De ce sa introduci quinoa in alimentatia copilului tau & retete pe placul celor mici

Quinoa este un superaliment care, deși face parte din familia cerealelor, nu conține deloc gluten fiind, de fapt, o sămânță. Iată de ce e recomandat să introduci quinoa în alimentația copilului tău, dar și cum o poți prepara pentru a fi pe placul celor mici!

Quinoa este extrem de hrănitoare, fiind o sursă completă de proteine, care conține toți cei 20 de aminoacizi de care organismul are nevoie. Medicii recomandă introducerea acestui aliment în dieta copilului începând cu vârsta de 8 luni. Este important de menționat că, atunci când oferi pentru prima dată copilului quinoa, este bine să fie o cantitate mică, astfel încât să vezi dacă apar sau nu reacții adverse înainte de a mări cantitatea oferită bebelușului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

O cantitate de 100 de grame de quinoa vine la pachet cu 120 de calorii, precum și cu 4,4 g de proteine, 2,8 g de fibre și 1,9 g grăsimi.

Există mai multe tipuri de quinoa

Există peste 120 de soiuri diferite de quinoa, dar cele mai comune sunt quinoa albă, quinoa roșie și quinoa neagră. Um alt lucru interesant, dar pe care trebuie să îl știi, este că toate aceste trei tipuri de quinoa se gătesc diferit și au gust diferit. În timp ce quinoa albă are o textură pufoasă după gătire, se știe că quinoa roșie și neagră își păstrează mai mult forma și culoarea după gătire. Quinoa roșie are, de asemenea, un gust mai consistent decât gustul quinoei albe, în timp ce quinoa neagră are un gust oarecum crocant și puțin mai dulce decât quinoa roșie. 
În magazinele de specialitate se găsesc și făină de quinoa pentru coacere și fulgi de quinoa și chiar chipsuri de quinoa, paste cu quinoa și poate că-ți este greu să crezi, chiar și ciocolată cu quinoa.

Beneficii quinoa

Iată câteva motive pentru care ar trebui să îi oferi copilului quinoa:

  • Este bogată în conținutul de antioxidanți.
  • Conține o concentrație mare de calciu, dar și de vitamina D, despre care se știe că sunt esențiale pentru creșterea armonioasă a copilului.
  • Conține multe proteine, însă o cantitate redusă de colesterol.
  • Este o sursă excelentă de fibre dietetice, care reduc balonarea, constipația și alte probleme ale tranzitului intestinal cu care se poate confrunta copilul.
  • Conține riboflavina, care menține sănătoasă pielea celui mic.

Conține nutrienți esențiali 

Quinoa conține nutrienți esențiali pentru dezvoltarea copilului: mangan, care este vital pentru funcționarea oaselor și a metabolismului; cupru și zinc: susțin sistemul imunitar; fosfor, care este crucial pentru oase, dinți și celule sănătoase. Quinoa are în compoziție, printre altele, și vitamina E, potasiu și magneziu. Magneziul face parte din multe procese metabolice din organism, inclusiv unele care ajută la reglarea zahărului din sânge.

Fierul este un mineral esențial, care se găsește din abundență în quinoa. Fierul ajută la menținerea celulelor roșii din sânge sănătoase și este baza formării hemoglobinei. Fierul transportă oxigenul de la o celulă la alta și furnizează oxigen mușchilor pentru a ajuta la contracția acestora. Fierul crește, de asemenea, funcția creierului, deoarece creierul preia aproximativ 20% din oxigenul din sânge.

Există și alte beneficii ale fierului: ajută la sinteza neurotransmițătorilor, reglarea temperaturii corpului, activitatea enzimatică și metabolismul energetic. Vitamina E este o vitamină solubilă în grăsimi care acționează ca un antioxidant, ajutând la combaterea radicalilor liberi din organism. În cele din urmă, potasiul ajută la reglarea sodiului din sânge pentru a scade tensiunea arteriala.

Ce alte beneficii mai are quinoa

Reduce inflamația

Saponinele, betalainele și polifenolii care se găsesc în compoziția boabelor de quinoa au proprietăți antioxidante. Asta se traduce prin faptul că pot repara celulele deteriorate din cauza stresului oxidativ și pot reduce inflamația 1

Ajută la controlul zahărului din sânge

Fibrele sunt partea nedigerabilă a carbohidraților care dau senzația de sațietate, previn și atenuează constipația și sunt importante în menținerea stabilă a zahărului din sânge prin absorbția mai lentă în fluxul sangvin din intestine.

Cercetările sugerează, de asemenea, că riscul de diabet de tip 2 este mai mic la persoanele care consumă quinoa. Acest lucru se datorează fibrelor, proteinelor și grăsimilor sănătoase pe care le conține, deoarece aceste trei elemente sunt cunoscute că încetinesc digestia, reglând în mod natural zahărul din sânge după masă.

Scade colesterolul

Fibrele au un efect benefic asupra colesterolului, la fel și compușii vegetali numiți fitosteroli. Quinoa conține numeroși fitosteroli diferiți. 

Nu are gluten 

Quinoa pură este o opțiune fără gluten pentru persoanele cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten non-celiacă. Cu toate acestea, alimentele preparate cu quinoapot să conțină și alte ingrediente cu gluten sau pot fi contaminate încrucișat, așa că citește cu atenție etichetele produselor pe care le cumperi. Quinoa este, de asemenea, potrivită pentru o dietă cu conținut scăzut de oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli (FODMAP). Este în mod natural săracă în carbohidrați care pot provoca balonare și sensibilitate la persoanele cu sindrom de colon iritabil (IBS) și boala Crohn.

Susține sănătatea intestinală

Pentru cei care se confruntă cu probleme gastrointestinale, quinoa este un aliat de preț. Fibrele găsite în quinoa nu numai că ajută la reglarea digestiei, dar acționează și ca un prebiotic natural, hrănind bacteriile sănătoase din intestin. Un microbiom intestinal sănătos este asociat cu o sănătate îmbunătățită din aproape orice unghi - de la nivelul de energie la sănătatea creierului și a pielii, până la întărirea sistemului imunitar 2.

Este bogată în substanțe fitochimice

Fitochimicalele sunt compuși vegetali care cuprind multe grupuri diferite de antioxidanți. Antioxidanții sunt compuși care opresc reacția chimică cunoscută sub numele de oxidare care favorizează apariția radicalilor liberi, care dăunează celulelor. Radicalii liberi sunt vinovații de inflamațiile, bolile cronice și bolile majore precum cancerul.

Specialiștii spun că quinoa este o sursă excelentă de substanțe fitochimice quercetină și kaempferol, printre altele. Quercetina susține sistemul imunitar și kaempferolul ajută, de asemenea, la reducerea inflamației și menține sănătatea ficatului prevenind în același timp bolile metabolice 3.

Ce e important să știi înainte de a găti quinoa pentru copilul tău

Din cauza saponinelor care se regăsesc pe suprafața semințelor de quinoa, acestea au un gust amărui. Așadar, este necesar să speli quinoa și să o lași peste noapte la înmuiat în apă cu zeamă de lămâie, înainte de a o folosi la gătit, astfel încât gustul amar să dispară complet.

Medicii recomanda mămicilor să renunțe la sare atunci când gătesc quinoa pentru cei mici. La fel ca alte semințe, și cele de quinoa pot cauza reacții alergice, de aceea e indicat să îi oferi copilului o cantitate mică de quinoa, după care să îl monitorizezi cu atenție, astfel încât să observi eventualele reacții ciudate.

Cum gătești quinoa pentru copii

Quinoa cu legume

Ingrediente:

  • Quinoa
  • Apă
  • Legume la alegere (roșii, morcovi, țelină)

Mod de preparare:
Se spală quinoa sub jetul puternic de apă de la chiuvetă, apoi se lasă la înmuiat în apă peste noapte. Se vor fierbe apoi semințele de quinoa 30 de minute, apoi se lasă la răcit. Între timp, se fierb legumele. La final, legumele și quinoa fiartă se pun în blender și se transformă în piure, ce va fi apoi servit copilului.

Supă de roșii cu quinoa

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 1 cană de quinoa nefiartă
  • 3 linguri de unt
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 2 cepe
  • 2 căței de usturoi
  • 1 linguriță de semințe de fenicul
  • 2 conserve de roșii fără coaja
  • 2 căni de supă de legume sau pui
  • ¼ cană de semințe de dovleac coapte sau trase la tigaie
  • 1 lingură de arpagic mărunțit

Mod de preparare:
Fierbe quinoa, respectând instrucțiunile de pe ambalaj. Într-o cratiță, topește untul alături de uleiul de măsline, apoi sotează în el ceapa, usturoiul și semințele de fenicul. După 4-6 minute, adaugă roșiile amestecând viguros, și toarnă supa. Lasă la foc mare până când începe să fiarbă, apoi dă focul mic și mai lasă pe foc încă 15 minute, amestecând ocazional. La final, folosește blenderul ca să transformi supa în supă-cremă.

Într-un bol, amestecă quinoa fiarta și arpagicul și încorporează-le în supă în momentul servirii acesteia.

Bulete de quinoa cu gust de pizza

Ingrediente pentru 18 bulete:

  • 1 ½ cană de quinoa fiartă
  • 1 cană de mozzarella rasă
  • ¼ cană de parmezan ras
  • 1 ou
  • 1 linguriță de condimente italienești
  • ½ linguriță pudră de usturoi
  • ½ linguriță pudră de ceapă

Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Acoperă o tavă cu hârtie de copt. Într-un bol, amestecă toate ingredientele. Formează apoi mici bulete din compoziția obținută, pe care le vei așeza fie direct pe tavă, fie într-o formă de brioșă din hârtie. Coace buletele 15-20 de minute, la 180 de grade. Scoate-le la final din cuptor, lasă-le să se răcească și servește-le celor mici.

Alergia la quinoa

Oamenii de știință spun că au fost raportate puține reacții alergice la quinoa. Majoritatea surselor spun că saponinele sunt de vină pentru alergiile declanșate la unele persoane. Saponinele sunt compuși care se găsesc în multe plante, inclusiv în semințele de amarant, soia, năut și alte leguminoase. Se crede că aceste substanțe acționează ca un factor de descurajare pentru păsări și insecte din natură.

Un mic studiu, publicat în 2018, a găsit, de asemenea, o asociere între sensibilitatea la quinoa și la mere. Dacă bănuiești că micuțul tău are o alergie după ce a consumat quinoa, ia legătura cu medicul pediatru. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul„ Analysis of saponin composition and comparison of the antioxidant activity of various parts of the quinoa plant (Willd.)”. Food Sci Nutr. 2020; Lim JG, Park HM, Yoon KS.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/fsn3.1358
2 Studiul „Quinoa whole grain diet compromises the changes of gut microbiota and colonic colitis induced by dextran Sulfate sodium in C57BL/6 mice”. Sci Rep. 2018; Liu W, Zhang Y, Qiu B, Fan S, Ding H, Liu Z. 
https://www.nature.com/articles/s41598-018-33092-9
3 Studiul „Old wine in new bottles: Kaempferol is a promising agent for treating the trilogy of liver diseases”. Pharmacol Res. 2022; Xiao X, Hu Q, Deng X, et al.
https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1043661821005892
Quinoa, cooked - U.S. Department of Agriculture
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168917/nutrients


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0