Analize uzuale pentru copii si alte recomandari medicale

Nu doar adulții au nevoie de analize de sânge anuale pentru a depista din timp orice problemă de sănătate, ci și copiii trebuie duși la analize și consulturi medicale din timp în timp, chiar dacă sunt sănătoși. Iată ce e bine să știi despre aceste analize uzuale la copii și adolescenți.

În general, copiii sănătoși nu necesită analize de rutină, mai ales în absența unor simptome sau afecțiuni specifice. Cu toate acestea, există anumite analize care pot fi recomandate periodic pentru monitorizarea stării generale de sănătate a copilului și pentru identificarea eventualelor probleme sau riscuri de sănătate. Aceste analize uzuale pentru copii pot varia în funcție de vârstă, dar și de recomandările medicului pediatru.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De ce e important să duci copilul la medic, chiar dacă e sănătos?

Este important să duci copilul la consulturi medicale regulate, chiar și atunci când nu prezintă simptome evidente de boală sau afecțiuni. Consultațiile medicale regulate permit monitorizarea stării generale de sănătate a copilului și identificarea oricăror probleme de sănătate într-un stadiu incipient – pentru că unele boli se pot dezvolta fără să dea semne vizibile în primă instanță.

Consultațiile medicale periodice oferă medicului oportunitatea de a evalua creșterea și dezvoltarea copilului, de a monitoriza atingerea pragurilor de dezvoltare și de a identifica eventualele întârzieri sau probleme. 

Multe afecțiuni pot fi detectate și tratate mai eficient atunci când sunt depistate de timpuriu. Consultațiile medicale regulate includ, de obicei, evaluarea unor aspecte precum tensiunea arterială, indicele de masă corporală, vaccinarea, testele de screening pentru tulburări genetice sau probleme de sănătate specifice vârstei.

Consultațiile oferă părinților oportunitatea de a obține informații și sfaturi cu privire la îngrijirea copilului, nutriție, igienă, activitate fizică, siguranță și alte aspecte legate de sănătatea copilului. Medicul poate oferi sfaturi personalizate și poate răspunde la întrebări și preocupări specifice. 

Prin participarea regulată la consultații medicale, copiii pot dezvolta o relație de încredere cu medicul lor, ceea ce poate facilita comunicarea și cooperarea pe viitor pentru gestionarea sănătății lor generale. 

Părinții au dreptul la o zi liberă pentru analize uzuale la copii

Conform legii 91 din 2014, reglementată prin HG nr. 576/2015, părinții pot solicita angajatorilor o zi liberă pentru îngrijirea sănătății copilului și pentru a-l duce la medic pe cel mic, în vederea efectuării de analize de sânge uzuale; pentru aceasta, unul dintre părinți trebuie să facă o cerere cu două săptămâni înainte.

De la un număr de trei copii în sus în familie, se mai adugă o zi liberă cu acest scop, iar consultația o face în principal medicul de familie, care poate indica și analize suplimentare. Însă, deși angajatorii trebuie să acorde această zi lucrătoare liberă, nu există obligația ca această zi să fie și plătită.

Deși este aproape imposibil să te încadrezi într-o singură zi și cu recoltarea, și cu interpretarea analizelor, mai ales dacă se impun și alte investigații în urma consultului și testelor, ziua liberă acordată prin lege este, totuși, utilă, mai ales că sunt părinți care nu i-au făcut niciodată copilului analize de sânge sau nu i-au măsurat tensiunea arterială. 

În plus, prin discuția cu medicul pediatru sau de familie, părinții află diverse date importante despre sănătatea și dezvoltarea copilului lor, chiar dacă vorbim de lucruri de bază, de la greutate, înălțime, până la valori identificate prin analize de sânge și pot interveni prompt, dacă este cazul.

Analize uzuale copii

Iată care sunt cele mai importante analize uzuale care se fac la copiii sănătoși:

Hemoleucograma și analizele de sânge

Aceste analize sunt indicate a fi efectuate anual. În cazul unui nou-născut, copilului i se prelevează sânge din deget sau din călcâi, mai apoi, când e mai măricel, din vena de la plica cotului.

În afara hemoleucogramei complete este indicat să i se mai evalueze micuțului transaminazele, colesterolul, calcemia, glicemia, fibrinogenul și să i se facă sumarul de urină și examenul coprologic. Ideal ar fi să se efectueze și un exsudat nazal și faringian, mai ales dacă e vorba de un copil care răcește des și face amigdalită.

Colesterolul crescut nu reprezintă obligatoriu un risc de afecțiuni cardiovasculare, precum la adulți; colesterolul poate fi prezent în cantități ușor crescute la copil și se corectează rapid prin modificările în alimentație. Însă cu această ocazie se poate depista dislipidemia genetică, dacă valorile sunt foarte mari – chiar duble.

Pentru un tablou corect se pot analiza și alte valori ale lipidelor, mai ales în cazul în care copilul este obez sau supraponderal și are o alimentație greșită, bogată în grăsimi, dulciuri și fast-food, întrucât instalarea aterosclerozei începe încă de la patru ani.

Tensiunea arterială

Printre aceste analize uzuale la copii, se recomandă și măsurarea tensiunii arteriale. Tensiunea arterială la copii trebuie urmărită începând de la 5 ani. Dacă se suspectează a fi crescută sau există riscuri, se poate lua tensiunea copilului și la vârste mai mici.

Controlul dentar

Încă din timpul dentiției de lapte copilul trebuie dus la stomatolog care va evalua dezvoltarea dentiției copilului, eventualele carii, infecții, probleme la nivelul gingiei sau mucoasei orale. Este un bun prilej pentru sigilarea dinților dacă există predispoziția către carii, sau evaluarea oportunității de purtare a unor aparate dentare sau tehnici speciale de ortodonție, astfel încât copilul să ajungă la maturitate cu o dantură sănătoasă și aliniată, precum și o mușcătură corectă.

Analize recomandate între 13 și 18 ani

Fetele și băieții la pubertate și adolescență au nevoie și de alte consulturi și evaluări.

Consult al zonelor genitale

Între aceste vârste, se face atât pentru fete cât și pentru băieți un prim consult al zonelor genitale, pentru fete la un ginecolog, iar pentru băieți la urolog. Se evaluează dezvoltarea organelor genitale și se monitorizează în timp prin consult anual. 

De asemenea, se informează adolescenții cu privire la viața sexuală, igiena sexuală și bolile cu transmitere sexuală. Fetele pot face și ecografie abdominală joasă pentru a li se investiga ovarele și trompele uterine. Se poate face chiar o ecografie abdominală completă atât la fete cât și la băieți, pentru investigarea tuturor organelor abdominale.

Evaluarea ortopedică și a coloanei vertebrale

Copiii pot suferi de deviații ale coloanei sau probleme ortopedice diverse, pe care părinții nu le observă neapărat. Primele manifestări ale acestor afecțiuni, cum ar fi scolioza, apar în general în această perioadă a vieții, însă, dacă sunt depistate în fază incipientă, pot fi tratate cu succes.

Ce probleme de sănătate au copiii din România?

Potrivit Raportului Național de Sănătate a Copiilor și Tinerilor din România pe 2020, principalele afecțiuni cronice întâlnite la preșcolarii și elevii studiați, în funcție de mediul de proveniență al copiilor – urban sau rural – sunt problemele de vedere și obezitatea. 

În mediul urban, pe primul loc la boli cronice se află viciile de refracție, cu o prevalență de 5,3%, pe locul al doilea, obezitatea de cauză neendocrină, cu o prevalență de 4,4%, urmate de alte boli metabolice, hipotrofie ponderală și deficiențe ale coloanei vertebrale. Pentru perioada 2011 - 2020 în mediul urban, se mai arată în raport, valoarea procentului prevalenței obezității de cauză neendocrină a crescut în decursul a 10 ani, de la 3,05 la 4,4%; în mediul rural, fenomenul este prezent cu un coeficient mult mai mare (de 2,9 ori, de la 1,18 la 3,4%).

În mediul rural, principala afecțiune cronică întâlnită la copii este obezitatea de cauză  neendocrină, cu o prevalență de 3,37%, viciile de refracție, cu o prevalență de 2,37%, urmate de hipotrofia ponderală, hipotrofia staturală, tulburări de vorbire și boli ale pielii și țesutului celular subcutanat.

Viciile de refracție comune sunt miopia (imaginea se formează în fața retinei, determinând o vedere clară la aproape și o vedere neclară la distanță), hipermetropia (imaginea se formează în spatele retinei, ceea ce face ca obiectele aflate la distanță să fie mai clare decât cele apropiate) și astigmatismul (vedere distorsionată atât la distanță, cât și la apropiere).

Obezitatea de cauză neendocrină se referă la obezitatea care nu este cauzată de disfuncții ale sistemului endocrin (sistemul hormonal), ci este rezultatul unui dezechilibru între aportul caloric și arderea caloriilor, determinat de factori precum alimentația nesănătoasă și lipsa de activitate fizică.

Ce vaccinuri fac copiii din România?

  • În primele 24 de ore, până la 2-7 zile, se fac vaccinul hepatitic B și vaccinul de tip Calmette Guerrin (BCG) în maternitate.
  • La 2 luni se fac vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) și vaccinul pneumococic conjugat, la medicul de familie.
  • La 4 luni, se fac vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) și vaccinul pneumococic conjugat, la medicul de familie.
  • La 11 luni, se fac vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) și vaccinul pneumococic conjugat, a treia doză, la medicul de familie.
  • La 12 luni se face vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) la medicul de familie.
  • La 5 ani se face vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR), a doua doză, la medicul de familie.
  • La 5-6 ani se face vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) la medicul de familie.
  • La 14 ani se face vaccin diftero-tetano-pertussis acelular pentru adulți (dTpa) la medicul de familie.

 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Screening Tests for Infants, Children, and Adolescents
https://www.msdmanuals.com/professional/pediatrics/health-supervision-of-the-well-child/screening-tests-for-infants,-children,-and-adolescents
INSP - Raport National de Sanatate a Copiilor si Tinerilor din Romania – 2020
https://insp.gov.ro/2021/12/13/raport-national-de-sanatate-a-copiilor-si-tinerilor-din-romania-2020/
CNSCBT - Calendarul național de vaccinare 
https://www.cnscbt.ro/index.php/calendarul-national-de-vaccinare/file


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0