Răceală, gripă sau COVID-19: cum recunoști simptomele?

Răceala și gripa circulă de obicei împreună în sezonul rece, iar în acest an avem în plus pandemia de COVID-19. Cum îți poți da seama cu ce anume te confrunți în funcție de simptome?

Răceala obișnuită

Răceala obișnuită este o infecție virală a sistemului respirator superior (nas, gât, sinusuri, etc). Rinovirusurile provoacă aproximativ 30%-50% dintre răceli, însă mai mult de 200 de virusuri diferite pot cauza răceala comună. Afecțiunea este contagioasă, se poate răspândi de la o persoană la alta, virusul având o perioadă de incubație de aproximativ 1-7 zile.

Durata unei răceli este de circa 7-10 zile. Cu toate acestea, în funcție de tulpina virală, o răceală poate dura și până la două săptămâni. Răceala este o boală ușoară a căilor respiratorii superioare, cu simptome precum nas înfundat, secreții nazale, strănut. Medicii diagnostichează răceala prin observație clinică și istoricul medical al pacientului. Nu sunt necesare teste.

Gripa

Gripa este o infecție virală a sistemului respirator superior și / sau a sistemului respirator inferior, cauzată de unul dintre virusurile gripale. Aceste virusuri cauzează de obicei simptome mai grave în sistemul respirator decât cele care provoacă răceala. Gripa este contagioasă, se poate răspândi de la o persoană la alta, virusul având o perioadă de incubație de aproximativ 1-4 zile. 

Durata gripei variază de la aproximativ 5 zile până la 2 săptămâni, în funcție de gravitatea infecției. Gripa poate deveni o boală intensă și potențial fatală la unele persoane. Caracteristicile gripei includ febră ușoară până la mare, dureri de cap moderate până la severe, tuse, oboseală, și dureri musculare. Gripa severă poate avea simptome care se dezvoltă rapid și necesită îngrijire medicală. Medicii diagnostichează boala pe baza simptomelor clinice și prin teste de laborator ușor disponibile.

COVID-19

COVID-19 este boala cauzată de o nouă tulpină de coronavirus, responsabilă pentru provocarea actualei pandemii. Cercetătorii ne avertizeaza ca irusul, din aceeași familie cu SARS și MERS, este foarte contagios. Are o perioadă de incubație cuprinsă între 2-14 zile.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Răspândirea de la o persoană la alta poate avea loc chiar dacă persoana infectată nu prezintă simptome în timpul perioadei de incubație. Este posibil ca oamenii infectați să nici nu fie conștienți de faptul că au virusul și să nu aibă niciun fel de simptome. 

Principalele simptome ale bolii COVID-19 sunt febră (de obicei crescută), tuse moderată până la severă și dificultăți de respirație, disparitia gustului si a mirosului. Alte simptome și semne pot include dureri în gât, dureri musculare, diaree și secreții nazale. Persoanele cu vârste de peste 60 de ani și care au probleme grave de sănătate, cum ar fi boli de inimă, boli pulmonare și diabet, au un risc mai mare să dezvolte o formă gravă de COVID-19. Majoritatea bolnavilor se recuperează fără tratament specific, în timp ce o minoritate necesită un anumit suport respirator (oxigen și/sau ventilator).

COVID-19 și răceala: asemănări și diferențe

Atât COVID-19, cât și răceala obișnuită sunt cauzate de virusuri, care se răspândesc în moduri similare și provoacă multe dintre aceleași semne și simptome. Cu toate acestea, există câteva diferențe. În timp ce simptomele de COVID-19 apar în general în două până la 14 zile după expunerea la SARS-CoV-2, simptomele unei răceli comune apar de obicei în una până la trei zile după expunerea la un virus cauzator de răceală.

În ceea ce privește simptomele:

 • Tusea, durerea în gât și nasul înfundat sunt prezente de obicei în ambele boli, cu precizarea că în caz de COVID-19 e vorba de o tuse uscată.
 • Durerile musculare, oboseala, febra, pierderea gustului și mirosului sunt prezente de obicei în caz de COVID-19, dar numai uneori în caz de răceală, cu precizarea că pierderea gustului și mirosului apare repede în caz de COVID-19, fără ca persoana să aibă nasul înfundat, în timp ce în caz de răceală pierderea gustului și a mirosului este însoțită de congestie și secreții nazale.
 • Diareea, greața și vărsăturile sunt prezente uneori în caz de COVID-19, dar nu sunt prezente niciodată în caz de răceală.

COVID-19 și gripa: asemănări și diferențe

COVID-19 și gripa sunt ambele boli respiratorii contagioase cauzate de virusuri (dar de virusuri diferite) care se răspândesc similar. COVID-19 și gripa provoacă simptome asemănătoare, atât ușoare, cât și severe, ceea ce le face dificil de diferențiat una de alta. Se pot face teste pentru a afla dacă ai COVID-19 sau gripă. De asemenea, o persoană poate să aibă ambele boli în același timp. 

Cu toate acestea, există unele diferențe. Simptomele de COVID-19 apar în general în două până la 14 zile după expunerea la SARS-CoV-2. Simptomele gripei apar de obicei în una până la patru zile după expunerea la un virus gripal. De asemenea, COVID-19 poate duce la complicații diferite față de gripă, precum cheaguri de sânge și sindrom inflamator multisistem la copii.

În ceea ce privește simptomele:

 • Tusea, oboseala, durerile musculare, durerea în gât, nasul înfundat, febra și dificultățile de respirație sunt de obicei prezente în ambele boli.
 • Greața, vărsăturile și diareea sunt doar uneori prezente în ambele boli, cu precizarea că în cazul gripei, aceste simptome apar mai ales la copii.
 • Pierderea mirosului și a gustului apare de obicei în caz de COVID-19, dar numai rareori în caz de gripă.

COVID-19 și complicații gripale

Atât COVID-19, cât și gripa pot duce la complicații grave, cum ar fi:

 • Pneumonie
 • Sindromul bolii respiratorie acute
 • Insuficiență a unui organ
 • Atacuri de cord
 • Inflamația inimii sau a creierului
 • Accident vascular cerebral
 • Moarte

Mulți oameni cu gripă sau simptome ușoare ale COVID-19 se pot recupera acasă cu odihnă și lichide. Dar unii oameni se îmbolnăvesc grav de gripă sau COVID-19 și trebuie să rămână în spital.

COVID-19 și gripa- răspândirea și severitatea

COVID-19 pare să fie mai contagios și să se răspândească mai repede decât gripa. La  COVID-19, este posibil să simțiți pierderea gustului sau a mirosului. Bolile severe, cum ar fi leziunile pulmonare, sunt mai frecvente în cazul COVID-19 decât în ​​cazul gripei. Rata mortalității este, de asemenea, mai mare cu COVID-19 decât gripa.

Până în prezent, peste 38 de milioane de oameni au avut COVID-19 în SUA, după cum a raportat Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Peste 630.000 de oameni au murit de COVID-19 în SUA în 2020 și 2021.

Prin comparație, în sezonul gripal 2019-2020 din SUA, aproximativ 38 de milioane de oameni au avut gripă și aproximativ 22.000 de persoane au murit de gripă.

COVID-19 și complicații 

COVID-19 poate provoca diferite complicații , cum ar fi formarea  cheagurile de sânge și sindromul inflamator multisistem la copii.

COVID-19 și gripa- diferente de tratament

O altă diferență este că gripa poate fi tratată cu medicamente antivirale, precum Tamiflu (oseltavir). În prezent, un singur medicament antiviral, numit remdesivir, este aprobat pentru tratamentul COVID-19. Cercetătorii evaluează multe medicamente și tratamente pentru COVID-19. Unele medicamente pot ajuta la reducerea severității COVID-19.

COVID-19 și gripa - prevenirea 

Puteți sa va faceti  un vaccin anual împotriva gripei pentru a vă reduce riscul de gripă. Vaccinul antigripal poate reduce, de asemenea, severitatea gripei și riscul de complicații grave. Vaccinul antigripal din fiecare an oferă protecție împotriva celor trei sau patru virusuri gripale care se așteaptă să fie cele mai frecvente în timpul sezonului gripal din acel an. Vaccinul poate fi administrat sub formă de injecție (injecție) sau sub formă de spray nazal.

Vaccinul antigripal nu vă împiedică să luați COVID-19. Unele cercetări au descoperit că administrarea unui vaccin antigripal ar putea reduce riscul de a lua COVID-19. Cercetările arată, de asemenea, că administrarea vaccinului împotriva gripei nu vă face să aveți mai multe șanse să aveți COVID-19 sau alte infecții respiratorii.

De asemenea, NU uita să te protejezi și optează pentru o mască virucidă, cum este cea de la Cidaltex, ce oferă un nivel de protecție superior datorită capacității de filtrare și decontaminare a aerului respirat (atât cel respirat, cât și cel expirat). Masca virucidă Cidaltex are o eficacitate de protecție antivirală și antibacteriană de 99,99% și este alcătuită din 4 straturi de protecție, astfel că te poți feri de de contaminarea cu diverse virusuri cu nivel mare de contagiozitate - precum cele respiratorii, generate nu numai de SARS-Cov-2, ci si de virusul gripal, rinovirusuri, virusuri paragripale.

Cum poți evita îmbolnăvirea de COVID-19, răceală sau gripă?

Îți poți reduce riscul de infectare cu virusurile care cauzează COVID-19, răceli și gripă urmând câteva precauții standard. De altfel, cercetările sugerează că adoptarea acestor măsuri și anul trecut ar fi putut ajuta la scurtarea duratei sezonului gripal și la scăderea numărului de persoane afectate în sezonul gripal 2019-2020.

Măsurile de protecție standard pentru a reduce riscul de COVID-19, răceli și gripă includ:

 • vaccinarea specifica anti COVID-19  vaccinul poate împiedica imbolnavirea  COVID-19 sau poate împiedicacomplicatiile  grave dacă totusi contractati virusul SARS-Cov-2
 • evitarea contactului apropiat cu persoane din afara gospodăriei dumneavoastră, mai ales dacă ai un risc mai mare de a face o formă gravă de COVID-19;
 • purtarea unei măști virucide, cum este cea de la CIDALTEX și pe care o poți găsi aici , atunci când ieși în spații publice, unde este dificil să evitați contactul cu alte persoane;
 • spălatul pe mâini des cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde sau utilizarea un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool în proporție de 70% 
 • evitarea spațiilor interioare aglomerate;
 • evitarea atingerii ochilor, nasului și gurii cu mâinile nespălate;
 • curățarea și dezinfectarea zilnică a suprafețelor atinse des, cum ar fi clanțele, întrerupătoarele, tastaturile etc.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - COVID-19, cold, allergies and the flu: What are the differences?
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/covid-19-cold-flu-and-allergies-differences/art-20503981

https://www.health-shop.com/RO/cidaltex-ffp-medical


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0