Un pahar de suc de fructe pe zi, sanatos pentru copii

Pediatrii sugereaza ca sucul de fructe poate determina cresterea in greutate a copiilor insa un nou studiu releva faptul ca acesta este inofensiv daca este consumat cu moderatie.

“In baza dovezilor actuale nu consideram ca o portie din 100% suc de fructe pe zi contribuie la cresterea in greutate a copiilor” declara autorul studiului Dr. Brandon Auerbach. El este instructor de medicina la Universitatea Washington din Seattle.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru a ajunge la aceasta concluzie cercetatorii au comparat rezultatele a opt studii publicate in care au fost implicati 34,000 de copii si care a analizat consumul de suc de fructe si efectul pe care il are asupra greutatii corporale. Copiii sub 6 ani care au baut un pahar de suc din fructe pe zi au luat putin in greutate insa nu atat de mult incat acest lucru sa fie interpretat in context clinic, arata studiile.

Greutatea a fost cu adevarat mica, mai putin de 400 de grame intr-un an, a spus Auerbach. Si nu s-a putut dovedi ca sucul de fructe a fost cel care a produs aceasta luarea in greutate. In plus, la copii cu varste cuprinse intre 7 si 18 ani care au baut un pahar de suc de fructe pe zi nu s-a vazut nicio modificare a greutatii.

Copiii mici prefera sucul de mere insa pe masura ce cresc acestia consuma suc de portocale. Autorii studiului afirma ca sucul de portocale care are un index glicemic scazut poate fi corelat cu o insignifianta modificare a greutatii corporale. De regula, mancarurile si bauturile cu un index glicemic mic sunt corelate cu o usoara si inceata crestere a nivelului de zahar din sange.

 

 

Cercetatorii au tinut sa precizeze ca studiul s-a axat pe sucul din 100% fruct nicidecum pe sucurile sau bauturile acidulate aromatizate artificial.

Principalul autor al studiului, Dr. James Krieger este directorul executiv al organizatiei America Mananca Sanatos. El declara: “Dovezile pe care le avem asupra cresterii in greutate a riscului de a te imbolnavi de diabet sau de alte boli datorate consumului de sucuri indulcite si aromate artificial sunt foarte solide”. Ceea ce s-a dezbatut in acest studiu, dupa spusele lui Krieger, a fost daca zaharul continut de sucul de fructe natural poate fi la fel de nociv si poate avea aceleasi efecte asupra sanatatii.

Pentru un moment, Kreiger si Auerbach ii sfatuiesc pe parinti sa asculte recomandarile Academiei Americane de Pediatrie care sfatuieste administrarea sucului de fructe natural la copii astfel: intre 113 si 170 grame zilnic la copii pana la 6 ani si intre 226 si 340 de grame zilnic la copii intre 7 si 18 ani.

 

 

Connie Diekman director la Universitatea de Nutritie din cadrul Universitatii Washington din St. Louis a spus ca aceste descoperiri pun aceasta problema in perspectiva. “Preocuparile in ceea ce priveste obezitatea infantila i-au determinat pe multi cercetatori sa gaseasca mancarurile care pot cauza acest lucru” a explicat Diekman.

“Acest studiu a facut o treaba buna in ceea ce priveste evaluarea impactului pe care sucul din 100% fruct il are asupra greutatii corporale deoarece aceasta bautura a fost deseori blamata pentru incidenta crescuta a obezitatii infantile” a spus Diekman.

“Ca dietetician acest studiu vine sa intareasca recomandarile pe care le fac clientilor mei: sucul de fructe – nu bauturile cu gust de fructe – se poate incadra intr-un plan sanatos de masa. Dar, ca si cu orice alta mancare este important sa se constientizeze marimea portiei” a subliniat Diekman. “In plus le reamintesc oamenilor mereu ca fructul intreg – fie el proaspat, inghetat sau la conserva – poate fi mult mai satios decat bautura in sine” a spus ea.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0