păstreze atitudinea pozitivă și determinarea în fața bolii.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Leukemia & Lymphoma Society - Leukemia
https://www.lls.org/leukemia
American Cancer Society - Leukemia
https://www.cancer.org/cancer/leukemia.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0