Bolile autoimune la copii - care sunt cele mai frecvente, de ce apar si cum se trateaza

Sistemul imunitar are rolul de a proteja organismul de germeni si microorganisme, insa uneori, acesta se deregleaza si astfel pot aparea bolile autoimune.

O boala autoimuna ataca tesuturile sanatoase, si asa apar o serie de simptome ce pot induce medicii si pacientii in eroare, mimand alte afectiuni. Din fericire, rareori copiii au de-a face cu boli autoimune. Afectiunile de natura autoimuna nu se vindeca, insa pot fi tinute sub control prin tratament medicamentos, astfel incat simptomele sa fie estompate si evolutia bolii incetinita.

De ce apar bolile autoimune la copii

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Asa cum nu se cunosc cauzele bolilor autoimune la adulti, nici in cazul copiilor acestea nu au fost identificate. Oamenii de stiinta banuiesc ca un cumul de factori precum factorul genetic, factorii de mediu ori dieta bazata pe alimente cu efect inflamator pot contribui la declansarea unei asemenea afectiuni.

Factori de risc declansare boli autoimune la copii

Oamenii de stiinta au descoperit anumiti factori care pot contribui la cresterea riscului de a dezvolta o afectiune autoimuna.

Sexul feminin – de pilda, fetele sunt de 3 ori mai expuse riscului de a avea o boala autoimuna, in comparatie cu baietii. La varsta adolescentei, riscul fetei creste chiar mai mult, comparativ cu cel al unui baiat. De pilda, bolile precum lupusul sau sclerodermia apar, in peste 85% din cazuri, la persoanele de sex feminin. Pe de alta parte, diabetul de tip 1, care este cea mai frecventa boala autoimuna in randul copiilor, afecteaza baietii si fetele in aceeasi masura.

Mostenirea genetica – istoricul familial in ceea ce priveste bolile autoimune creste riscul copilului de a avea de-a face, la randul lui, cu o asemenea boala.

Alte boli autoimune – copiii care sufera deja de o boala autoimuna, au sanse mai mari de a dezvolta inca o asemenea afectiune, in comparatie cu copiii care nu au primit un asemenea diagnostic.

Ce boli autoimune apar, in general, la copii

Orice boala autoimuna poate afecta si copiii, insa in general afectiunile autoimune care sunt diagnosticate la copii sunt urmatoarele:

  • Diabetul de tip 1
  • Lupusul
  • Boala celiaca
  • Boala Crohn
  • Sclerodermia
  • Artrita reumatoida juvenila
  • Dermatomiozita juvenila

Cum se manifesta bolile autoimune la copii

Sistemul imunitar al copilului care sufera de o boala autoimuna devine subit hiperactiv si incepe sa atace nemotivat tesuturile sanatoase ale organismului, confundandu-le cu agenti patogeni.

La fel ca si in cazul adultilor, si la copii aceste boli se pot manifesta in mai multe feluri. Simptome precum iritatiile cutanate, oboseala, durerile articulare, febra, uscaciunea ochilor/ gurii, durerile de stomac ori atacurile de apoplexie pot fi cauzate de o boala autoimuna a copilului.

Diagnosticarea bolilor autoimune la copii

Depistarea unei afectiuni autoimune la copii poate reprezenta o provocare pentru cadrele medicale intrucat nu exista o analiza specifica ce poate depista o asemenea boala. Medicii fac o serie de teste si analize si, dupa excluderea unor afectiuni, pot stabili diagnosticul de boala autoimuna. Diagnosticarea corecta a unei boli autoimune poate dura saptamani, luni sau chiar ani.

Cum se trateaza bolile autoimune la copii

Specialistii in pediatrie reumatica trateaza o mare parte dintre bolile autoimune diagnosticate la copii. Insa si alti specialisti pot contribui la realizarea schemei de tratament a copilului care a primit diagnosticul de boala autoimuna.

Tratamentul unei boli autoimune este usor diferit la copii, spre deosebire de adulti. Asta pentru ca multe medicamente au reactii adverse puternice si pot reduce speranta de viata a copilului, daca sunt folosite pe termen indelungat. Medicamentele folosite in tratarea acestor afectiuni suprima activitatea sistemului imunitar ori estompeaza simptomele resimtite. 

Stilul de viata adoptat de copil trebuie sa fie unul cat mai sanatos, astfel incat boala autoimuna sa aiba manifestari cat mai blande. Alimentatia copilului trebuie sa fie una sanatoasa, care sa nu contina alimente cu potential inflamator. Odihna si sportul sunt, de asemenea, importante.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0