Zaharul de mesteacan: beneficii si recomandari

Zahărul obișnuit este, potrivit specialiștilor în nutriție, nesănătos. Zahărul de mesteacăn capătă din ce în ce mai multă popularitate – este însă mai sănătos?

Xilitolul este o substanță naturală, care poate înlocui cu succes zahărul, având un aport caloric cu până la 40% mai mic decât zahărul. Xilitolul se găsește în fibrele fructelor, legumelor, cerealelor și scoarței de copac. Xilitolul este folosit și la prepararea produselor alimentare fără zahăr, pe post de îndulcitor natural. Zahărul de mesteacăn este obținut din seva acestui arbore și conține xilitol. Xilitolul a fost pentru prima dată identificat în seva de mesteacăn în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Oamenii duceau lipsa zahărului și au căutat alternative pentru îndulcirea preparatelor.

Ce beneficii pentru sănătate are zahărul de mesteacăn

Aport caloric redus

Odată ce este metabolizat, zahărul de mesteacăn are cu 40% mai puține calorii decât zahărul din trestie de zahăr sau din sfeclă. Acest lucru îl face potrivit pentru cei care au probleme cu greutatea (și vor să slăbească sau să se mențină) sau pentru cei diagnosticați cu diabet. 

Nu favorizează apariția cariilor

Spre deosebire de zaharoză, xilitolul nu devine acid odată ajuns în cavitatea bucală, ceea ce înseamnă că reduce riscul de apariție a cariilor. O revizuire sistematică din 2017 sugerează că xilitolul reduce cantitatea de bacterii S. mutans din gură, care reduce cantitatea de placă și ajută la prevenirea cariilor dentare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Previne și tratează infecțiile de la nivelul urechii 

Zahărul de mesteacăn împiedică multiplicarea bacteriilor care provoacă infecțiile urechii. Gura, nasul și urechile sunt interconectate. Bacteriile din gură pot cauza infecții ale urechii, lucru întâlnit în general la copii. Xilitolul însă împiedică multiplicarea acestor bacterii, reducând riscul de infecție la nivelul urechii cu până la 40%. Pentru ca xilitolul să își facă efectul, este recomandată o doză de 8,4 g – 10 g de zahăr de mesteacăn pe zi.

O analiză sistematică din 2016 a găsit dovezi că guma de mestecat, pastilele sau siropul care conțin xilitol pot reduce apariția infecțiilor la ureche de la 30 la 22% în rândul copiilor sănătoși.

Are un indice glicemic redus

Zahărul crește glicemia și poate crea rezistență la insulină dacă este consumat în exces. Xilitolul are indice glicemic 7, mult mai mic în comparație cu zahărul obișnuit, al cărui indice glicemic este de 60-70. Pentru persoanele diabetice ori care suferă de obezitate, xilitolul este o alternativă excelentă la zahăr.

Favorizează producția de colagen 

Xilitolul crește producția de colagen, împiedicând astfel îmbătrânirea pielii. Colagenul este o proteină care se găsește în mod natural în piele și este asociată cu aspectul proaspăt și tânăr al tenului.

Previne osteoporoza

Zahărul de mesteacăn este eficient și în lupta împotriva osteoporozei întrucât xilitolul sporește densitatea oaselor, precum și cantitatea de minerale din oase.

Are proprietăți antioxidante

Radicalii liberi provoacă stres oxidativ, care poate duce la deteriorarea celulelor și poate favoriza dezvoltarea mai multor afecțiuni, inclusiv diabet, boli cardiovasculare și cancer. Studiile de laborator arată că antioxidanții neutralizează radicalii liberi și contracarează stresul oxidativ.

Un studiu din 2014 a arătat că xilitolul poate avea proprietăți antioxidante. Șobolanii diabetici care au consumat xilitol au produs cantități mai mari de glutation, un antioxidant care contracarează efectele nocive ale radicalilor liberi. Sunt necesare totuși studii în care să fie înrolați oameni pentru a valida aceste constatări. 

Zaharul de mesteacan (xilitol) poate fi o varianta la zahar daca ai diabet

Xilitolul poate fi o bună alternativă la zahăr dacă ai diabet

Deoarece are un indice glicemic foarte scăzut și nu crește glicemia sau insulina, xilitolul poate fi o variantă bună pentru tine, în cazul în care ai diabet. Și pentru cei cu prediabet, obezitate sau alte probleme metabolice, xilitolul este o alternativă excelentă la zahăr. Xilitolul conține zero fructoză și are efecte neglijabile asupra zahărului din sânge și a insulinei, așadar, niciunul dintre efectele nocive ale zahărului nu se aplică xilitolului. De asemenea, poate fi considerat un îndulcitor benefic pentru pierderea în greutate, deoarece conține cu 40% mai puține calorii decât zahărul.

Deși studiile care să includă oameni nu sunt în prezent disponibile, studiile pe șobolani arată că xilitolul poate îmbunătăți simptomele diabetului, poate reduce grăsimea de pe burtă și chiar poate preveni creșterea în greutate. 

Efecte secundare ale consumului de zahăr de mesteacăn

Xilitolul este, de regulă, bine tolerat de către organism. Dacă este consmat în exces, pot apărea probleme de natură digestivă. Din cauza conținutului de alcool din acest zahăr, pot apărea simptomele precum balonarea sau diareea. Pentru a te asigura că xilitolul este bine tolerat de organism, introdu zahărul de mesteacăn treptat în alimentația ta pentru a te asigura că nu îți produce reacții neplăcute. Dacă ai sindromul de colon iritabil (SII) sau o intoleranță, ai grijă cu alcoolii de zahăr și ia în considerare să îi eviți complet.

Într-un studiu, oamenii au consumat în medie 1,5 kg de xilitol pe lună - cu un aport zilnic maxim de peste 30 de linguri (400 de grame) - fără efecte negative.

IMPORTANT: Dacă ai un câine pe post de animal de companie, asigura-te că acesta nu are acces la zahărul de mesteacăn întrucât este toxic pentru patrupezi.

Cum să consumi zahărul de mesteacăn

Zahărul de mesteacăn poate fi folosit pe post de înlocuitor pentru zahărul obișnuit. Acesta poate îndulci cafeaua, limonadă sau ceaiul.

Zahărul de mesteacăn poate fi găsit în guma de mestecat, bomboane, înghețată, suplimente alimentare (cum ar fi vitaminele masticabile sau gumate), deserturi fără zahăr, mentosane sau unt de arahide.  Și prăjiturile de casă pot fi preparate cu zahăr de mesteacăn dacă preferi o alternativă mai sănătoasă la zahărul din sfeclă sau trestie.

Doza potrivită de xilitol poate varia de la o persoană la alta. O revizuire a unor studii din 2016, a constatat că adulții pot tolera bine între 10 și 30 g de xilitol zilnic, împărțit în mai multe doze mici. După ce organismul se adaptează la xilitol, pot fi consumate până la 70 g pe zi fără a experimenta efecte secundare.

Studiile care au inclus copii au observat efectul utilizării unei doze de până la 45 g de xilitol pe zi. Unele cercetări sugerează că consumul a aproximativ 5-6 g de xilitol pe zi poate ajuta la reducerea bacteriilor care cauzează placa bacteriană.

Cu toate acestea, Academia Americană de Stomatologie Pediatrică transmite că sunt necesare mai multe cercetări înainte de a recomanda xilitolul pentru a îmbunătăți sănătatea dentară la copii.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Health benefits of xylitol

Effects of xylitol on blood glucose, glucose tolerance, serum insulin and lipid profile in a type 2 diabetes model of rats

https://www.aapd.org/media/Policies_Guidelines/P_Xylitol.pdf

Gastrointestinal Disturbances Associated with the Consumption of Sugar Alcohols with Special Consideration of Xylitol: Scientific Review and Instructions for Dentists and Other Health-Care Professionals

Five Unexpected Benefits of Xylitol


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0