Cetoacidoza diabetica: ce este, cauze, simptome, complicatii

Cetoacidoza diabetică este o complicație a diabetului zaharat, care poate pune viața pacientului în pericol. Din ce cauze apare și ce opțiuni de tratament există pentru cetoacizoda diabetică?

Cetoacidoza diabetică este o complicație gravă a diabetului, care poate pune viața în pericol și care are loc când organismul afectat de boală produce niveluri mari ale unor acizi în sânge, numiți cetone. Astfel, aceste cetone se acumulează, ducând la probleme de sănătate. 

Ce este cetoacidoza?

Cetoacidoza diabetică reprezintă o stare de stres metabolic acut, care apare atunci când organismul suferă din cauza unui deficit absolut sau relativ de insulină pentru metabolismul glucozei. Concret, ficatul procesează grăsimea într-un combustibil numit cetone, care face ca sângele să devină acid.

Despre cetoacidoza diabetică se poate spune că este o complicație acută, majoră, periculoasă a diabetului zaharat, care apare în principal la pacienții cu diabet de tip 1, dar nu este ceva neobișnuit nici ca pacienții cu diabet de tip 2 să dezvolte această complicație. 

Poate fi uneori chiar primul semn al diabetului de tip 1 la persoanele care nu au fost încă diagnosticate. Dacă apare la persoanele cu diabet de tip 2, cetoacidoza nu este atât de gravă. În general, putem spune că este o stare metabolică foarte complexă, caracterizată prin hiperglicemie, cetoacidoză și cetonurie.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cetoacidoza se dezvoltă când corpul nu poate produce suficientă insulină. În mod normal, insulina joacă un rol esențial în ajutarea glucozei (o sursă majoră de energie pentru mușchi și pentru alte țesuturi) să pătrundă în celulele corpului. Fără o cantitate suficientă de insulină, corpul începe să descompună grăsimea pe post de „combustibil”. Acest proces produce o acumulare de acizi în fluxul de sânge, numiți cetone, iar în cele din urmă duce la cetoacidoză diabetică dacă este lăsat netratat.

Din ce cauze apare cetoacidoza diabetică și cine are un risc mai mare?

Cetoacidoza diabetică este, de regulă, declanșată de:

O afecțiune

O infecție sau alt tip de boală poate să determine corpul să producă niveluri mai mari din anumiți hormoni, cum ar fi adrenalina sau cortizolul. Din păcate, acești hormoni contracarează efectul insulinei, uneori declanșând un episod de cetoacidoză diabetică. Pneumonia și infecțiile tractului urinar sunt printre cei mai întâlniți vinovați.

O problemă în ce privește terapia cu insulină

Tratamentele sau injecțiile pe care ai uitat să ți le faci (cu insulină) sau terapia inadecvată cu insulină te pot lăsa uneori cu rezerve prea mici de insulină în sistem, declanșând astfel cetoacidoza diabetică.

Alți posibili factori declanșatori ai cetoacidozei diabetice:

 • o traumă fizică sau emoțională;
 • infarctul miocardic;
 • abuzul de alcool sau de droguri, în special de cocaină;
 • anumite medicamente, cum ar fi corticosteroizii și unele diuretice.

Incidența afecțiunii este mai mare la copii decât la adulți și mai mare la femei decât la bărbați.

Ce simptome are o persoană cu cetoacidoză?

Dacă ai diabet sau ai un risc mare de a face diabet, este important să afli care sunt semnele și simptomele cetoacidozei diabetice pentru a ști când trebuie să ceri ajutor medical de urgență.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Semnele și simptomele cetoacidozei diabetice se dezvoltă adeseori rapid, uneori într-un interval de 24 de ore. Pentru unii oameni, aceste semne pot fi primii indicatori ai faptului că au diabet. Este posibil ca persoana afectată să se confrunte cu:
sete excesivă;

 • urinări frecvente;
 • greață și vărsături;
 • durere abdominală;
 • senzație de slăbiciune sau oboseală;
 • dificultăți în respirație;
 • respirație cu un miros fructat;
 • confuzie.

Semne mult mai clare ale cetoacidozei diabetice, care pot fi detectate prin intermediul testelor de sânge și de urină (kit-uri speciale de testare) includ un nivel mare al glucozei în sânge (hiperglicemie) și niveluri mari ale cetonelor în urină.

Când să suni la 112?

Dacă tu sau o persoană din jur aveți următoarele simptome, trebuie sunat imediat la 112:

 • Respirație cu miros fructat;
 • Greață și vărsături;
 • Probleme de respirație;
 • Apropiere de pierderea cunoștinței.

Cum se diagnostichează cetoacidoza diabetică?

Pentru a depista cetoacidoza diabetică, se face testul cetonelor, de obicei folosind o probă de urină sau o probă de sânge. Dacă urina este pozitivă pentru cetone, cel mai adesea se măsoară în sânge o cetonă numită beta-hidroxibutirat. 

Alte teste pentru cetoacidoză includ analiza gazelor din sângele arterial, panoul metabolic de bază (un grup de teste de sânge care măsoară nivelurile de sodiu și potasiu, funcția rinichilor și alte substanțe chimice și funcții, inclusiv golul anionic), testul de glucoză din sânge, măsurarea tensiunii arteriale și testul de osmolalitate.

Ce opțiuni de tratament există și ce complicații poate avea cetoacidoza diabetică?

Cetoacidoza diabetică este tratată cu ajutorul fluidelor, electroliților (cum ar fi sodiul, potasiul) și cu ajutorul insulinei. Poate părea surprinzător, însă cele mai frecvente complicații ale cetoacidozei diabetice sunt legate chiar de tratamentul menit să salveze viața pacientului.

Complicațiile tratamentului includ:

Un nivel scăzut al glucozei în sânge (hipoglicemia)

Insulina îi permite glucozei să pătrundă în celule, făcând ca glicemia să scadă. Dacă glicemia scade prea rapid, poți să dezvolți hipoglicemie.

Un nivel scăzut al potasiului (hypokalemie)

Fluidele administrate și insulina folosite pentru a trata cetoacidoza diabetică pot face ca nivelul potasiului să scadă prea mult. Un nivel prea mic al potasiului poate afecta activitățile inimii, mușchilor și nervilor.

Umflarea creierului (edem cerebral)

Ajustarea nivelului de zahăr din sânge prea rapid poate produce umflarea creierului. Această complicație pare să fie mai frecventă la copii, în special la cei care au fost recent diagnosticați cu diabet.

Dacă cetoacidoza diabetică este lăsată netratată, riscurile sunt mult mai mari, deoarece poate duce la pierderea cunoștinței și, în cele din urmă, poate fi fatală.

Care este prognosticul pacientului cu cetoacidoză diabetică?

Majoritatea pacienților răspund la tratament în 24 de ore, dar pentru alții durează ceva mai mult să se recupereze. Dacă cetoacidoza nu este tratată, poate duce inclusiv la deces.

Cum se poate preveni cetoacidoza diabetică?

Prevenirea cetoacidozei nu este imposibilă. Pentru persoanele bolnave de diabet, cel mai important este să recunoscă semnele și simptomele cetoacidozei diabetice. Pacienții care utilizează o pompă de insulină, trebuie să o verifice des pentru a vedea dacă insulina curge adecvat și să se asigure că tubul nu este blocat, îndoit sau deconectat de la pompă.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Incidence of diabetic ketoacidosis and its trends in patients with type 1 diabetes mellitus identified using a U.S. claims database, 2007–2019
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1056872721001100
MedlinePlus - Diabetic ketoacidosis
https://medlineplus.gov/ency/article/000320.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0