Cantitatea maxima de zahar admisa in cazul copiilor
Cantitatea maxima de zahar admisa in cazul copiilor
Cantitatea maxima de zahar admisa in cazul copiilor
Se știe că zahărul în exces este dăunător pentru sănătatea copiilor, însă știi ce înseamnă în exces? Specialiștii au dat verdictul – află ce cantitate consideră aceștia că este prea mare pentru copii.
Zahărul este un carbohidrat care îndulcește alimentele și băuturile. Zahărul se poate consuma atât sub formă de zahăr alb sau brun, cât și sub formă de miere, sirop de arțar, sirop de agave ori sirop de porumb, așa că mare atenție când citiți eticheta alimentelor pe care le oferiți copiilor.
Zahărul rafinat este diferit de zahărul natural, deoarece acesta din urmă se găsește în lapte, fructe și legume. Practic, zahărul pe care îl iei din supermarketuri pentru a îndulci preparatele culinare este zahăr rafinat.
În schimb, zahărul natural este important pentru o dietă sănătoasă și echilibrată. Fructele și legumele conțin fructoză și lactoză, care sunt absorbite într-un ritm mai lent decât omologii lor procesați.
Aceste tipuri de zahăr susțin organismul și mențin stabil metabolismul.
Potrivit Asociației Americane pentru Sănătate, copiii și adolescenții nu ar trebui să consume mai mult de 6 lingurițe de zahăr pe zi (25 de grame) și să nu bea mai mult de 270 ml de băuturi dulci pe săptămână.
Limita de 6 lingurițe de zahăr se aplică de la copii cu vârste de la 2 ani până la 18 ani. Această cantitate face referire la orice formă de zahăr, începând de la zahărul procesat și până la fructoză și miere. Așadar, se ia în calcul și consumul de alimente sănătoase, precum fructele ori alimentele care conțin miere (fie că vorbim despre deserturi, fie că vorbim despre ceaiuri îndulcite), dar și cel de alimente nesănătoase, precum dulciurile ori sucurile.
Tot specialiștii din cadrul Asociației Americane pentru Sănătate sunt de părere că, în cazul copiilor cu vârsta până în 2 ani, consumul de zahăr adăugat, fie sub formă de alimente, fie sub formă de băuturi, este contraindicat.
Un studiu din 2018 de la Universitatea Purdue arată că o cantitate mare de zahăr din dieta unui copil obișnuit o au băuturile dulci, cum ar fi sucul de fructe, sifonul și băuturile pentru sport 1. Așa că nu e de mirare că și astfel de băuturi trebuie evitate de copii.
Potrivit unui studiu din 2021, copiii mici depășesc recomandările actuale de 6 lingurițe de zahăr pe zi și că aceștia consumă zahăr adăugat din multe surse alimentare 2. O serie de alimente pe care le considerăm sănătoase conțin cantități (prea) mari de zahăr. Printre acestea se numără: cerealele de la micul dejun, iaurturile, sucurile din fructe, deserturile – fie ele preparate în casă.
Indiferent de forma de zahăr pe care o alegi, efectele acestuia sunt aceleași, organismul digerându-le și folosindu-le în același mod. Este adevărat, însă, că unele alimente conțin și nutrienți valoroși pe lângă fructoză, iar acestea sunt considerate sănătoase și recomandate copiilor. Printre acestea se numără fructele.
Ce efecte are zahărul în exces asupra sănătății copilului
Consumul excesiv de zahăr a fost asociat cu risc crescut de creștere excesivă în greutate, carii dentare, dietă deficitară în substanțe nutritive la copiii și adolescenții sub 19 ani, potrivit statisticilor. Aportul excesiv de zahăr a fost, de asemenea, implicat în dezvoltarea hipertensiunii arteriale și a anomaliilor lipidelor la copii, care pot duce la apariția prematură a bolilor cronice la copii decât cele observate în generațiile anterioare.
Poate cauza acumularea de kilograme în plus
În primul rând, zahărul în exces poate cauza acumularea de kilograme în plus. În al doilea rând, copiii supraponderali și cei obezi sunt expuși unor riscuri majore pentru sănătate, începând de la diabet și până la boala de ficat gras.
Poate afecta sănătatea dentară
Dincolo de prevenirea pe termen lung a diabetului și a bolilor de inimă, evitarea zaharurilor adăugate poate împiedica copiii să fie supuși unui tratament stomatologic dureros și costisitor, căci și sănătatea dentară este pusă în pericol de consumul excesiv de zahăr – dulciurile fiind adesea vinovate pentru apariția cariilor. Cariile dentare sunt exacerbate de consumul regulat de alimente și băuturi dulci. Dacă nu sunt tratate, problemele dentare pot duce la infecții grave (chiar și atunci când este vorba doar de dinții de lapte).
Împreună cu evitarea gustărilor și băuturilor dulci, învățarea copiilor să se spele corect pe dinți de la o vârstă fragedă ajută la menținerea unor dinți puternici și sănătoși. Periajul regulat îi obișnuiește pe micuți cu obiceiurile dentare sănătoase.
Este responsabil de tulburările de concentrare ale copiilor
Zahărul în exces este considerat responsabil și pentru hiperactivitatea și tulburările de concentrare ori deficitul de atenție al copiilor. Motivul? Zahărul ajunge repede în sânge, afectând nivelul de glucoză și accelerând producția de adrenalină. Adrenalina este un hormon generat de stres și acționează oferind un impuls de energie pe termen scurt pentru a te ajuta să faci față situațiilor stresante. În consecință, cantitatea prea mare de adrenalină poate provoca nu numai emoție, ci și tremor, anxietate și probleme de concentrare la copii.
Când un copil consumă zahăr și este absorbit rapid în sânge, nivelul său de energie crește. Acesta scade în curând pe măsură ce nivelurile de zahăr din sânge se diminuează din cauza reglării insulinei.
Acesta este momentul în care copilul dorește să consume mai multe alimente dulci. Atunci când un copil consumă alimente bogate în conținutul de zahăr, despre care se știe că au un aport caloric mai mare, va refuza să mănânce alimentele bogate în nutrienți esențiali pentru creșterea și dezvoltarea sa armonioasa, pentru că se va simți mereu sătul din cauza caloriilor excesiv consumate.
Poate afecta sănătatea inimii
Un grup de cercetători a analizat în profunzime modul în care zahărul are un impact asupra sănătății cardiovasculare la cei care au între 2 și 18 ani. Studiile care leagă zaharurile adăugate și afecțiunile care duc la boli cardiovasculare – cauza numărul unu a decesului din lume – sunt numeroase. Dietele bogate în zaharuri adăugate au fost conectate cu factori de risc pentru inimă, cum ar fi obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială și nivelurile nesănătoase de colesterol.
Poate duce la deficiențe nutriționale
Este ușor să treci cu vederea semnele de malnutriție la copiii care nu sunt subponderali. Dar numeroase cercetări arată că consumul unei cantități mari de zahăr poate duce la deficiențe de nutrienți.
Nu numai că alimentele cu zahăr înlocuiesc grupurile esențiale de alimente, cum ar fi proteinele, fructele, legumele, lactatele și cerealele integrale, ele epuizează și vitaminele din organism în timpul digestiei, cum ar fi vitaminele B implicate în metabolismul glucozei.
Copiii sunt în creștere, așa că au nevoie de proteine pentru dezvoltarea mușchilor și de grăsimi sănătoase pentru a le susține creierul și sistemul nervos. Un copil care bea suc, mai degrabă decât lapte simplu, duce lipsă de calciul necesar pentru dinți și oase puternice. Încurajarea copiilor să dezvolte gustul pentru alimentele naturale, neîndulcite îi pregătește pentru obiceiuri alimentare mai sănătoase și pentru prevenirea bolilor cronice la vârsta adultă arată un studiu recent 3.
Poate favoriza apariția problemelor neurocomportamentale
Pe lângă zahăr, gustările sau băuturile îndulcite conțin de multe ori și coloranți sintetici. De-a lungul anilor, mai multe studii au încercat să determine dacă există o legătură între coloranții alimentari sintetici și problemele de comportament la copii. Descoperirile lor sugerează că există într-adevăr o legătură.
Un studiu mai vechi a investigat efectele culorii artificiale, galbenul nr.5, asupra șobolanilor. Studiul a arătat că colorantul sintetic provoacă modificări în cortexul prefrontal medial al șobolanilor, care sunt responsabile pentru performanța cognitivă a animalelor. Oamenii de știință consideră că poate afecta în mod similar copiii, declanșând probleme neurocomportamentale la ei.
Ce alimente preferă copiii și cu ce pot fi înlocuite
Pentru a putea limita cantitatea de zahăr pe care o consumă copilul său, părintele trebuie să citească cu mare atenție eticheta fiecărui aliment oferit acestuia. Zaharurile adăugate au o serie de denumiri pe etichetele ingredientelor alimentare, cum ar fi sirop de porumb bogat în fructoză, dextroză, fructoză, suc de fructe și multe altele. Zahărul adăugat nu este prezent doar în prăjituri, ci poate apărea într-o mare varietate de alimente, cum ar fi pâine, muștar, chiflele pentru hamburger și sosurile de salată.
Este mult mai ușor să reușești limitarea consumului de zahăr prin hrănirea copilului cu alimente gătite acasă, astfel încât tu să fii cel care deține controlul exclusiv asupra cantității de zahăr pe care copilul o ingerează.
Iată ce alimente bogate în zahăr preferă copii, dar și cu ce le poți înlocui pentru a reduce aportul de zahăr:
- Laptele cu ciocolată sau alte arome – îl poți înlocui cu lapte normal ori cu lapte vegetal cu aromă de cocos.
- Cerealele cu ciocolată sau alte arome – cerealele pentru micul dejun concepute pentru copii sunt, în mod uimitor, și cele care conțin cantitățile cele mai mari de zahăr. Înlocuiește-le cu cereale integrale, pe care le poți amesteca cu felii de banane sau alte fructe pentru o aromă mai plăcută.
- Iaurtul cu fructe sau budinca – le poți înlocui cu iaurt simplu, în care poți pune fructe naturale (poți prepara la blender un iaurt cu fructe natural).
- Prăjituri și dulciuri din comerț – le poți înlocui cu deserturi preparate în casa, însă te vei asigura că nu exagerezi cu cantitatea de zahăr adăugată.
- Jeleuri și bomboane – acestea pot fi înlocuite cu bucăți de fructe ori cu fructe deshidratate.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Sources of Added Sugars in Young Children, Adolescents, and Adults with Low and High Intakes of Added Sugars”, Nutrients. 2018 Jan, Regan L. Bailey, Victor L. Fulgoni, Alexandra E. Cowan, P. Courtney Gaine
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793330/
2 Studiul „Dietary sugar intake among preschool-aged children: a cross-sectional study”, CMAJ Open. 2021 Jul-Sep, Anisha Mahajan, Jessica Yu, BSc, Jaimie L. Hogan, BSc, Kira Jewell, MSc RD, Alex Carriero, BSc, Angela Annis, MSc, Adam Sadowski, MMath, Gerarda Darlington, PhD, Andrea C. Buchholz, PhD RD, Alison M. Duncan, PhD RD, Jess Haines, PhD RD, David W.L. Ma
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8445636/
3 Studiul „Fighting obesity in children from European World Health Organization member states. Epidemiological data, medical-social aspects, and prevention programs”. Clin Ter. 2019; Nittari G, Scuri S, Petrelli F, Pirillo I, Di luca NM, Grappasonni I.
https://doi.org/10.7417/ct.2019.2137
American Heart Association - Kids and added sugars: How much is too much?
https://www.heart.org/en/news/2018/05/01/kids-and-added-sugars-how-much-is-too-much
Te-ar mai putea interesa și...