Adolescentii cu diabet de tip 1, predispusi la tulburari de alimentatie

Potrivit unui studiu recent, multi adolescenti care au diabet de tip 1 au raportat ca au tulburari de alimentatie.

Procente foarte mari in ceea ce priveste nemultumirea fata de propriul corp si tulburari de comportament alimentar au fost raportate de adolescentii care sufera de diabet de tip 1, in special de cei de sex feminin, potrivit unui nou studiu, publicat in mediul online, pe data de 30 august, in revista de specialitate " International Journal of Eating Disorders".

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cercetatorii de la Universitatea Deakin din Australia au folosit datele obtinute in urma unui sondaj de opinie online, realizat la nivel national, intitulat "Diabetes Eating Problem Survey-Revised" (DEPS-R). Sondajul a fost aplicat unui numar de 477 de adolescenti, cu varste intre 13 si 19 ani, care aveau diabet de tip 1 de cel putin un an. Dintre acestia, 431 de participanti au completat si un test legat de indicele de masa corporala (IMC) si de silueta, intitulat "Body Mass Index Silhouette Matching Test" (BMI-SMT).

Cercetatorii australieni au descoperit ca scorul total al sondajului online a fost mai mare pentru adolescentii de sex feminin, comparativ cu cei de sex masculin. O alta trasatura observata de specialisti a fost ca scorurile fetelor au crescut o data cu varsta.

Potrivit medicalxpress.com, a existat o asociere moderata intre indicele de masa corporala (IMC), testul HbA1C (n.r. - determinarea hemoglobinei glicate HbA1c este un test de rutina pentru pacientii cu diabet zaharat), omisiunea insulinei si frecventa mancatului compulsiv si scorurile/rezultatele acestui sondaj pentru ambele sexe. 88% dintre femei (adolescente) si-au dorit sa fie mai slabe si mai subtiri in cadrul celuilalt test online pe care l-au completat, BMI-SMT, cel legat de silueta si de indicele de masa corporala. In acelasi timp, 76% dintre adolescentii de sex masculin au raportat o nemultumire fata de propriul corp si doar 43% dintre baieti si-au exprimat dorinta de a fi mai slabi.

Cercetatorii au observat ca acel sondaj despre diabet si tulburarile de alimentatie (DEPS-R) a fost asociat cu discrepanta dintre dimensiunea actuala perceputa a corpului si dimensiunea ideala a corpului, trasatura care a fost valabila la ambele sexe.

Autorii acestui studiu au concluzionat ca, avand in vedere nivelurile ridicate ale tulburarilor de comportament alimentar auto-raportate de adolescenti si tiparele de nemultumire fata de propriul corp, inregistrate atat la baieti, cat si la fete, sunt necesare viitoare cercetari, pentru a examina eficacitatea testelor de screening pentru diagnosticul tulburarilor de comportament alimentar.

 

Completează chestionarul disponibil aici pentru a afla dacă diabetul tău este ținut sub control. Dacă te încadrezi în categoria de risc crescut, primești un consult de specialitate gratuit, ce poate include și analize de sânge pentru determinarea stadiului curent de evoluție a diabetului!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0