Dieta de slăbire pentru copii pe grupe de vârste

Dacă copilul tău este supraponderal, trebuie să îl ajuți să rămână sănătos. Dar, uneori, asta înseamnă să ignori sfaturile obișnuite privind o dietă. Adesea, ceea ce funcționează pentru adulți poate să nu fie neapărat benefic în cazul copiilor. 

Pentru copii, medicii nu recomandă o dietă de slăbire stricta ca în cazul adulților supraponerali sau obezi. Regimul de slăbire trebuie individualizat, în funcție de preferințele copilului tău și importanța factorilor nutritivi implicați în dezvoltarea organismului. Nu pot fi  experimentate regimuri de slăbire în cazul lor, iar mesele trebuie ajustate încet și cu răbdare prin eliminarea în primul rând a alimentelor dăunătoare - dulciuri, făinoase, grăsimi animale, sucuri dulci, produse ambalate, fast food, snacksuri. In orice caz, aceste alimente ultraprocesate, cu aditivi, potentiatori de gust si alte chimicale sintetice multe calorii si goale nutritional nu aduc decat rezultate negative- slabirea sistemelor de aparare, perturbarea proceselor hormonale, instalarea celulitei, instalarea mult mai devreme a ciclului menstrual la fete, tulburari de metabolism si potentarea bagajului genetic al unor boli. Deci simpla masura de eliminare a cestora cu mancare gatita sanatos, acasa, salate verzi, legume si fructe proaspete, precum si proteine de calitate si uleiuri vegetale aduc rapid modificari in ceea ce priveste silueta si sanatatea copilului.

Pentru a-ți ajuta copilul să aibă o greutate potrivită pentru vârsta lui, ideală ar fi o vizită la un nutriționist și câteva analize care să te ajute să îi ajustezi dieta, mai ales că la copil motivația și mecanismele psihologice sunt foarte delicate și pot crea dezechilibre și tulburări alimentare de genul bulimiei sau anorexiei. 

Pe lângă un program regulat de mișcare, o soluție eficientă ar putea fi dieta mediteraneană, care este diversificată, gustoasă și plină de nutrienți de calitate, proteine, iaurturi, ouă, pește, carne slabă, legume, leguminoase, salate, iar în loc de dulciuri, încurajează-l să aleagă fructe.

Care este cea mai potrivită dietă pentru copii?

Care este mai bun mod de a ajuta un copil să slăbească? Discută întâi cu medicul pediatru pentru a te asigura că alegi cea mai sănătoasă și sigură dietă. Te poți ghida și după acești pași simpli pentru a-ți ajuta copilul - și întreaga familie - să aibă un stil de viață mai sănătos.

Găsește obiectivul corect de greutate 

Mulți copii mai mici nu ar trebui să piardă de fapt kilograme. Întrucât sunt încă în creștere, este posibil să fie nevoie să își mențină greutatea sau să câștige într-un ritm mai lent. Adolescenții mai mari ar putea să slăbească între 0.5 - 2 kilograme pe săptămână. Medicul copilului îți poate spune ce ar trebui să urmărești. 

Spune „nu” dietelor și suplimentelor de slăbit

Primul impuls ar putea fi să îți puneți copilul la o dietă săracă în calorii. Dar, cu excepția cazului în care pediatrul o recomandă, evită aceste programe drastice de reducere a caloriilor. Acestea pot însemna că nu vor primi nutrienții și caloriile de care au nevoie pentru a crește. Nici medicamentele sau suplimentele pentru slăbit nu sunt o idee bună (cu excepția cazului în care medicul le prescrie). Există puține cercetări cu privire la modul în care aceste pastile afectează copiii, deci este posibil să nu fie sigure.

Implică întreaga familie în schimbare

Poartă o conversație cu întreaga familie despre modul în care ai vrea să faci schimbări sănătoase pentru toată lumea, inclusiv pentru tine. Copiii își învață obiceiurile de la părinți, deci, este important să dai exemplu. Un studiu a constatat că copiii au fost mult mai predispuși să piardă în greutate atunci când și părinții lor au slăbit.

Începe cu pași mici

Nu încerca să revizuiești dieta familiei dintr-o dată. În schimb, încearcă să faci modificări pas cu pas. Modificările mici și gestionabile sunt mai susceptibile să dureze o viață.

Obișnuiește-i să consume fructe și legume

Produsele sunt în general sărace în calorii și bogate în substanțe nutritive. Copiii au nevoie de 1 până la 3 căni de legume și 1 până la 2 căni de fructe în fiecare zi.

Încurajează-l să facă mișcare

Experții spun că copiii au nevoie de 60 de minute de activitate fizică în fiecare zi. Dacă copilul nu este deja activ, îl poți ajuta să îndeplinească acest obiectiv prin practicarea unui sport alături de el. Daca prefera balaceala, poti opta pentru cursuri de inot, daca este sociabil, incurajeaza-l sa se inscrie intr-un club de sport cu alti prieteni, daca este curios si aventuros, mergi cu el in drumetii pe munte sau inscrie-l in tabere de cercetasi. Toate reprezinta un efort pentru parinte, insa este necesar pentru ca sa il ajuti sa porneasca in viata cu aceste deprinderi sanatoae si cu o greutate normala.

Nevoi nutriționale ale copiilor 

Cantitatea de calorii și proteine de care are nevoie copilul tău depinde atât de vârsta, cât și de greutatea în kilograme. 

De câte calorii are un copil nevoie, în funcție de vârstă și greutate:

•    De la naștere până la vârsta de 3 ani: aproximativ 100 de calorii/kg
•    Între 4-6 ani: aproximativ 90 de calorii/kg
•    Între 7-11 ani: aproximativ 70 de calorii/kg

De câte proteine are nevoie? 

•    De la naștere până la vârsta de 3 ani: aproximativ 1,2 grame pe kg
•    Între 4-6 ani: aproximativ 1,1 grame/kg
•    Între 7-11 ani: aproximativ 1 gram/ kg

Vitamine și minerale: copilul nu trebuie să ia vitamine sau minerale în plus dacă mănâncă o dietă echilibrată. Întreabă medicul înainte de a-i oferi copilului  suplimente de vitamine sau minerale.

Schimbarea obiceiurilor alimentare odată cu creșterea

La vârsta de un an, copilul ar trebui să înceapă să se hrănească singur cu mâna. Cândva, el poate fi mai interesat de lumea din jur decât de mâncare. Schimbarea texturii (senzației), formei și gustului alimentelor îl va împiedica să se plictisească și să refuze să mănânce.

Până la vârsta de 2 sau 3 ani, copilul poate avea gusturi și antipatii alimentare puternice. Acestea se pot schimba în fiecare săptămână sau periodic. Aceasta nu este o problemă decât dacă copilul încetează să ia în greutate sau să crească.

Până la vârsta de 4 până la 6 ani, copilul poate avea nevoie de mult timp pentru a mânca. Jocul cu jucării sau cu alți copii îi poate distrage atenția de la mese. Dacă nu vor mânca anumite alimente, nu îți face probleme. Pur și simplu încearcă din nou fiecare mâncare în câteva zile sau câteva săptămâni.

Până la vârsta de 7 până la 11 ani, copilul va mânca de obicei în funcție de pofta de mâncare. Când îi este foame, va mânca suficient pentru a-și menține greutatea și nivelul de energie. Laudă-i bunele obiceiuri alimentare, dar ignoră  comportamentul alimentar nesănătos.

Ia în considerare aceste alimente bogate în nutrienți:

•    Proteine. Alege fructe de mare, carne slabă și carne de pasăre, ouă, fasole, mazăre, produse din soia și nuci și semințe nesărate.
•    Fructe. Ai la dispoziție o varietate de fructe proaspete, conservate, congelate sau uscate, asigură-te că le consumă întregi mai degrabă decât în suc de fructe. Dacă copilul bea suc, ar trebui să fie 100% suc natural, fără zaharuri adăugate. Caută conserve de fructe light sau în suc propriu, cu un conținut scăzut de zahăr adăugat. Reține că un sfert de cană de fructe uscate este echivalentă cu o cană cu fructe. Atunci când sunt consumate în exces, fructele uscate pot contribui la calorii în plus.
•    Legume. Oferă-i multe legume proaspete, conservate, congelate sau uscate. Dă-i inclusiv legume de culoare verde închis, roșu și portocaliu, dar și fasole,  mazăre, amidon și altele, în fiecare săptămână.
•    Cereale. Alege cereale integrale, cum ar fi pâinea integrală, fulgi de ovăz, popcorn, quinoa sau orez brun sau sălbatic. Limitează pâinea albă, pastele și orezul.
•    Lactate. Încurajează-ți copilul să mănânce și să bea produse lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi lapte, iaurt, brânză sau băuturi din soia îmbogățite.

Scopul este de a limita caloriile copilului provenite din: 

•    Zahăr adăugat. Limitează zaharurile adăugate. Zaharurile naturale, precum cele din fructe și lapte, nu sunt zaharuri adăugate. Exemple de zaharuri adăugate includ zahăr brun, îndulcitor de porumb, sirop de porumb, miere și altele. Verifică etichetele nutriționale. Alege cereale cu adaosuri de zahăr minime. Evită băuturile cu adaos de zaharuri, cum ar fi sifonul și băuturile sportive și energizante.
•    Grăsimi saturate și trans. Limitează grăsimile saturate - grăsimile care provin în principal din surse animale de hrană, cum ar fi carnea roșie, păsările de curte și produsele lactate cu conținut ridicat de grăsimi. Caută modalități de a înlocui grăsimile saturate cu uleiuri vegetale și nuci, care furnizează acizi grași esențiali și vitamina E. Grăsimile mai sănătoase sunt, de asemenea, prezente în mod natural în măsline, nuci, avocado și fructe de mare. Limitează grăsimile trans evitând alimentele care conțin ulei parțial hidrogenat.
•    Sodiu. Mulți copii au prea mult sodiu în dietele zilnice. Încurajează consumul fructelor și legumelor în loc de chipsuri și prăjituri. Verifică etichetele nutriționale și caută un produs cu conținut scăzut de sodiu.

Sfat: Dacă ai întrebări despre nutriția copiilor sau preocupări specifice legate de dieta copilului tău, discută cu medicul copilului sau cu un nutriționist.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

2020-2025 Dietary Guidelines for Americans. U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture

Normal Diet for Children - 1 to 11 Years of Age


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0