

Durerea de oase la copii - ce afectiuni poate trada
Durerea de oase la copii - ce afectiuni poate trada
Durerea de oase la copii - ce afectiuni poate trada
Durerile de oase la copii pot fi inofensive pe termen lung, insa pot trada si afectiuni grave. De aceea, este important sa mergi la medic imediat ce copilul acuza asemenea dureri.
Durerile osoase sunt destul de frecvente in randul copiilor, insa de cele mai multe ori sunt cauzate de cresterea accelerata specifica copiilor. Exista insa si cauze mai grave, cum ar fi metastazierea unui tip de cancer, care afecteaza oasele – acestea sunt mult mai rar intalnite, insa este esential ca pacientul sa fie dus timpuriu la medic, astfel incat tratamentul sa se inceapa in stadiu incipient.
Iata ce cauze poate avea durerea de oase la copii:
Durerile de crestere – atunci cand un copil are un puseu de crestere, pot aparea durerile. Cu toate ca durerile sunt in general cauzate de articulatii, ligamente sau musculatura, cel mic poate avea impresia ca oasele sunt cele dureroase.
E indicat sa mergi la medicul pediatru, care va stabili daca e cazul sau nu ca cel mic sa fie vazut de un specialist in ortopedie ori daca, pe de alta parte, nu exista prilej de ingrijorare. Daca, pe langa durerile de oase, copilul se plange si de dureri articulare, iar articulatiile chiar i se umfla, poate fi vorba despre artrita idiopatica juvenila.
Osteomielita – aceasta afectiune este caracterizata de inflamatia osului, dar si a maduvei osoase, aparuta pe fondul unei infectii. Aceasta se manifesta prin dureri de oase si febra si apare in special la copiii foarte inalti. Tratamentul medicamentos poate trata aceasta boala, insa uneori poate fi necesara si drenarea chirurgicala.
Histocitoza cu celule Langerhans – aceasta afectiune este una extrem de rara, caracterizata de proliferarea unor celule si acumularea acestora in unele tesuturi din corp – poate fi vorba si despre cele osoase. Aceasta boala determina pierderea calciului din oase, dar si aparitia durerilor insotite de o eruptie cutanata in zona afectata.
Tumorile benigne – osteomul osteoid si osteoblastomul sunt tumori benigne ce pot aparea la nivelul oaselor. Acestea sunt, de fapt, acumulari de tesut osos dens. Copiii si adolescentii, mai ales cei de sex masculin, sunt predispusi unor asemenea tumori. Durerea este insotita de inflamarea zonei afectate.
Tumorile maligne – osteosarcomul si sarcomul Ewing sunt tipuri de cancer osos intalnite la copii. Acestea pot fi tratate daca sunt depistate in stadiu incipient. De asemenea, si metastazierea unui cancer precum leucemia poate afecta sistemul osos.
Indiferent de cauza durerii de oase a copilului tau, e important sa mergi cu el la medic, astfel incat sa primeasca diagnosticul cat mai devreme. Poate fi vorba despre o problema banala, la fel cum poate fi vorba despre ceva mult mai grav.
Cum protejezi sistemul osos al copilului
Intrucat copiii sunt in crestere, oasele acestora se afla in continua dezvoltare. De aceea, e important sa fie protejate.
Pentru oase puternice, organismul copilului nu trebuie sa duca lipsa de calciu si de vitamina D.
Calciul se regaseste in alimente precum: produsele lactate, legumele frunzoase, mazarea, nucile, semintele, precum si orice aliment imbogatit cu calciu (lapte de soia, lapte de migdale, unele cereale).
Vitamina D este si ea importanta, intrucat este cea care fixeaza calciul in oase. Aceasta se obtine prin expunerea controlata la soare, insa poate fi suplimentata prin consumul unor alimente precum pestele gras, ouale si alimentele cu formula imbogatita. In lunile de iarna insa, sau in perioadele in care copilul nu se expune suficient razelor de soare, acesta poate avea de-a face cu un deficit. Deficitul poate fi combatut prin administrarea unor suplimente alimentare care contin vitamina D.
Consulta-te cu medicul tau cu privire la administrarea unor suplimente de calciu si de vitamina D si abia dupa ce faci asta ii poti oferi celui mic astfel de suplimente, care ii fortifica oasele.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: Studiul “The child and bone pain” malignancies and mimickers”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: M. Beth McCarville